ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:75/415)

szybkowar-dżemik jabłkowo-wiśniowy... 161

żelfix, blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienne naleśniki 134

brzoskwiniowy     Dodatkowo: masło klarowane do pieczenia naleśników         Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyłam do miski miksera i dokładnie zmiksowałam.   Na patelni rozgrzałam odrobinę masła klarowanego i wylewałam niewielką ilość   ciasta. Usmażyłam bardzo cieniutkie naleśniki.   Naleśniki z mąki kasztanowej mają ciemniejszy kolor niż te, które są zrobione z mąki

Kuchnia u Krysi
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami w cieście 144

Jedliście kiedyś naleśniki z owocami w cieście?? :)  Ja uwielbiam z karmelizowanymi gruszkami. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 3 jajka 3 szklanki maślanki 6 dag stopionego masła 2 gruszki 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. W oddzielnej misce wymieszać maślankę(...)jajka i stopione ostudzone masło. Połączyć składniki na ciasto i dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, skropić masłem, posypać cukrem i karmelizować na złoto, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni z obu stron na złoto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 109

Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe mleko kokosowe 93

ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników. Znalezione na: wilksyty.blogspot.com Artykuł Domowe mleko kokosowe pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Krokiety ryżowe z nutellą i bananami 164

jajka- 3 sztuki bułka tarta- 300gram olej- 200ml mąka - 200gram mleko- 200gram cukier waniliowy- łyżka sól- szczypta ryż- 100gram  Sposób przygotowania; Gotujemy ryż, odstawiamy do odstygnięcia sporządzamy ciasto na naleśniki, w misce mieszamy, sól,jajka,mleko, 50ml oleju, cukier waniliowy, dodajemy ryż na rozgrzanym oleju smażymy na patelni naleśniki, smarujemy naleśnika nutellą, dodajemy banana i zawijamy

pichciszto
Pszenica - wady i zalety. 217

korzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję

Powiedz dietom nie
Bliny 186

Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z pieczarkami 181

Lubię naleśniki na słodko (  takie jak te  )  i na wytrawnie. Smakują mi pod każdą postacią. Przygotowanie ciasta do tej potrawy zajmuje trochę czasu i jest może bardziej skomplikowane niż ciasto tradycyjne- ale wierzcie mi warto. Naleśniki powstają puszyste i konkretne. Nadają się i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mleka(...)smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy

Pobite gary Barbary
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 83

kolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd

Moja smaczna kuchnia
Krokiety z farszem ziemniaczano- serowym 222

ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą.   Składniki ciasto na naleśniki 300 ml mleka 1 i 1/4 szkl mąki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zapiekanka naleśnikowa 128

muszkatołowa cukier sól biały pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta   smażymy naleśniki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule   kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy

R'n'G Kitchen
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym 100

truskawkowy 50 ml wody cynamon   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i cukrem waniliowym. Z przygotowanego ciasta   smażymy naleśniki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy ser biały ( stopniowo ) cały czas miksując. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy. Masę dokładnie wyrabiamy. Naleśniki smarujemy masą

R'n'G Kitchen
kiszenie zakwasu na żur 144

wykonania Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja),  wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wlewamy półtorej szklanki gorącej wody.  Całość mieszamy, uzyskując konsystencje ciasta na naleśniki ( jeżeli zachodzi potrzeba to dolewamy więcej wody). Zawartość dzbanka studzimy, a następnie dodajemy do niego dwie szklanki letniej wody, ząbki czosnku ( w łupinach), obraną cebulę, oraz kromkę razowego

Miód i pieprz
Tandori rybka 174

posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe  dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów w kawałkach lub słoiczek słodkiego przecieru cebula łyżeczka tandori masala  pieprz cayenne na czubku noża sól jeśli

sierotka maRysia w kuchni