Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę(...)koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać. Kruszonka: Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę. Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wylać na ciasto masę jabłkową, posypać całość kruszonką, lekko docisnąć rękoma. Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około. 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiTarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tary. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby podczas pieczenia(...)ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak już masa stężeje posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńopcji przejść obojętnie. Jednak trzeba być przy nim cierpliwym. Ja nie mogłam się doczekać kiedy przestygnie i trochę masy mi spłynęło. Pamiętajcie, czekamy 2 godziny i dopiero przekładamy :-) Tak czy siak jest pycha .Składniki:ciasto - pierwsza warstwa:125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko(...)pudrem, następnie bardzo powoli dodawać serek. Należy uważać żeby się nie zważyło. Powoli wymieszać. Dołożyć maliny. Przestygnięte ciasto przekroić na pół i przełożyć masę serową. Odstawić ciasto aby masa zastygła. Smacznego
pieprzny smaczekCiasto kakaowe: 2 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka 3 białka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietakowy 1 puszka brzoskwiń Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza(...)samym końcu białka. Masę bardzo delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać je bułką tartą, aby wchłonęło jak najmniej wilgoci z masy serowej. Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową i zetrzeć na nie zmrożoną kulkę ciasta. Piec w 170 stopniach przez 50 minut
Jadło i czytadłopolewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto(...)koniec dodajemy ubite białka. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kupkami masę serową nie wygładzając. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 °C. Pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy
kgwjanczewokokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła, cukru, mielonych migdałów i banana zblenduj na gładką masę. Wyłóż formę do pieczenia ciastem. Przelej masę na ciasto. Ułóż owoce. Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków migdałowych zrób kruszonkę (wymieszaj poprostu wszystko razem) i wysyp na wierz ciasta. Piecz przez
greenscarfsię już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około
SMYKWKUCHNImasło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka. Banany rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do masy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiamy. Gdy zacznie tężeć obieramy pozostałe banany, kroimy je na plasterki i układamy na bananowej masie. Zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę(...)zieloną rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Kwaśną śmietanę umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy razem z tężejącą zieloną galaretkę. Masę od razu wykładamy na wierzch ciasta. Źródło: Ciasta na stół (niestety mam tylko kserówkę, bez pierwszej strony i nie wiem jaki to dokładnie numer
Smaki Na Talerzuczęści i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki wody - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Masę jasną wlewamy do formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy, a następnie wykładamy ciasto ciemne. Znów wyrównujemy i na wierzch ciasta pojedynczo wykładamy wiśnie (w ok. 1-2cm odstępach) lekko je dociskając do środka ciasta. Ciasto(...)dłużej tym lepiej) i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka możemy ją na chwilę umieścić w lodówce do lekkiego stężenia. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz
Słodka Stronasuchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy(...)truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkoprzepyszne danie ,przekąska,ciepła kolacja, jak również każdy inny posiłek! Dość proste do wykonania.Cieniutkie ciasto i masa ...pycha składniki Ciasto tutaj 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 mała cebula sól ,pieprz czarny do smaku 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie 100-150g koziego sera ,lub ricotty-może byc więcej 1 szklanka śmietany light 1 / 2 filiżanki sera parmezan Druga była(...)przestygnięcia . Rozmrozić szpinak ,odcedzić nadmiar płynu na sicie Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do szpinaku,dodać parmezan , doprawić do smaku solą ,pieprzem, gałka muszkatołową . Wszystko wymieszać .Na ciasto gotowe wyłożyć masę szpinakową ,posypać pokruszonym serem kozim i zapiec ponownie w piekarniku 5-6 minut do lekkiego zarumienienie sera:))ps. robie ciasto i leży w lodówce i w razie potrzeby
w mojej kuchniSezon truskawkowy niemal się rozpoczął, a ja wykorzystuje ostatnie sztuki mrożonych. Szybko chciałam je wykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i gryczanej. Świetnie się komponują, więc zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 2 białka (opcjonalnie) 200g(...)jogurt naturalny i aromat śmietankowy - krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Jeśli mamy nie wykorzystane białka to ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę białkową dodajemy do masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez
Truskawkowa Fiestaciasto: Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Pierniki „Flisaczki”, dzielimy na mniejsze kawałeczki i miksujemy. Dodajemy wiórka, masło, roztrzepane jajko i całość mieszamy, zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Rada: ciasto można podsypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik nastawiamy na 225°C i ciasto pieczemy(...)mocą trzepaczki całość mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu, do czasu mieszamy. Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, przelewamy na ciasto. Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym kroimy na małe kawałeczki. Część piernika dodajemy do białej pana cotty, dokładamy maliny i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce
Moniki Smakołykipieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone odstawiamy do wystygnięcia, ja wyciągnęłam z blachy, odkleiłam papier do pieczenia, następnie wyłożyłam blachę folią spożywczą, żeby później pozostałe masy nie przesiąkły metalem, ale jeśli użyjemy formy silikonowej to nie ma takiej potrzeby Masa jabłkowa: Jabłka myjemy(...)żelatyna dobre się rozpuściła odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, żeby mus zaczął się ścinać od żelatyny kiedy będzie już dość gęsty wylewamy na przestudzone ciasto Masa budyniowa: masę to należy przygotować dopiero kiedy mus jabłkowy całkowicie zgęstnieje na cieście, musi być całkowicie stężały! ja przygotowałam go w tym samym czasie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie(...)zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości