moje ukochane ciasto. Jednak nie każdy sernik jak leci, mam swoje wymagania i np nie lubię serników zapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać, ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn(...)Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, rozprowadzamy w miarę równo, a następnie wykładamy masę serową. I tu się zaczyna zabawa. Jeśli wylejemy na środek formy, masa wypchnie ciasto na boki i powstanie coś takiego jak u mnie. Gdy zaś podzielimy sobie blachę na dwie połówki ( tak na oko) i na środek każdej damy po połowie białej masy
Dieta moja pasjapapierem do pieczenia. Składniki na bezowe wierzchy: 8 białek 200 g cukru 100 g siekanych orzechów włoskich Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do powstania lśniącej masy. Wykonanie ciast z orzechowymi bezami ( do dwóch blach): na ciasto żółte wykładamy pianę z białek i cukru (połowa piany na blachę) posypujemy orzechami (po 50 g na blachę) pieczemy(...)roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki( u mnie domowy) lub powidła WYKONANIE: ciasto z bezą orzechową masa jabłkowa biszkopt orzechowy + dżem porzeczkowy krem ciasto z bezą orzechową Smacznego
Domowe ciastamasła3 łyżki wodyPrzygotowanie:Ciasto:Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez(...)tężeje. Kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na jednej warstwie ciasta. Następnie przykryć drugą, nie odrywając foli aluminiowej, tak aby folia była na wierzchu i delikatnie ją ściągnąć. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.Polewa czekoladowa:W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać gotowe
Oryginalny smakpieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy mak, do drugiej części(...)czasie ubijamy śmietanę gdy galaretki stężeją wlewamy do ubitej śmietany. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, spód ciasta wykładamy 3/4 masy śmietanowej przykrywamy drugą częścią, wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto przyrządzone przez Elżbietę Smacznego
kgwjanczewosię oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie lub jak kto woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe. Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy(...)Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto układamy łyżką na masie makowej. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Bardzo
Cukiernia Pychotkiciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż(...)stolnicy. Następnie za pomocą ostrego noża wytnij z niego trójkąt równoramienny, a przy jego podstawie odetnij niewielkie prostokąty, tak aby ciasto kształtem przypominało choinkę. Na tak otrzymany spód ciasta wyłóż masę makową, rozsmaruj ją po całej powierzchni i przykryj drugą częścią ciasta (wyciętego w kształ choinki). Na koniec ponacinaj boki ciasta tak, aby powstały gałązki (wzór na zdjęciu poniżej). Gotowe
365 dni dookoła kuchnitort bezowy, który robiłam. Skorzystałam z kilku różnych przepisów Dorotus, aby przygotować blaty bezowe o właściwej strukturze. Wyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli(...)sztywną masę z cukrem waniliowym. 10. Dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę. 11. Truskawki pokroić na kawałki. Dwie pokroić w plasterki. 12. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/3 masy. Rozsypać pokrojone truskawki. 13. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować 1/3 masy, a na niej równomiernie rozłożyć borówki. 14. Przykryć trzecim blatem ciasta. Posmarować resztą masy, a na niej ułożyć
W mojej kuchniSkładniki: Masa kokosowa 25 dag kokosu 10-15 dag masła 20 dag cukru 6 łyżek mleka Masa budyniowa 1 l mleka 1 1/2 budyniu jasnego 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny Ciasto 20 dag tłuszczu 20 dag cukru 1/2 kg mąki 8 łyżek mleka 4 jajka 1 proszek do pieczenia Wykonanie: Masa kokosowa Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku(...)Ciasto Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, mleko nadal ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić i przełożyć masą budyniową. Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji
Pychotkaaamasła 150 g cukru szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki. 2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować. 3. Masa budyniowa: na mleku ugotować(...)utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu
Na Ciasteczkowych Papierachcukier. Do masy serowej dodawać na przemian pianę z białek i mleko, cały czas miksując trzepaczkami (dzięki temu masa będzie cudownie puszysta) - efekt końcowy daje nam dość mocno rzadką masę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, zerwać wierzchnią i przerzucić ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tak, żeby druga warstwa folii spożywczej była na wierzchu. Wstawić(...)lodówki na 5-10 minut. Po wyjęciu zerwać drugą warstwę folii, rozgnieść ciasto tak, żeby równomiernie przykryło całe dno, może też trochę wystawać na boki. Masę serową wylać na ciasto i piec 50 minut w 150 stopniach - wstawić do nagrzanego piekarnika (jeśli przez ten czas się nie zezłoci na wierzchu, można jeszcze dopiec 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić sernik
Przepysznik - BLW i nie tylkomleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada. Po tym czasie, ciasto(...)wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170*C przez 15 – 20 min. Wystudzone 2 blaty piernikowe przekroić na pół, uzyskując tym samym 4 warstwy ciasta. Masa śliwkowa. Powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodać suszone śliwki, laskę cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając. Kiedy suszone śliwki zmiękną
https:KKuchniaMniamktóry bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;) Składniki Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Farsz: 200 g fety 4 suszone pomidory 1 małe awokado Omasta(...)wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z oliwą wymieszaną
R'n'G Kitchenorzechową oraz grysikową masą. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu. Ciasto fantastyczne w sezonie jesienno – zimowym. Wkładka orzechowa jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Podobnie jak masa grysikowa. Całościowo ciasto bardzo dobre. Wizualnie ciasto bardzo przypomina mi ciasto „Gargamel” (zobacz przepis „Gargamel wg siostry Anastazji”) , choć przygotowane jest z użyciem nieco innych składników. Moim(...)mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia Masa grysikowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 2 op. cukru waniliowego 8 łyżek kaszy manny 3 łyżki cukru pudru 200 g masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy. Dodajemy cukier oraz miód
Smaki Na Talerzuucierania, ubijania. W tym przypadku to zabójstwo dla wypieku. Ja zaczynam od mieszania miotełką masy serowej, a później przechodzę do mieszania ciasta. Tak jak w tamtym przepisie na ciasto wykładamy masę, tak tu rozbijamy wszystko na warstwy. Na cienką warstwę ciasta, dajemy kleksy masy twarogowej. Następnie na kleksy z twarogu dajemy kleksy z ciasta i znów na ciasto twaróg(...)się już upiecze, zostawiamy w piekarniku, po 15 minutach uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy na godzinę. Zimne oprószamy cukrem pudrem. Tam gdzie jest więcej ciasta mamy wzniesienia, a ta gdzie masy twarogowej są wgłębienia. I tak oto w łatwy sposób można sernik wizualizować na karpatkę. 😊 Jeszcze słów kilka o twarogu. Wiadomo, najlepszy ten z kostki który się samemu zmieli. Jednak
Dieta moja pasjawięcej masy z kaszy manny i rozsmarować ją na wierzchu, a potem posypać siekanymi orzechami. Dzięki temu smak ciasta pozostanie delikatny, a miód będzie wyraźnie wyczuwalny. Miodowe ciasta przekładane masą z kaszy manny przygotowywano głównie jesienią i zimą, zanim pojawiły się świeże owoce wykorzystywane w ciastach. Zachęcam do wypróbowania przepisu gospodyń z Glinika (gmina Wielopole Skrzyńskie), który został opublikowany(...)masy). Na masie kładziemy trzeci placek, na nim drugą połowę masy, a na niej ostatni placek. Wierzch polewamy polewą czekoladową lub rozsmarowujemy na nim odłożoną część masy. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Przełożone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc by zmiękło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Tradycyjnie już zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerz