szczyptą soli, dodaj cukier, ubij na sztywno, dodaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy całkowicie. Masa: - 1 opakowanie serka mascarpone - 500 ml śmietany(...)śmietany, wyjmujemy stężałą galaretkę z lodówki i układamy na środku. Galaretka jeśli podważysz ją dłonią cała odejdzie od talerza. Na to troszkę masy, cieniutki blat biszkoptu, resztę masy na wierzch i dookoła ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki musi się schłodzić a w tym czasie robimy polewę. POLEWA: - 1/3 kostki margaryny lub masła - 4 łyżki karobu lub kakao ( ja ostatnio używam
SMYKWKUCHNIstolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto uformuj w wałek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i podpiec około 10 minut(...)ciągle ucierając. Na koniec dodaj budyń i wszystko razem delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Na podpieczony spód wylej gotową masę serową , wyrównaj. Po całej powierzchni posyp malinami ( połowę malin zostaw do galaretki ). Maliny powciskaj do sera palcami lub łyżką. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika ( 170 C ) i piec około 70 minut. G alaretki rozpuść w szklance gorącej wody
Przepisy i porady kulinarneułatwia przygotowanie kołacza. Przygotowany ser wymieszać z cukrem, mączką ziemniaczaną i żółtkami - krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszać do masy serowej wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. 2/3 ciasta rozwałkować(...)cienki placek wielkości blaszki, drugi placek podobnie grubszy placek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto ponakłuwać go widelcem, by nie urósł za bardzo podczas pieczenia. Wyłożyć na ciasto masę serową i rozprowadzić równomiernie szpatułką. Na serze ułożyć drugi cieńszy placek drożdżowy i podobnie ponakłuwać go widelcem. Posmarować placek rozbełtanym białkiem, by posypka lepiej się trzymała palcami odrywać małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie. Oba ciasta ostudzić. MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego(...)budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki
Gotuję Testujęwśród czytelników tego bloga są tacy, którzy wykorzystają ten przepis w niezmienionej formie. Oczywiście jeśli dla kogoś ciasto będzie za mało słodkie też bez problemu można je dosłodzić. Ciasto dyniowe z masą serową składniki: 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni 4 jajka 300 g mąki owsianej 120 g mielonych orzechów laskowych 50 g orzechów - opcjonalnie 4 czubate łyżki(...)Zimne ciasto przecinamy na pół jak tort. Masę serową dzielimy na dwie części, jedną z nich nakładamy na spód ciasta. Przykrywamy górnym krążkiem i nakładamy pozostałą część masy serowej. Można udekorować ciasto startymi lub posiekanymi orzechami. Ciasto odkładamy do lodówki by masa serowa się lekko ścięła
Przysmaki Karolkiczarny bardzo ostry), 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz(...)ściągnąć. Masa: Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się
Moniki Smakołykipodrośnięcia na ok. 15 min. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki. Dodajemy żółtka, roztopione masło oraz sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. składniki na masę serową: 275 g twarogu, tłustego 100 g cukru pudru 1 łyżka masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny(...)śmietanę oraz sok z cytryny do smaku. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodajemy opakowanie budyń. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, na ok. 5 mm grubości. Na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową i składamy ciasto na pół, przykrywając ciasto z masą serową. Delikatnie przyciskamy i wyrównujemy. Następnie tniemy na paski ok. 2 cm szerokości, zaczynając od krótszego boku. Pasy skręcamy
Domowy Smak Jedzenianiedrogie i jednocześnie bardzo smaczne. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 25g drożdży, 1/3 szklanki cukru, 400g mąki, 50g masła, 1 jajko, Masa cynamonowa: 1,5 łyżki cynamonu, 100g cukru, 100g masła. PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Drożdże rozpuszczam w mleku razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Masło(...)rozpuszczam. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i wyrabiam łyżką ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Masa cynamonowa: Masło razem z cukrem i cynamonem ucieram na jednolitą masę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowuję je tworząc kwadrat. Ciasto smaruję masą cynamonową. Zwijam w rulon, który następnie kroję nożem na ok. 2cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem
Tradycyjna kuchnia Kasiminut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją", jak masa wystygnie, nabierze połysku, będzie śliska i owoce będą(...)rozwiązanie, którego ja osobiście bardzo nie lubię, tj. zakup śmietany cukierniczej, czyli produktu który nie jest śmietaną, ale w smaku i wyglądzie taki jest. Jest stosowany w 90% masach, ciastach, bułkach jakie kupujecie w sklepie. Jest to śmietana roślinna (rozwiązanie dla tych, co uczuleni na laktozę), która w swoim składzie ma dość sporo substancji, które powodują, że co byś
SMYKWKUCHNIczekolady * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka - dodatkowo 2-3 łyżki powideł śliwkowych Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować na średnim ogniu przez ok 10 minut. Masę przestudzić. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Dodać do kakaowej masy. Delikatnie wymieszać. Masę przelać(...)spożywczą. Ostudzić. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ciasto przeciąć wzdłuż, posmarować cienką warstwą podgrzanych powideł (dwa kawałki ciasta) i przełożyć masą budyniową. Polać gotową polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfczwartkowe popołudnie zapraszam na pyszny murzynek z masą czekoladową. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. To idealny deser do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 łyżki kakao, Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. 4. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasisernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał. Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli masa serowa: 1 kg zmielonego sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier(...)cukrem. Dodać resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki
na moim stole...Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Składniki masy dokładnie ucieramy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm, który smarujemy maślaną masą. Ciasto składamy wzdłuż na trzy na zakładkę i ponownie delikatnie wałkujemy. Radełkiem odcinamy paski ciasta i formujemy supełki, tak jak na filmiku. Bułeczki układamy w papilotkach do muffinek
Kulinarne przygody Gatity120g masła 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, masło (siekamy je) i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (ciasto będzie lekko klejące). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Foremki smarujemy delikatnie(...)krótko mieszamy. Masą wypełniamy podpieczone tartaletki. I wkładamy całość ponownie do piekarnika (180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu, gdyby brzegi ciasta za mocno się piekły można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni). Pieczemy do czasu aż nasza serowa masa ładnie się zetnie. Po przestudzeniu oprószamy całość cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce warstwy(...)bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą się masę.Do przyrządzenia ciasta użyłam formy o wymiarach 20x20cm. CytrynowiecSkładniki:masa budyniowa600ml mleka80g masła 1 jajko1 żółtko4 łyżki (50g) cukru3 łyżki (36g) mąki pszennej 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej1-2 łyżeczki cukru
Smakołyki Bereniki