ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:31/3191)

Makowiec zawijany 226

święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym

moj przepis na
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 142

trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Brzoskwinie kroimy w duże kawałki i układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto płatkami migdałowymi  i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa(...)czasie trochę opadnie, i podajemy. Ciasto jest szybkie i bardzo dekoracyjne. Masa- słodka i lekko krówkowa- idealnie pasuje do lekko kwaskowatych owoców. Polecam! Zbliżenia ciasta tradycyjnie w beznadziejnym świetle, bo dopiero wieczorem miałam czas:/   Edit: Dawno nie zaglądałam na durszlak a tu proszę- akcja jak znalazł dla tarty Muszę niestety kończyć, bo Teodor przyszedł po porcję czułości i próbuje

les mirabelles
Mazurek krówkowy z orzechami włoskimi 196

Prostszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy(...)orzechów włoskich. Z cukru pudru (3 łyżki) i odrobiny soku z cytryny utrzeć lukier, przełożyć go do tutki z papieru do pieczenia i wykonać napis "Alleluja". Ciasto schłodzić w lodówce, by masa krówkowa dobrze się kroiła. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1094

smak Wam wszystko wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka(...)proszek, mieszamy delikatnie.  Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki

Cynamonowe szczęście
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 180

objętość - mleko rozpuść w rondelku, dodaj do niego puree z dyni, miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką - jajka roztrzep trzepaczką - zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę mleka, jajka, cukier i masę z masłem - ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy ;-) - odstawiamy(...)idealne, są w nim zmielone orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy okrągły blat, smarujemy masą orzechowo-dyniową. i kroimy na ósemki, rolujemy w rogaliki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy

SMYKWKUCHNI
CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 109

chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz., a najlepiej całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę. Ciasto: Na stężały mus truskawkowy wykładamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy truskawki i polewę. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)łyżkami masła. Na masę czekoladową układamy plasterki truskawek i to wszystko polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Wykonanie masy czekoladowej najlepiej zacząć dzień wcześniej. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem. Skraca nam się wtedy czas wykonania. 2) Jeżeli

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 123

kakao i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki (warto wcześniej przesiać przez sitko), dosypujemy starty na proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy olej, cały czas miksując ciasto.    Wyrobioną masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami i wykładamy na blachę (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około(...)starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę.     Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier i obcinamy nierówne brzegi. Na niemal całą powierzchnie ciasta nakładamy masę z nerkowców, tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki

Quinoa Raz!
Ciasto ucierane z mascarpone 161

więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można go zrobić w każdej chwili. Samo w sobie(...)Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje i każdą z nich dekorujemy kleksem z masy. Smacznego Artykuł Ciasto ucierane z mascarpone pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Tort - Ciasto z Owocami Kiwi 226

Orzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej(...)jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę.Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta.Ok. dwa owoce kiwi obieramy i kroimy w krążki. Umieszczamy je w miseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że galaretka stężeje mimo, że surowe owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie żelatyny) - odcedzamy.Krążkami kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum

Słodka Strona
FANTAZJA MAKOWA 170

kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne, ale jak skorzystamy z gotowej masy makowej i z gotowych jabłek ze słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne!  Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku(...)Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem. Dekoracja: Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga

Kuchnia MagdaLeny
Tarta malinowa z miodową pana cottą i jagodami 191

cotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki 30%, żelatyna, 3 łyżki miodu, ponadto: świeże jagody, świeże maliny. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy(...)wodzie. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i miksujemy blenderem kilka chwil. Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na upieczone wcześniej ciasto (do połowy wysokości tarty). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Masa biała - pana cotta miodowa: Białą masę przygotowujemy w momencie gdy czerwona będzie zastygać w lodówce. Odmierzamy żelatyny na 400 ml płynu wg podanych proporcji

Moniki Smakołyki
Serowo- kakaowa Kopuła 153

łyżki cukru kryształu, 300g sera białego, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 łyżki budyniu waniliowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Dodatkowo: ½ puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym HELIO , 50g płatków migdałowych HELIO . PRZYGOTOWANIE 1. Ciasto ciemne: Masło, kakao, wodę oraz cukier przekładam do garnuszka. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia, Do zimnej masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka(...)masy serowej. Mieszam. Masę serową wykładam na ciemne ciasto wyrównuję. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Na wierzchu przestudzonego ciasta rozsmarowuję masę krówkową. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę krówkową oraz płatki migdałowe, którą otrzymałam do testowania od firmy  HELIO . Zachęcam do zakupu produktów firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik Karakuł 230

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł .     Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha  :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki  1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Malinowe cudo 340

ciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, następnie lekko przydusić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-35 minut. Ostudzić ciasto. Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać 50 g migdałów, wymieszać. Tę samą blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Na górę posypać pozostałe migdały

Kuchnia Pokoleń
Snikers na imieninowe przyjęcie 186

pieczemy tak samo jak ciasto kruche. Kroimy orzechy na drobny pyłek. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia a na koniec delikatnie mieszamy masę z orzechami. Gotowe ciasto wlewamy do formy i podobnie pieczemy jak pozostałe Ostatni element czyli masę wykonujemy z budyniu ugotowane na mleku z dodatkiem cukru i cukru(...)waniliowego. Można również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie