ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:83/616)

Cynamonowe ciasteczka 136

cynamonu- 2 białkaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.Prostokąty zwijamy w rolady, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Pokrojone

Zainspirowana w kuchni
kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 275

razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki.  Rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki. Budyń gotuję według przepisu

babka w formie
domowe rogaliki 166

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :)  Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost. masła, cukru waniliowego... Ciasto dzielimy, wałkujemy i kroimy :) Potem nakładamy dżem i zwijamy :) Pieczemy 25-30 min / 180 st.C W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę :) Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy i zwijamy

chleba naszego
RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 190

wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką. Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowy pleśniak 362

szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce

Cynamonowe szczęście
Szarlotka na kruchym cieście 204

kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest(...)jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka

Pyza i Surówka
Chrupiące bagietki w godzinę 331

miękkie i dość rzadkie. Musi być dobrze wyrobione, a przy formowaniu — lekko podsypywane mąką. Niech Was nie kusi w żadnym wypadku dosypywanie do niego mąki — bagietki mają być mięciutkie. Dzielimy ciasto na pół (na oko lub na wadze kuchennej) i formujemy w dwie podłużne bułki. Pamiętajcie, żeby pracować na lekko podsypanym mąką blacie — ciasto jest mocno lepkie. Porcję ciasta spłaszczamy

Karo in the Kitchen
Styropian – sernik bez sera 2091

śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki

Poezja smaku
Tygrysek 236

galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.  Masa makowa- masło roztapiam, dodaję  resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec Babci 470

zbyt twarde to można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka, jeśli będzie się kleiło do rąk, to można podsypać mąką.Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką.Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę

Anielska Kuchnia Ani
Odrywane bułeczki z kruszonką 124

ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.Układamy obok siebie w formie.Odstawiamy na ok. 20 minut.Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając

Ostra na Słodko
Kruche z brzoskwiniami 213

margaryny Piana:5 białek3/4 szkl cukru 1 budyń waniliowy( proszek)Dodatkowo:3-4 brzoskwinie kakao ok 2-3 łyżek Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) do mniejszej wgniatamy kakao. Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.Brzoskwinie kroimy w ósemki i układamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
TARTALETKI Z CHORIZO 132

czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję w kostkę. Chorizo kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno

Gotowanie Patki
Włoska pizza z szynką i mozzarellą 148

być lekkie i nieklejące po wyrobieniu).  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą bawełnianą ściereczkę). Uzyskane ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia. Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni, wkładamy spód

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżówki cynamonowe z odrobiną miłości 124

roztrzepane jajko, resztę cukru oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie owinąć folią do żywności i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy w rulon, składamy na połowę sklejając końce i ostrym nożem przecinamy  wzdłuż

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania