ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:52/3191)

Makowiec na cieście ucieranym 276

budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już(...)czym delikatnie   łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca. Makowiec pieczemy w 180 ⁰ C, około 35 – 40 minut

Smakowy Raj
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 206

takiej masy makowej, aby mak miał odpowiednią wilgotność, dodaję 2 łyżki kaszy manny (semoliny). Nie wyczujecie jej w masie makowej, a będziecie mieli pewność, że masa nie będzie za mokra. Dalsze czynności: Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 17 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto(...)kasza manna zapobiegnie przesączaniu się wilgoci do ciasta. Kaszka ją wchłonie. Na wierzchu rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Jeśli wykładając masę makową zauważycie, że brzegi ciasta są niższe, a masy makowej wygląda, jakby było za dużo, to nie zwracajcie na to uwagi. Masa makowa może być wyższa niż brzegi ciasta. Ona trzyma formę i nie spłynie na brzegi

Smak mojego domu
Szybki świąteczny makowiec 177

następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy(...)góry nogami, tak aby biszkopt był na dole, a mak na górze. Masa orzechowa: Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy po masie i polewamy białą polewą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 238

łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie(...)pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 8. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 269

łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie(...)pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 8. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Sernik Kajmakowa Zebra 177

jajek 50 g masła (roztopionego) 400 g masy kajmakowej ( im ciemniejsza tym bardziej widoczna jest zebra) 1 budyń w proszku waniliowy / śmietankowy Wykonanie: z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę i wykładamy ją na prostokątną- podłużną blachę. Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie, ciągle miksując dodajemy stopniowo ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku. Masę serową(...)sztywno, dzielimy na dwie części. Jedną porcję białek dajemy do masy kajmakowo-serowej, a drugą do masy serowej - białka łączymy delikatnie z masami - najlepiej ręcznie za pomocą łopatki. Masy wylewamy na ciasto na przemian, raz serowa masa, raz kajmakowo-serowa. Ciasto pieczemy w temp. 170* przez 50-60 minut. Kiedy ser zacznie się nam za bardzo rumienić warto przykryć górę

W Moim Magicznym Domu
Snikers p. Joanna Łyga – danie konkursowe 368

Hmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g orzechów włoskich0,5 kostki margaryny2 łyżki miodu120g cukru trzcinowegociasto miodowe4 szkl mąki0,5 szkl cukru1 cukier waniliowy2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki sody1 kostka margaryny3 jajkamasa budyniowa1l mleka3 budynie waniliowe1 łyżka mąki1 cukier waniliowy3 łyżki(...)pieczemy troszkę dłużej. Krok 6Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami

CoolinarniePL
Tort miś 107

obcinamy brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. W jednym krążku wycinamy 6 kółek  (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :) Lekka masa budyniowa Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem(...)formy do pieczenia. Więc składamy główkę misia :) Jeden krążek ciasta układamy na paterze zaciskamy wokół niego obręcz. Wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecim krążkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.  Masa budyniowa Pół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy

Na moim talerzu
Tort miś 182

obcinamy brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. W jednym krążku wycinamy 6 kółek (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :)Lekka masa budyniowaŻelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem(...)formy do pieczenia. Więc składamy główkę misia :)Jeden krążek ciasta układamy na paterze zaciskamy wokół niego obręcz. Wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecim krążkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Masa budyniowaPół szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Wlewamy

NA MOIM TALERZU
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 262

Jeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt(...)śmietanę wykładamy na masę migdałową. Na śmietanie rozkładamy, jeden obok drugiego, okrągłe biszkopty. Z drugą, schłodzoną śmietaną postępujemy dokładnie tak samo, dodatkowo dodając z cukrem pudrem kakao. Masą przykrywamy biszkopciki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Uwagi : Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Zastanawiałam się również

Smaki Na Talerzu
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 4031

Jeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt(...)śmietanę wykładamy na masę migdałową. Na śmietanie rozkładamy, jeden obok drugiego, okrągłe biszkopty. Z drugą, schłodzoną śmietaną postępujemy dokładnie tak samo, dodatkowo dodając z cukrem pudrem kakao. Masą przykrywamy biszkopciki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Uwagi : Przed przygotowaniem ciasta zastanawiałam się, czy nie ma tutaj aby za dużo śmietany, ale po rozłożeniu na ciasto, niczego nie zbywa;) Zastanawiałam się również

Smaki Na Talerzu
Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym 166

dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie XD Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy! Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym Składniki: Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa(...)dodajemy do śmietanki. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kremówkę ubijamy (aby uzyskać bardziej puszysty efekt można dodać śmietanfix’u) i wykładamy na masę bananową. Całość schładzamy. Smacznego Artykuł Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
szarlotkowy pleśniak 172

mąki, masła czterech żółtek i trzech łyżek cukru wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy  dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę  wstawiamy na 30 minut  w chłodne miejsce, zaś  mniejszą  wkładamy do zamrażarki(...)pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce,  o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy studzimy ciasto i podajemy

Miód i pieprz
Zimowy tort grylażowy 111

pomocą wykrawaczek  z białej i barwionej na błękit masy cukrowej) błękitny cukier ozdobny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem: W ganku ugotuj mleko(...)utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, do masła dodaj porcjami kaszę cały czas miksując, aby masa była jednolita. Ja miksowałam mikserem planetarnym- zostawiłam na 3-4 minutki i krem był idealnie gładki i puszysty. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy ciasto będzie już zimne, przekrój je na blaty. Na pierwszej warstwie wyłóż rozpuszczoną czekoladę. Na kolejnej krem

Wielki apetyt
Makowiec – prosty przepis 170

arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, 4 żółtka jaj (białka odstawiamy na bok: 2 białka wykorzystamy do masy, 1 do posmarowania ciasta, a czwarte możecie użyć do przygotowania lukru królewskiego), ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, jogurt naturalny (lub śmietanę) i masło (siekamy je nożem).  Całość zagniatamy(...)lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. 2 białka jaj ubijamy (nie musi być dokładnie) i mieszamy z masą makową (np. widelcem). Wyciągamy formę z lodówki i nakładamy naszą masę makową na ciasto. Wyciągamy resztę ciasta. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie. Za pomocą radełka wycinamy masy na kratkę. Z pasów ciasta układamy kratkę na masie makowej, lekko dociskając pasy na końcach

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania