śmietany. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pizzy (lub blachę wyłożoną papierem) i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką
Weekendy w domu i ogrodziekompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki) szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym
Słodkie ciachobułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej :) ? http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego
chleba naszegopalą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki. Niestety ciasto się klei i nie jest to przyjemne ale włożony trud jest wprost proporcjonalny do smaku pączków, zatem warto. Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych(...)wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie wiśnie odsączam z nadmiaru płynu. Wyrośnięte ciasto dzielę
Mango Papajamiski przekładam składniki na ciasto + zaczyn. Wszystko wyrabiam dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Formułuję z nich dwa placki grubości około 1 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W placki wciskam pomidorki koktajlowe. Odstawiam całość do ponownego wyrośnięcia
Kuchnia co dniaoliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. W miseczce
Kuchnia MagdaLenyponieważ zbyt długie rozrabianie spowoduje iż masło się ogrzeje i będzie potrzebować większej porcji mąki, a co za tym idzie ? Ciasto będzie za bardzo mączne tracąc swą kruchość. Gotowe ciasto dzielimy na 2/3 kulki i 1/3 kulki. Zawijamy w woreczek bądź folie aluminiową i większą porcję wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki. Sekret smaku szarlotki tkwi
W Moim Magicznym Domukopczyk. W kopczyku robimy wgłębienie i wrzucamy żółtka. Masło kroimy w kostkę, dodajemy i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, można dodać łyżkę albo dwie zimnej wody. Ciasto dzielimy na trzy równe części- dwie chowamy do jednego woreczka, jedną do drugiego i chowamy do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 190*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia- u nas była
les mirabellesmiski wsypujemy około pół kilograma mąki, wlewamy ostudzoną mieszaninę, dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Całość wyrabiamy pierw widelcem, a następnie rękoma. Wyrabianie chrustu podobne jest do makaronu. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 lub 4 części, każdą wałkujemy na grubość około 2 - 3mm i kroimy radełkiem lub nożem w prostokąty. Na środku każdego prostokąta robimy kreseczkę przez którą
Smakowy Rajgrubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie
Mechanik w kuchniwaniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą
Walijskie Pichceniemiejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i ropłaszczam ręką, można wałkiem. Dla uzyskania kształtu serca: odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam
prawdziwe jedzeniejednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób
Kulinarne przygody Gatityłyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy
SMYKWKUCHNItortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 h i 15 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dzielimy ciasto na 4 części. Przygotowanie ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Mieszamy, aby przyspieszyć proces, ponieważ śmietanka nie może się zagotować. Następnie tak przygotowaną masę
MamaOskarkaBiałka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy a do 3 kakao i wodę. Delikatnie mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40
Pani na deserpółplasterki, podsmażam na maśle. Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około
JejKuchniamleczna - kolorowe cukrowe posypki Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na kulki, nieco większe od orzechów włoskich. Spłaszczam je i formułuję w kształt jeżyków. Blachę wykładam papierem do pieczenia Stella . [opinia: Papier jest dwustronnie powlekany, nadaje się jako podłoże
Kuchnia co dniabędzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna), a Was doprowadzi do frustracji (wiem co piszę, testowałam na sobie). Tak więc nie czekajcie już ani minuty dłużej i do dzieła! Ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek gorącej wody 10 g cukru waniliowego 150 g cukru Masa śmietanowa
MyCookBook.plpozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle
Gotowanie moimi oczamiroboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWszystko ze sobą mieszamy.Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem. Bijemy aż będziemy mieli dość. Zawijamy w ścierkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Ciasto dzielimy na 4 kawałki - nie używane pozostawiamy pod przykryciem w ścierce, wałkujemy bardzo cienkie płaty. Im cieńsze tym lepiej. Kroimy w prostokąty radełkiem albo nożem, a po środku nacinamy dziurkę
Słodkie PrzyjemnościWybijamy jajko i powoli lejemy wodę Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę Ugniatamy ciasto Pierogi: Masa serowa Ciasto na pierogi Ciasto dzielimy na dwie części Rozwałkowujemy cienki placek Wycinamy w nim kółka Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki) i zlepiamy
Klaudynkowa kuchniawoda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy
Kolizje Smakówdodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na okolo 1h. Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy je (na grubość 0,5 cm) do wielkości formy( u mnie okrągła forma 26 cm). Formę natłuszczamy oliwą, jeśli pieczemy
Mia Cucina SofietaPrzygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam. Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki. W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję
JejKuchniaprzechowywać itd. a także techniki przygotowywania chleba. Czyli powstawanie chleba od mieszania do wypiekania. Opisane są etapy fermentacji chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe. Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne(...)składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami fermentujący zaczyn. Następnie na nieco szybszych obrotach mieszamy ciasto około 3 minut. Następnie dodajemy dynię i aronię. Mieszamy do połączenia. Ciasto powinno być elastyczne ale nieco luźne. Ciasto odstawiamy pod ściereczką na około 2 godz. Po upływie pierwszej godziny ciasto odpowietrzamy przez wymieszanie. Odstawiamy ponownie. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje i zaokrąglamy
Radość kipiąca uśmiechem.Dodatkowo: około 400g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki dodajemy do miski i szybko zagniatamy ciasto , jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na dwie części po 60% i 40%, formujemy 2 kulki, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc blaszkę 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia , następnie
Słodkie zapomnienieStudzimy, a następnie blendujemy na gładkie puree. Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe
Kuchnia MagdaLenynaturalny (lub śmietanę) i cukier, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie
Słodkie okruszkiśmietanę) i oba rodzaje cukru, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie
Słodkie okruszkistolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, ja na spód daję większą, do starcia zostawiam mniejszą. Tą mniejszą wkładamy do lodówki. Jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce
kruche babeczkiświąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-) SKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż margaryna połączy się z sypkimi składnikami tworząc grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy
Czary - gary w kuchniszklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując
kgwjanczewopieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian
e-PrzepisyKulinarnerozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, w zależności od pożądanej wielkości pizzerinek.Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi
Słodkie Przyjemnościszklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem
Kuchnia domowa Anidodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne -> kakaowe
charlotte gotuje