ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:30/3191)

MAZUREK KAWOWY 145

Mazurek na kruchym cieście z masą kawową z serka mascarpone oraz mleka zagęszczonego. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Obecność kawy rozpuszczalnej w masie sprawia, że ciasto jest raczej wytrawne niż słodkie. Dla kawoszy mazurek ten to prawdziwy rarytas. A że u mnie w domu większość to miłośnicy kawy, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym(...)kawy to najlepiej rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną. Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto "do góry nogami" 443

Ciasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić je do góry nogami (fot.5). Przygotować polewę. Cukier z wodą ugotować do rozpuszczenia, dodać masło i kakao. Wymieszać. Jeszcze gorącą masą polać wierzch ciasta. Można je udekorować połówkami orzechów włoskich (fot.6). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.Inspiracja dot. ciasta: smaczny.plPolewa: addiopomidory.blogspot.com

Świat Ciasta
CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA 135

przelać do tortownnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości(...)żelatyny i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać.   Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.  Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać brzoskwinie. Zalać delikatnie galaretką

Kuchnia w oparach
Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami 261

Kruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru(...)temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać. Na końcu dodać rodzynki. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastemMasę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto

maniapieczenia
Jabłecznik stracciatella 317

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm   Ciasto:   130g mąki pszennej,  70g mąki ziemniaczanej, jajko(...)wraz z masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić. Masa śmietanowa:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  250g jogurtu naturalnego,  2/3 szklanki cukru pudru,  3 łyżeczki żelatyny,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę

Z miłości do słodkości
Mleczna kanapka 463

delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej powoli wlać ostudzoną masę czekoladową i również delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać do całości i rozmieszać szpatułką, by masa nie opadła. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45  minut w 180 stopniach, a najlepiej do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić(...)będzie jednolita dodać 2 szklanki mleka w proszku. Wszystko miksować do dokładnego połączenia składników. Masę wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim, lekko dociskając. Wstawić do lodówki,by masa stężała. Ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
kora dębowa 363

kokosowych * 10 dkg rodzynek * 1 łyżka mąki pszennej *  łyżka proszku do pieczenia Co do mielenia orzechów wzięłam się na sposób. Zawsze zamęczałam młynek do kawy albo wałek do ciasta. Tym razem użyłam maszynki do siekania cebuli. Nie używam jej zgodnie z przeznaczeniem, bo zwyczajnie szybciej posiekam cebulę ręcznie. Stała taka biedna, to dałam jej zajęcie i teraz służy(...)soku i wody zagotowałam i dolałam utartą wcześniej masę. Zagotowałam. Utarłam masło i po łyżce dodawałam ostudzony budyń. Zabrałam się za przekładanie ciasta: * ciasto * połowa masy * delicje * druga połowa masy * ciasto * brzoskwinie i gala retka Na wierzch ciasta wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i zalałam galaretkami brzoskwiniowymi wykonanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tymi galaretkami zawsze jest wyścig. Nie mogę

Pieprzyć z Fantazją
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 173

dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku. Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone w małe kawałki masło oraz jajko,sól i śmietanę - wyrobić na jednolitą masę,by nie było plamek z masła(...)śmietany.Jeśli ciasto będzie kleiste dosypać trochę mąki - ciasto ma być miękkie i sprężyste ale nie lepkie. Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wzdłuż dłuższego boku układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta  i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę

Niespełnione zdolności kulinarne
Babeczki migdałowe 157

dlaczego? Czas, czas, czas... Ważne, aby ciasto było z masłem! Migdały zmiksować, dodać białko, cukier i skórkę cytrynową, zmiksować razem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Otrzymamy płynną masę. Ciasto rozwałkować, wyłożyć metalowe foremki do babeczek lub muffinek ciastem. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek. Do wyłożonych ciastem babeczek wlać masę

królestwo garów
Migdałowe gwiazdki z glazurą (bez glutenu i laktozy) 139

rozsmarować nożem lub szpatułką.  Wycinać kształty foremką maczaną w wodzie. Gwiazdki wykładać na papier do pieczenia. Resztki ciasta, które zostaną zagnieść ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.  Gotowe ciasteczka można(...)rozsmarować nożem lub szpatułką.  Wycinać kształty foremką maczaną w wodzie. Gwiazdki wykładać na papier do pieczenia. Resztki ciasta, które zostaną zagnieść ponownie dosypując migdały rezerwowe, aż masa przestanie się kleić. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować resztą glazury. Czynność powtarzać, aż do zakończenia migdałowej masy i glazury. Piec ok. 10-15 minut w temp. 150 stopni.  Gotowe ciasteczka można

Mania Wypiekania
Makowiec zawijany 258

święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym

moj przepis na
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 159

trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Brzoskwinie kroimy w duże kawałki i układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto płatkami migdałowymi  i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa(...)czasie trochę opadnie, i podajemy. Ciasto jest szybkie i bardzo dekoracyjne. Masa- słodka i lekko krówkowa- idealnie pasuje do lekko kwaskowatych owoców. Polecam! Zbliżenia ciasta tradycyjnie w beznadziejnym świetle, bo dopiero wieczorem miałam czas:/   Edit: Dawno nie zaglądałam na durszlak a tu proszę- akcja jak znalazł dla tarty Muszę niestety kończyć, bo Teodor przyszedł po porcję czułości i próbuje

les mirabelles
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1124

smak Wam wszystko wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy pomarańczowa galaretka, to taki akcent orzeźwiający przełamujący słodycz? Ciasto: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 200 g (ok 1,75 szklanki) drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka(...)proszek, mieszamy delikatnie.  Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki

Cynamonowe szczęście
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 214

objętość - mleko rozpuść w rondelku, dodaj do niego puree z dyni, miód i dokładnie wymieszaj, trzepaczką - jajka roztrzep trzepaczką - zacznij zagniatać ciasto, dodając, resztę mleka, jajka, cukier i masę z masłem - ciasto drożdżowe musi być wyrabiane energicznie, tak wiem ręce trochę bolą, ale inaczej nie będzie puszyste, wyrabiamy ciasto długo, tzn. nie mniej niż 20 minut. Ćwiczymy bicepsy ;-) - odstawiamy(...)idealne, są w nim zmielone orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy okrągły blat, smarujemy masą orzechowo-dyniową. i kroimy na ósemki, rolujemy w rogaliki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy

SMYKWKUCHNI
CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 137

chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz., a najlepiej całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę. Ciasto: Na stężały mus truskawkowy wykładamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy truskawki i polewę. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)łyżkami masła. Na masę czekoladową układamy plasterki truskawek i to wszystko polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Wykonanie masy czekoladowej najlepiej zacząć dzień wcześniej. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem. Skraca nam się wtedy czas wykonania. 2) Jeżeli

Kuchnia MagdaLeny