ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:95/616)

Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :) 188

margaryna 5 jajek 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Masa : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się

vegetanie
PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI 766

miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 239

lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia na ok 40 - 60 minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem

Taste Of My Day
Muffiny Czekoladowo – Bananowe 145

cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną na grubsze kawałki ciemną czekoladę i 2 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej części dodajemy rozgnieciony widelcem

Made By Mom And Son
Tarta z musem truskawkowym i kruszonką 170

cukru trzcinowego  Mus: 500g truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut.  W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym

Truskawkowa Fiesta
Calzone z kurczakiem 183

mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm. Farsz: Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet

VioletoweKucharzenie
Ciastka z makiem 188

mąki 45 dkg masła 3 łyżki sypkiego maku 30 dkg cukru 1 jajko, 3 żółtka  Przygotowanie : Mak mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy kruche ciasto Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm Wykrawamy ciasteczka i pieczemy na papierze pergaminowym do zrumienienia (180*C)ok. 20 min ( w moim piekarniku). przepis stąd Robiłam

Proste Potrawy
Samosy z kurczakiem 172

groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra  sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy mąkę z solą i wlewamy wodę i łyżkę oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić

sierotka maRysia w kuchni
Gwiazda drożdżowa z makiem 141

Kiedy wszystkie składniki się dokładnie połączą, wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do momentu aż masło zostanie wchłonięte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok godzinę. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkowujemy w okrąg trochę mniejszy od blaszki, na której będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy

e-PrzepisyKulinarne
Gnocchi 196

mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciastoDzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski z paseczkami). Ja użyłam

mojewypiekiinietylko
Focaccia z oliwkami 175

garść oliwek odkładamy do położenia na cieście)  i wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Fuga" 160

szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny +1 łyżka kakao do części ciemnej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) .  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. + dodatkowo : 2 spore słoiki powideł śliwkowych( ok 350-400 g) Składniki

Domowe ciasta
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 179

łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże ładnie nam podrosną. Z wszystkich składników wraz z rozczynem zagniatamy sprężyste ciastoCiasto odkładamy na 15 min pod ściereczkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek, na który nakładamy farsz. Placek zwijamy w rulon i tniemy w 3 cm kawałki. Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami

Mieszam w Garnku
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 159

przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt formy (u mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 150

pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części folią i włożyć na minimum 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Formę

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania