ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:108/616)

Ciasto Aniołek 222

ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej DODATKOWO -1 tabliczka czekolady białej PRZYGOTOWANIE: Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną. Spody pieczemy około 11 minut(...)masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia. Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody. Ciasta odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe

Swojskie jedzonko
Najlepsze pierniczki świąteczne! 889

folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy * na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami(...)zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza
Kora Orzechowa 336

cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki(...)góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą  galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze ostygną. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Smacznego

kgwjanczewo
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 203

Ciasto na niedzielę  musi być.Tym razem w sumie są to ciasteczka..każdy piecze jakie chce...ja szukałam inspiracji w necie i tak jakoś wpadłam na pomysł -wyzwanie kulinarne..Zobaczymy jak to będzie ,czy się uda..ale mam zamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka(...)maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek marchewka..pyszna do schrupania ,ale także w cieście lub ciasteczkach..ja upiekłam ciasteczka..ale może jeszcze kiedyś upiekę jakieś ciasto.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam  tutaj. Ja zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść

Moje domowe kucharzenie
Bubliczki – kuchnia kresowa 155

lekko słodkie. Żeby poznać technikę przygotowywania bubliczków obejrzałam wiele filmików na YT i przeczytałam kilka opisów. Najczęściej bubliczki wyrabia się z ciasta uformowanego w małe bułeczki, przy czym sposób obchodzenia się z nimi ma wpływ na późniejszą strukturę ciasta. Bułeczki rozciąga się lekko na boki i końce łączy się pod spodem. Wykonując to kilkukrotnie otrzymujemy gładką z wierzchu bułeczkę(...)godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, ciepłą wodę, cukier, sól i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odstawało od ręki. Ciasto zostawiamy w misce lekko oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto dzielimy na równe porcje (ważyłam po 60 g) i każdą bułeczkę lekko rozciągamy na boki

Trzeci talerz
Drożdżówki z borówką amerykańską 322

lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy drożdżówki. Ciasto dzielimy na równe porcje. Ja zawsze używam wagi (jedna porcja to ok. 115 g). Porcję rozpłaszczamy na dłoni i nadziewamy owocami. Do zamrożonych borówek dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną – mieszamy(...)polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Drożdżówki z borówką amerykańską smakują, jak najprawdziwsze jagodzianki. Eksperyment z mrożoną borówką był bardzo udany. Zamrożone owoce nie wywarły żadnego wpływu na strukturę ciasta drożdżowego, a po upieczeniu zachowały nawet swój kształt. Puszyste, mięciutkie, pachnące – drożdżówki z borówką amerykańską, polane słodko kwaśnym lukrem przywróciły smaki z dzieciństwa. Do dziś pamiętam słoneczne, upalne

mojewypiekiinietylko
Miodek- na dzień kobiet! :) 266

proszku do pieczenia  Krem: 3 szklanki mleka margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie:Ciasto miodowe: Wszystkie składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia.Biszkopt:Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia(...)margarynę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy pół szklanki mleka wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, energicznie mieszając, żeby krem się nie przypalił.Przełożenie ciasta:Ciasto miodowe- krem-biszkopt-krem-ciasto miodoweWierzch można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Chleb Rustykalny 129

Kiedy ciasto jest jednolite, a wszystkie składniki dokładnie się połączyły dodajemy zaczyn. Wszystko dokładnie z sobą mieszamy przez ok. 10 minut na najwolniejszych obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy talerzem lub folią i pozostawiamy na 90 minut. Etap końcowy – formujemy bochenki Kiedy nasze ciasto wyroście, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Tak przygotowane ciasto dzielimy(...)garnka pierwszy bochenek. Pieczemy chleb przez ok. 45 minut. Pszenno-gryczany chleb rustykalny Z podanych składników otrzymamy dwa sporych rozmiarów bochenki chleba, jeżeli nie macie tak dużych garnków, podzielcie ciasto na trzy części. Chleb jest staromodny, miękki w środku, z chrupiącą skórką, z dziurami, ale nie jest ich za dużo. Idealnie nadaje się i do słodkości i do wytrawnych dodatków

Cookery.pl
Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami 236

długi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju(...)200g masła, Dodatkowo: ½ słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i miodem. Dodaję jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piekę około 15 minut w temp. 170 stopni. 2. Biszkopt ciemny: Białka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe Ciasto z Malinami 152

czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki(...)wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Dzielimy ciasto pomiędzy dwie formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Sprawdzając patyczkiem, patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache

Made By Mom And Son
Czekoladowe Ciasto z Malinami 244

czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki(...)wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Dzielimy ciasto pomiędzy dwie formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Sprawdzając patyczkiem, patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache

Made By Mom And Son
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 172

wszystko to, co drzemało zepchnięte w kącie przez te parę tygodni. Budzę się wcześniej niż zwykle. Wyciągam drożdże i szykuję focaccię. Mam jednak ochotę na jakąś zmianę. Część ciasta dzielę na małe porcje i wkładam do mini-keksówek, a drugą połowę formuję w okrągły placek i przekładam do tortownicy. Małe bułeczki-focaccie znikają od razu po upieczeniu maczane na ciepło(...)kuchni. Nareszcie!  Jeśli macie ochotę na inne focaccie, zapraszam na tą (klik) lub na tą (klik) .  FOCACCIA Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ ( przepis na ciasto cytuję za Asią z Kwestii Smaku )  20g świeżych drożdży 300  ml ciepłej wody 500 g mąki 2 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 3 łyżeczki gruboziarnistej

KUCHARNIA
Hamburgerowe bułki z sezamem 140

Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.   Składniki: Na 10 bułek: 700g mąki pszennej 250 ml mleka + 2 łyżki 150 ml przegotowanej ciepłej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 4 łyżki roztopionego(...)wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. 2. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.   3. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe. 4. Każdą bułkę delikatnie

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 200

cukru 200 gr masła 3 łyżki syropu do kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. 2 blaty pieczemy na pergaminie do pieczenia przez ok 20 min w 180 stopniach. Na 3. blat przed włożeniem(...)opakowaniu. Możemy oczywiście sami przygotować budyń. Do gorącego budyniu wkładamy posiekane masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy syrop/kawę/alkohol i również mieszamy. Blaty smarujemy obficie kremem. Na górze ciasta umieszczamy blat z warstwą orzechów. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Najlepiej jeść dopiero drugiego dnia, kiedy ciasto nasiąknie kremem. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/orzechowiec-ciasto-miodowe-z-orzechami/ BosowKuchni http://www.mojpieknystol.pl Artykuł Orzechowiec – ciasto

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania