kakao i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki (warto wcześniej przesiać przez sitko), dosypujemy starty na proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy olej, cały czas miksując ciasto. Wyrobioną masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami i wykładamy na blachę (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około(...)starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier i obcinamy nierówne brzegi. Na niemal całą powierzchnie ciasta nakładamy masę z nerkowców, tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki
Quinoa Raz!więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można go zrobić w każdej chwili. Samo w sobie(...)Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje i każdą z nich dekorujemy kleksem z masy. Smacznego Artykuł Ciasto ucierane z mascarpone pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeOrzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej(...)jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę.Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy górną częścią ciasta.Ok. dwa owoce kiwi obieramy i kroimy w krążki. Umieszczamy je w miseczce i zalewamy wrzątkiem (czynność ta spowoduje, że galaretka stężeje mimo, że surowe owoce kiwi uniemożliwiają zastyganie żelatyny) - odcedzamy.Krążkami kiwi dekorujemy górę ciasta i całość polewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum
Słodka Stronakokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne, ale jak skorzystamy z gotowej masy makowej i z gotowych jabłek ze słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko pyszne! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku(...)Masę budyniowa wykładamy na masę jabłkową. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na 4 części. Kawałki jabłek układamy -jeden koło drugiego- na masie budyniowej. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. Studzimy. Posypujemy cynamonem. Dekoracja: Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą czekoladową polewamy wystudzone ciasto. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga
Kuchnia MagdaLenycotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki 30%, żelatyna, 3 łyżki miodu, ponadto: świeże jagody, świeże maliny. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy(...)wodzie. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i miksujemy blenderem kilka chwil. Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na upieczone wcześniej ciasto (do połowy wysokości tarty). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Masa biała - pana cotta miodowa: Białą masę przygotowujemy w momencie gdy czerwona będzie zastygać w lodówce. Odmierzamy żelatyny na 400 ml płynu wg podanych proporcji
Moniki Smakołykiłyżki cukru kryształu, 300g sera białego, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 łyżki budyniu waniliowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Dodatkowo: ½ puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym HELIO , 50g płatków migdałowych HELIO . PRZYGOTOWANIE 1. Ciasto ciemne: Masło, kakao, wodę oraz cukier przekładam do garnuszka. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia, Do zimnej masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka(...)masy serowej. Mieszam. Masę serową wykładam na ciemne ciasto wyrównuję. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Na wierzchu przestudzonego ciasta rozsmarowuję masę krówkową. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę krówkową oraz płatki migdałowe, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Zachęcam do zakupu produktów firmy
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliciastem jest dużo pracy, ale jest pyszne. Wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki ciasta ugnieść razem. Musi powstać gładka masa. Włożyć ciasto do woreczka i włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Pieczenie ciasta – Blaszka 23 x 33 cm , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto w przygotowanej blaszce. Można zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, następnie lekko przydusić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30-35 minut. Ostudzić ciasto. Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać 50 g migdałów, wymieszać. Tę samą blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę bezową. Na górę posypać pozostałe migdały
Kuchnia Pokoleńpieczemy tak samo jak ciasto kruche. Kroimy orzechy na drobny pyłek. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia a na koniec delikatnie mieszamy masę z orzechami. Gotowe ciasto wlewamy do formy i podobnie pieczemy jak pozostałe Ostatni element czyli masę wykonujemy z budyniu ugotowane na mleku z dodatkiem cukru i cukru(...)waniliowego. Można również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzielaska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące), jogurt, nasiona z laski wanilii, sok z cytryny i mieszamy. Do masy dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki. Całość mieszamy(...)obsypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Masę na ciasto przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki, osuszamy i przekrawamy na połówki. Tak przygotowane owoce wykładamy na masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy przez około 50-60 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy . Przed podaniem możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem
kulinarnyJajasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać(...)Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. Masa budyniowa Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki. Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy
Pychotkaaatrwało ok 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa: W rondelku z grubym dnem(...)studzimy. Ucieramy margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy skórkę z cytryny - mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na jeden z blatów ciasta parzonego i przykrywamy drugim delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniMiało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne(...)gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C. Krówki lub masę krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku
Smakowy RajOrzeźwiający tort z masą na bazie jogurtu truskawkowego oraz masy z czerwonym frugo w której zatopione zostały kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Składniki(...)się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i jogurt. Ciągle mieszając powoli wlewamy żelatynę. Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy
Słodka Stronaminut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło z miodem i wymieszać z orzechami włoskimi. Chwilę pogotować aż płyn odparuje. • Na jedno ciasto wyłożyć orzechy. • Ciasto bez orzechów piec w temp(...)budyń cały czas mieszając. • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka. • Na koniec dodać po łyżce masy kajmakowej. • Na ciasto bez orzechów wyłożyć podgrzany dżem pomarańczowy, wystudzić. • Masę kajmakową wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ciastem z orzechami
To co kocham