ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:87/616)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 122

śmietany. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pizzy (lub blachę wyłożoną papierem) i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto francuskie z wiśniami 298

kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki) szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym

Słodkie ciacho
żniwa 146

bułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej :) ? http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html   Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html   Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego

chleba naszego
Najlepszy przepis na pączki z wiśnią z polewą z białej czekolady 197

palą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki. Niestety ciasto się klei i nie jest to przyjemne ale włożony trud jest wprost proporcjonalny do smaku pączków, zatem warto. Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych(...)wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie wiśnie odsączam z nadmiaru płynu. Wyrośnięte ciasto dzielę

Mango Papaja
Focaccia z pomidorkami 188

miski przekładam składniki na ciasto + zaczyn. Wszystko wyrabiam dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Formułuję z nich dwa placki grubości około 1 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W placki wciskam pomidorki koktajlowe. Odstawiam całość do ponownego wyrośnięcia

Kuchnia co dnia
PITA MEKSYKAŃSKA 152

oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek połowy krążków wykładamy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. W miseczce

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka 146

ponieważ zbyt długie rozrabianie spowoduje iż masło się ogrzeje i będzie potrzebować większej porcji mąki, a co za tym idzie ? Ciasto będzie za bardzo mączne tracąc swą kruchość. Gotowe ciasto dzielimy na 2/3 kulki i 1/3 kulki. Zawijamy w woreczek bądź folie aluminiową i większą porcję wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki. Sekret smaku szarlotki tkwi

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z truskawkami A 152

kopczyk. W kopczyku robimy wgłębienie i wrzucamy żółtka. Masło kroimy w kostkę, dodajemy i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, można dodać łyżkę albo dwie zimnej wody. Ciasto dzielimy na trzy równe części- dwie chowamy do jednego woreczka, jedną do drugiego i chowamy do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 190*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia- u nas była

les mirabelles
Chruściki, chrusty, faworki :) 153

miski wsypujemy około pół kilograma mąki, wlewamy ostudzoną mieszaninę, dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Całość wyrabiamy pierw widelcem, a następnie rękoma. Wyrabianie chrustu podobne jest do makaronu. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 lub 4 części, każdą wałkujemy na grubość około 2 - 3mm i kroimy radełkiem lub nożem w prostokąty.    Na środku każdego prostokąta robimy kreseczkę przez którą

Smakowy Raj
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2851

grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie

Mechanik w kuchni
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 183

waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą

Walijskie Pichcenie
Focaccia 124

miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i ropłaszczam ręką, można wałkiem. Dla uzyskania kształtu serca: odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam

prawdziwe jedzenie
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 209

jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób

Kulinarne przygody Gatity
Snickers - ciasto ! 239

łyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy

SMYKWKUCHNI
Czekoladowy torcik na bazie buraków 108

tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 h i 15 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dzielimy ciasto na 4 części.  Przygotowanie ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Mieszamy, aby przyspieszyć proces, ponieważ śmietanka nie może się zagotować. Następnie tak przygotowaną masę

MamaOskarka
CIASTO ZOSI 180

Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy a do 3 kakao i wodę. Delikatnie mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40

Pani na deser
EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM 154

półplasterki, podsmażam na maśle. Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około

JejKuchnia
Ciastka jeżyki 183

mleczna - kolorowe cukrowe posypki   Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na kulki, nieco większe od orzechów włoskich. Spłaszczam je i formułuję w kształt jeżyków.  Blachę wykładam papierem do pieczenia Stella . [opinia: Papier jest dwustronnie powlekany, nadaje się jako podłoże

Kuchnia co dnia
Rolada śmietanowa z truskawkami 133

będzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna), a Was doprowadzi do frustracji (wiem co piszę, testowałam na sobie). Tak więc nie czekajcie już ani minuty dłużej i do dzieła! Ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek gorącej wody 10 g cukru waniliowego 150 g cukru Masa śmietanowa

MyCookBook.pl
Knedle ze śliwkami 123

pozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle

Gotowanie moimi oczami
Pleśniak 166

roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chrusty 136

Wszystko ze sobą mieszamy.Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem. Bijemy aż będziemy mieli dość. Zawijamy w ścierkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Ciasto dzielimy na 4 kawałki - nie używane pozostawiamy pod przykryciem w ścierce, wałkujemy bardzo cienkie płaty. Im cieńsze tym lepiej. Kroimy w prostokąty radełkiem albo nożem, a po środku nacinamy dziurkę

Słodkie Przyjemności
Pierogi z serem 193

Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę  Ugniatamy ciasto  Pierogi: Masa serowa  Ciasto na pierogi  Ciasto dzielimy na dwie części  Rozwałkowujemy cienki placek  Wycinamy w nim kółka Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki) i zlepiamy

Klaudynkowa kuchnia
Piadina 164

woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy

Kolizje Smaków
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 190

dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na okolo 1h.  Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy je (na grubość 0,5 cm) do wielkości formy( u mnie okrągła forma 26 cm).  Formę natłuszczamy oliwą, jeśli pieczemy

Mia Cucina Sofieta