ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:61/3191)

CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 136

używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką z cukrem do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, ciasto ma być nieco klejące. Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C. Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm, szerokości ok. 4-5 cm i grubości ok.1

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quiche na pełnoziarnistym spodzie z grzybami i kurczakiem 156

jaja  1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek  ząbek czosnku Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam formę oraz brzegi i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.  Grzyby kroję drobniej

Mango Papaja
Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku 148

robotem kuchennym. Ciasto powinno mieć konsystencję grudkową, dlatego nie wyrabiamy go zbyt długo.  ciasto II  W misce ubijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy na gładka masę. Ciasto przelewamy do zaokrąglonej keksówki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Do środka przesypujemy ciasto I grudkowe, delikatnie mieszamy, aby jasne grudki rozprowadziły się równomiernie po całej keksówce

Niezły Młynek
Fwaorki ( Chrust ) 191

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}    Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować, robimy faworki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Faworki smażą się bardzo szybko, kilka sekund z jednej strony

Sprawdzone przepisy kulinarne
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 141

żółtka * 2 łyżki kwaśnej  śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.  Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć

Zrób to smacznie
Sernik królewski 145

śmietany 18% Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i umieścić w zamrażalniku na 2 godziny. Blachę (23,5x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy połowę ciasta. Masa serowa: 1 kg twarogu 15 dag masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej  Masło ucieramy(...)jednym żółtku. Na koniec dodajemy po łyżce sera, mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.  Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy jeszcze godzinę. Upieczony sernik najlepiej

Cynamonowe szczęście
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 188

wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. Masa serowa: 1 jajko 225 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać(...)cytryny. Owoce dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasteczka imbirowe od Ciastkożerców 147

ledwo go czuć) Masło należy wyciągnąć wcześniej żeby zmiękło i pokroić w kosteczki. Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Ślicznie prezentują się ciastka w plecioną kratkę, ale wykonanie jest dość czasochłonne.  Rozwałkowane ciasto należy pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm i poprzekładać

W kuchni bez szafek
Pani Walewska 162

temperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła ja postępuję tak jak pisałam  tutaj . Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 25 dkg masła lub margaryny cukier waniliowy 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć(...)wolnym ogniu cały czas mieszając. Ostudzić. Margarynę lub masło zmiksować na puch i cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Masą przełożyć dwie części ciasta. Schłodzić. SMACZNEGO

Maślane ciasteczko
Domowe mini burgery z grilla 184

wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto

Moniki Smakołyki
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 214

wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt. Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając

Moniki Smakołyki
Buchty z marmoladą 149

robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość  zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać

Moniki Smakołyki
Bułeczki pszenne z sezamem 224

maki. Odstawiamy  pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając

Moniki Smakołyki
letnie ciasto z malinami i galaretką 3099

ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółta. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 2 budynie(...)dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą wykładamy 1/2 część kremu, następnie wykładamy całą galaretkę z malinami. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 182

kąpieli wodnej z dodatkiem wody.  Do rozpuszczonej masy dodać połowę cukru pudru, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blat kuchenny, dodawać stopniowo pozostały cukier i zagniatać jak ciastoMasa jest gotowa kiedy uzyska konsystencję plasteliny. Masę podzielić na 3 równe części. Każdą przełożyć do woreczka i szczelne zamknąć. Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wtedy masa nie będzie się lepiła(...)źle przyjmuje barwnik, więc musimy zagniatać ją nad garnkiem z parującą wodą. Czerwoną masę rozwałkowujemy na duży cienki placek.  Żeby masa nie porwała się w trakcie transportu na tort, zawijamy ją na wałek kuchenny i rozwijamy nad ciastem. Ręcznie bardzo dokładnie wygładzamy wierzch tortu, kierując się na boki, wygładzanie najlepiej zacząć od brody i kierować się w stronę uszu

kulinarnyswiatdomi
Ciasteczka brownie 177

puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę,  kakao oraz proszek żedo pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Wstawić na 30-40 minut do zamrażarki. Nabierać łyżką schłodzoną masę i formować małe kuleczki (ciasto będzie się lepić

Słodka Strefa
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 161

rodem z babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski(...)rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy mieszając co i rusz ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Masę studzimy. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do miski i ucieramy. Jeśli  ciasto jest zbyt suche dodajemy dodatkowa łyżkę  śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (1/4 i 3/4). Większą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pleciony makowiec 205

dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia(...)dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia

SzczyptaSmaQ
Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia + film 2258

Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem to kolejna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. To znakomita propozycja dla dzieci na domowe przyjęcia, pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk.     Składniki na tortownicę 23 cm : 250 g sucharków 250 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku(...)mleko z cukrem. Następnie porcjami wsypujemy mleko w proszku i wszystko ucieramy na jednolitą masę. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną

Smakowite Dania
Kremówka z mango 164

opakowania) cukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni, wyjmujemy z piekarnika. Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do garnka (jeśli część płynna(...)Podgrzewamy intensywnie mieszając trzepaczką, aż powstanie bardzo gęsta masa. Kiedy budyń będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową. Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce

Weganka gotuje

Proponowane wyszukiwania