olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 30cm. Piec w temperaturze 200 stopni, czas 30 minut, wyjąć do ostudzenia. Wystudzone ciasto przygotować do nałożenia masy, ja przekroiłam tak aby warstwa na dole była grubsza, górna warstwa ciasta to nałożone odkrojone cienkie plastry. Składniki na masę 300g(...)śmietanki 30% 500g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Do serka dodać cukier puder, miksować do połączenia składników, dolać powoli śmietanki. Miksować aż stanie się puszysty. Na ciasto wykładamy masę oraz płatki zielonego ciasta, na wierzch dodałam białe kwaśne porzeczki i kilka borówek. Smacznego! Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
Kurnikowoznany już z bloga przepis na oszukany sernik tym razem w połączeniu z bogatą w smaku, pełną bakalii masą makową. Całość zamknięta w kruchutkim, czekoladowym cieście. Idealny, bo nie opada, masa serowa nie dociąża masy makowej i całość idealnie się dopieka- zero zakalca. Nie muszę opisywać chyba jak pyszna jest ta nibysernikowa pianka;) a w towarzystwie maku i czekolady smakuje(...)masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. WYKONANIE I PIECZENIE: ½ ciasta czekoladowego rozwałkowana do wielkości blachy 25x36 cm masa makowa masa serowa ½ ciasta czekoladowego starta na tarce o grubych oczkach pieczemy 60-65 minut w temp. 180 stopni zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku- wyjmujemy dopiero ostudzone Smacznego
Domowe ciastaletnie dni. Do borówek idealnie pasuje lekka, aksamitna masa budyniowa na bazie śmietanki kremówki tworząc przepyszny, orzeźwiający wypiek. Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki(...)cukier waniliowy 300 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 400 g borówek amerykańskich dowolna galaretka (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty
Słodka Stronabudyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już(...)czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca. Makowiec pieczemy w 180 ⁰ C, około 35 – 40 minut
Smakowy Rajtakiej masy makowej, aby mak miał odpowiednią wilgotność, dodaję 2 łyżki kaszy manny (semoliny). Nie wyczujecie jej w masie makowej, a będziecie mieli pewność, że masa nie będzie za mokra. Dalsze czynności: Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 17 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto(...)kasza manna zapobiegnie przesączaniu się wilgoci do ciasta. Kaszka ją wchłonie. Na wierzchu rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Jeśli wykładając masę makową zauważycie, że brzegi ciasta są niższe, a masy makowej wygląda, jakby było za dużo, to nie zwracajcie na to uwagi. Masa makowa może być wyższa niż brzegi ciasta. Ona trzyma formę i nie spłynie na brzegi
Smak mojego domunastępnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy(...)góry nogami, tak aby biszkopt był na dole, a mak na górze. Masa orzechowa: Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy po masie i polewamy białą polewą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkałyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie(...)pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 8. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkałyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie(...)pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 8. Po wyjęciu z piekarnika
Mała CukierenkaKruche ciasto z masą z białego ryżu i galaretką z brzoskwiniami. Doskonałe ciacho na weekend do kawy. Nikt przecież nie powiedział, że jak ryż to musi być risotto i koniecznie na obiad ;). W deserach też się sprawdza! Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto kruche: 110 g mąki pszennej 60 g zimnego masła(...)Gdyby była potrzeba można dosłodzić. Upieczony i ostudzony spód ciasta umieścić w tortownicy (jeśli Wasza tortownica nie jest zbyt szczelna- wyłóżcie ją folią aluminiową). Na spód ciasta wyłożyć masę ryżową, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić, schłodzić do lekkiego stężenia. Brzoskwinię obrać, wyjąć pestkę i pokroić w drobną kostkę
Nastoletnie Wypiekaniejajek 50 g masła (roztopionego) 400 g masy kajmakowej ( im ciemniejsza tym bardziej widoczna jest zebra) 1 budyń w proszku waniliowy / śmietankowy Wykonanie: z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę i wykładamy ją na prostokątną- podłużną blachę. Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie, ciągle miksując dodajemy stopniowo ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku. Masę serową(...)sztywno, dzielimy na dwie części. Jedną porcję białek dajemy do masy kajmakowo-serowej, a drugą do masy serowej - białka łączymy delikatnie z masami - najlepiej ręcznie za pomocą łopatki. Masy wylewamy na ciasto na przemian, raz serowa masa, raz kajmakowo-serowa. Ciasto pieczemy w temp. 170* przez 50-60 minut. Kiedy ser zacznie się nam za bardzo rumienić warto przykryć górę
W Moim Magicznym DomuHmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g orzechów włoskich0,5 kostki margaryny2 łyżki miodu120g cukru trzcinowegociasto miodowe4 szkl mąki0,5 szkl cukru1 cukier waniliowy2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki sody1 kostka margaryny3 jajkamasa budyniowa1l mleka3 budynie waniliowe1 łyżka mąki1 cukier waniliowy3 łyżki(...)pieczemy troszkę dłużej. Krok 6Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami
CoolinarniePLobcinamy brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. W jednym krążku wycinamy 6 kółek (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :) Lekka masa budyniowa Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem(...)formy do pieczenia. Więc składamy główkę misia :) Jeden krążek ciasta układamy na paterze zaciskamy wokół niego obręcz. Wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecim krążkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Masa budyniowa Pół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
Na moim talerzuobcinamy brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. W jednym krążku wycinamy 6 kółek (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :)Lekka masa budyniowaŻelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem(...)formy do pieczenia. Więc składamy główkę misia :)Jeden krążek ciasta układamy na paterze zaciskamy wokół niego obręcz. Wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecim krążkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Masa budyniowaPół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Wlewamy
NA MOIM TALERZUJeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt(...)śmietanę wykładamy na masę migdałową. Na śmietanie rozkładamy, jeden obok drugiego, okrągłe biszkopty. Z drugą, schłodzoną śmietaną postępujemy dokładnie tak samo, dodatkowo dodając z cukrem pudrem kakao. Masą przykrywamy biszkopciki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Uwagi : Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Zastanawiałam się również
Smaki Na TalerzuJeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt(...)śmietanę wykładamy na masę migdałową. Na śmietanie rozkładamy, jeden obok drugiego, okrągłe biszkopty. Z drugą, schłodzoną śmietaną postępujemy dokładnie tak samo, dodatkowo dodając z cukrem pudrem kakao. Masą przykrywamy biszkopciki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Uwagi : Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Zastanawiałam się również
Smaki Na Talerzu