ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:81/616)

PIZZERINKOWE PRZEKĄSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 11279

ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie,  koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smaruję koncentratem i posypuję ziołami prowansalskimi, Wędlinę, ser, pieczarki i paprykę kroję w małe kawałki. Układam

JejKuchnia
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 314

owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie, jedna większa, druga mniejsza). Zamrażamy min. na ok 1h. Blachę wysmarować tłuszczem. Na blachę ścieramy większą część

Mieszam w Garnku
Tartaletki z owocami 134

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia  ucieramy z margaryną.  Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.  Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje  (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem).  Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę  i wysypujemy na nią

Pyszności Słodkości
Pyszny kamień marsjański 133

mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch

peggiwkuchni
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 157

miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Jedną

MyCookBook.pl
Fale Dunaju z czereśniami z likieru 229

ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.  Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Rogale z nadzieniem wiśniowym 193

podłużny wałek i kroimy na kawałki.  Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego rogale będą jedne większe drugie mniejsze.  Ciasto dzielimy na 8 części. Na każda nakładamy konfiturę. Zwijamy od szerszej części do środka. Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem

W kuchennym oknie Ewy
Warzywne calzone 195

przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.  4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym. 6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli. 7. Zawijamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Fale Dunaju" 149

dodajemy po jednym żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Potem olejek rumowy. A za nim ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Mieszamy i również wykładamy na blachę, na jasną

Marder&Marder Manufacture
Proste wytrawne rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową 169

można odstawiać przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Drugim sposobem jest lekkie "wciśnięcie" palcem w ciasto. Jeśli wraca ono do poprzedniego kształtu; odskakuje, znaczy, że jest już dobrze. :) Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na dwie części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. W zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć rogale, takie koło (np. od talerza) wykrawamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Najlepszy domowy makaron 162

się z nim trochę trwa, ale efekt końcowy wart jest tego poświęcenia. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy ją, by odpoczęła na blacie przez około pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch

Kuchenna Kontrrewolucya
Litewskie kołduny na maśle 198

czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą odkładamy z powrotem pod miskę, a drugą rozwałkowujemy podsypując mąką na dość cienki placek. Na nim, na całej rozciągłości, rzędem układamy nieduże kuleczki farszu. Drugą część

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto owocowe a'la skubanek 221

kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka, śliwki węgierki itp Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
"Jakieś" ciasto 222

pieczenia -aromat, np. rumowy -bułka tarta Jajka z cukrem miksujemy. Dodajemy aromat. Dodajemy olej i delikatnie miksujemy. Dodajemy wodę i przesiana mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z części dodajemy 3 łyżki mąki a do drugiej kakao. Mieszamy łyżką. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wlewamy na  przemian ciemne

Maminek kulinarny
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 235

kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z pianką - babci Zosi 202

pieczenia -cukier wanilinowy -aromat rumowy    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojoną margarynę i skruszamy w palcach.    Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy a trzecią rozwałkowujemy.    Wykładamy dno i brzegi posmarowanej tłuszczem foremki

Maminek kulinarny
Ciasto owocowe a'la skubanek 197

cukier waniliowy1 szklanka cukru 1 kostka margarynyewentualnie 1 łyżka śmietnyPiana:5 białek 3/4 szkl cukru1 kisiel ( proszek)Dowolne owoce jabłka, śliwki węgierki itpZ wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tartaletki z owocami 179

cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy na nią groch (groch stanowi obciążenie

Salonik smaków
Focaccia z brokułami i papryką 168

miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia

prawdziwe jedzenie
Delikatne i kruche faworki 332

tłuczenie ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”.   Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt dużo mąki, unikniemy w ten sposób późniejszego przypalania się faworków. Nożem lub radełkiem wykrawamy

Mia Cucina Sofieta
Cynamonowe ciasteczka 156

cynamonu- 2 białkaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.Prostokąty zwijamy w rolady, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Pokrojone

Zainspirowana w kuchni
kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 295

razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki.  Rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki. Budyń gotuję według przepisu

babka w formie
domowe rogaliki 182

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :)  Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost. masła, cukru waniliowego... Ciasto dzielimy, wałkujemy i kroimy :) Potem nakładamy dżem i zwijamy :) Pieczemy 25-30 min / 180 st.C W tym czasie robimy ciastka na drugą blachę :) Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy i zwijamy

chleba naszego
RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 218

wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką. Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowy pleśniak 382

szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce

Cynamonowe szczęście
Szarlotka na kruchym cieście 228

kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest(...)jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka

Pyza i Surówka
Chrupiące bagietki w godzinę 364

miękkie i dość rzadkie. Musi być dobrze wyrobione, a przy formowaniu — lekko podsypywane mąką. Niech Was nie kusi w żadnym wypadku dosypywanie do niego mąki — bagietki mają być mięciutkie. Dzielimy ciasto na pół (na oko lub na wadze kuchennej) i formujemy w dwie podłużne bułki. Pamiętajcie, żeby pracować na lekko podsypanym mąką blacie — ciasto jest mocno lepkie. Porcję ciasta spłaszczamy

Karo in the Kitchen
Styropian – sernik bez sera 2131

śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki

Poezja smaku
Tygrysek 255

galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.  Masa makowa- masło roztapiam, dodaję  resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec Babci 495

zbyt twarde to można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka, jeśli będzie się kleiło do rąk, to można podsypać mąką.Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką.Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę

Anielska Kuchnia Ani
Odrywane bułeczki z kruszonką 147

ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.Układamy obok siebie w formie.Odstawiamy na ok. 20 minut.Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając

Ostra na Słodko
Kruche z brzoskwiniami 230

margaryny Piana:5 białek3/4 szkl cukru 1 budyń waniliowy( proszek)Dodatkowo:3-4 brzoskwinie kakao ok 2-3 łyżek Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) do mniejszej wgniatamy kakao. Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.Brzoskwinie kroimy w ósemki i układamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia