słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę słonecznikową. Wyrównuję. Piekę 17 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. 4. Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe. Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto ze słonecznikiem
Tradycyjna kuchnia Kasistopni C. Grzanie dół + termoobieg. Ciasto całkowicie studzimy na kratce, nie pozostawiamy go w blaszce. Wystudzone blaty kroimy na pół, otrzymując 4 prostokąty. Cztery warstwy ciasta. MASA PORZECZKOWA: - dżem porzeczkowy domowej roboty najlepiej ;-) MASA BUDYNIOWA: - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 1 jajko Do rondla wlej mleko, dodaj masło, wsyp proszek budyniowy(...)dodaj jajko, ciągle mieszając trzepaczką. Rozmieszaj dokładnie je, w masie. Postaw z powrotem na ogniu i zagotuj przez minutę masę. Masa jest gotowa. Połowę gorącej masy wykładamy na blat ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, rozprowadzamy równo. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i lekko dociskamy. Wykładamy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejny - trzecim blatem upieczonego ciasta. KARMEL Z ORZECHAMI
SMYKWKUCHNIczęść ciasta jest upieczona, należy odłożyć ją do wystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę. Resztę(...)najlepiej na minimum 6-8 godzin, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto i upiec połowę 2. Przygotować masę orzechową 3. Upiec drugą część ciasta z masą orzechową 4. Przygotować masę budyniową 5. Wysmarować pierwszy placek masą budyniową i nakryć plackiem z orzechami. Pobierz wersję do druku: Pobierz Snikers Artykuł Snikers pochodzi
KuchniaWeDwoje.plphysalis. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować margaryną i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy(...)kogel –mogel, następnie dodajemy serek mascarpone, dolewamy Zott Monte Drink i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, dodajemy kawałki czekolady, a wierzch posypujemy startą czekoladą. Tarte przez pierwsze 20 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy jeszcze
Moniki Smakołykist.C do suchego patyczka. 2. Zrobić ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto wylać na taką samą blaszkę, w której piekł się biszkopt orzechowy i upiec na rumiano. 3. Zrobić masę: zlać sok z ananasów, jeśli potrzeba to uzupełnić wodą tak, aby uzyskać 1 szklankę płynu. Na soku ugotować budyń waniliowy. Wystudzić(...)dodawać po 1 żółtku, następnie stopniowo dodawać budyń. Na koniec dodać ananasy pokrojone w drobną kostkę i delikatnie całość zamieszać. 4. Przełożyć ciasto (od dołu): 1/2 biszkoptu orzechowego 1/2 masy ciasto kokosowe 1/2 masy 1/2 biszkoptu orzechowego Całość zalać tężącą galaretką agrestową. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!!! Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Kuchnia domowa Aniwykładać łyżką na surowe ciasto makowe, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Masa orzechowa: 0,5 l mleka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka); 1 łyżka mąki pszennej; 200 g masła(...)zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej. Przełożone ciasto polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku, krem jest wówczas smaczniejszy
In my kitchendodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C(...)Wierzch ciasta smaruję masą krówkową, można też nutellą. Smacznego :) a już niebawem
Takie tam pichcenieszklanki mąki pszennej kostka margaryny pół kostki smalcu 5 żółtek pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 250 ml mleka szklanka cukru Dodatkowo: marmolada 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżka kakao opakowanie biszkopcików (150 g ) czekolada(...)wykipiało), wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową. Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon. Nasze rulony układamy obok
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTort Ferrero Rocher Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 120g cukru 60g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 60g orzechów laskowych – drobno zmielonych 20g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej(...)lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami *** *** W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia *** *** Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną *** *** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) *** *** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka
Blog z Apetytemjajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl(...)szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką. Do ozdobienia
słodki bratekpołączenia się składników. Masę przelać do małej blachę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 st. C. Po upieczeniu przekroić ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta. Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie. Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę(...)się składników. Na spód formy do ciasta ułożyć 1 warstwę ciasta kakaowego. Na to wylać krem porzeczkowy, a następnie przykryć masę 2 warstwą ciasta. Na drugą warstwę ciasta wylać masę koksową. Wstawić do lodówki do stężenia się mas. Porzeczki rozgnieść widelcem. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać porzeczki. Kiedy galaretka będzie już delikatnie stężała wylać
Kuchnia w oparachprzerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą(...)spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie
Kuchcik gotujechwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać, odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. MASA BUDYNIOWA 2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając(...)zgęstnienia. Gorący budyń wylać na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusi