ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:77/616)

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 339

brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda) 4 białka 80 g cukru 1 łyżka proszku budyniowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2    części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do  lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy

Mia Cucina Sofieta
COFFEE NOIR – CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 105

końcu powoli wlewamy letnie espresso. 5. MIESZANIE SKŁADNIKÓW (2 min) Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy jedynie do momentu połączenia się składników. 6. PIECZENIE (5 min) Ciasto dzielimy na dwie porcje i przelewamy do okrągłych foremek, wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia (możecie też upiec po jednym na raz, jeśli macie tylko jedną foremkę). Ciasto wkładamy do piekarnika

Nerds Kitchen
Ciasto "4 w 1" 186

pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej  - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej  blaszki nakładamy łyżką

Pyszności Słodkości
Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 278

małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części. Pierwszą cześć wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki góra-dół ). Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę

Wielopokoleniowo
Cantuccini z migdałami i pekanami 98

zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki aby odpoczęło.  3. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy

Apetyczna babeczka
Śmietankowo- czekoladowe paluchy 160

schłodzić ok pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć. Wafelek WWW drobno siekamy.  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW. Ciasto rolujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto zebra. 171

sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy stopniowo, naprzemiennie mąkę, olej i wodę, delikatnie mieszając łyżką.  Pod koniec dodajemy aromat i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części (dwie różne miski).  Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej dajemy 2 łyżki mąki. Do silikonowej formy wlewamy raz dwie łyżki jasnego ciasta

Tagebuch po polsku
Dyniowy chlebek na słodko 112

jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 176

mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy tworząc koło. Nakładamy część farszu na środek koła, zostawiając 7-8 cm odstępy od brzegów. Farsz posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc

Mango Papaja
Babka marmurkowa w czekoladzie. 116

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto

Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa makowa. 165

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto

Rozpustne gotowanie
Ciasto Red Velvet 137

mąka, cukier, kakao, sól i barwnik) a w drugiej składniki mokre (jajko, olej, jogurt i aromat). Składniki suche stopniowo przesypujemy do mokrych i mieszamy do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Do szklanki wlewamy 1 łyżeczkę octu i wsypujemy 1/3 łyżeczkę sody i powstałą pianę wlewamy do 1 części i przekładamy do tortownicy. Z drugą częścią ciasta robimy

Kuchenne Wariacje
Bułki supełki 117

pozwalamy ciastu tak luzem odpocząć przez 5 minut. Potem znów 10 minut wyrabiamy. I przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez chwilkę znów wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 części. Każdą część wałkujemy i wiążemy supełek: instrukcja na samym dole. Układamy gotowe bułki-supełki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 30 minut

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z pigwą a'la szarlotka 160

sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wylepiamy dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem. Następnie rozkładamy masę pigwową. Na wierzch układamy "kruszonkę" z pozostałego ciasta. Pieczemy około

My simple kitchen
Drożdżówka z nutellą . 157

razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy je w formie koła .Kładziemy pierwszy na papier i smarujemy cienko nutellą ,przykrywamy drugim , znów smarujemy nutellą i przykrywamy trzecim kawałkiem ciasta. Na środku

Ladylaura.