kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 200g masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto. Masa serowa: 1kg twarogu (ja używam w wiaderku President) 6 jajek (białka osobno) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy ewentualnie waniliowy 1 torebka budyniu waniliowego (może być(...)pudrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po łyżce twarogu, miksuj. Następnie dodaj budyń oraz olejek. Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek - wymieszaj delikatnie łyżką. Tortownicę wylep ciastem (razem z brzegami), wylej masę serową. Piecz w rozgrzanym piekarniku- 180 stopni około 1h (ja zawsze piekę"na oko"). Gdy sernik będzie upieczony, poczekaj aż wystygnie, następnie nałóż 1 opakowanie masy kajmakowej
My World by Dagmara Rekszczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy startą na małych oczkach masę marcepanową. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około(...)wszystkie składniki się połączą. Wyłączamy gaz i wlewamy likier amaretto. Mieszamy. Na upieczony i ostudzony spód przekładamy przygotowaną czekoladę. Schładzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Masę marcepanową barwimy barwnikami spożywczymi, rozwałkowujemy i wycinamy kurczaczki. Przyklejamy do ciasta. Smacznego
Oryginalny smakponad 20 lat- zawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecamZaczynamy: Składniki na ciasto:5 jaj3/4 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1 szkl mąkiWykonanie:Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce.W drugiej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem(...)pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji )Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem.Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami . Zrobione :) Smacznego
Smaki EdytySernik coca cola , to biszkoptowe ciasto z masą serowo jogurtową, przełożoną galaretką rubinową o smaku coca coli . Sernik jest bardzo pyszny, wilgotny i zrobiony jest na kształt torcika z dekoracją żelkową. Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. Kliknij TUTAJ SERNIK(...)masy serowej, ostudzoną i tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki żeby galaretka dobrze stężała. 5.) Następnie wyciągamy ciasto z tortownicy, na górę wykładamy pare łyżek masy serowej. Resztą masy smarujemy boki ciasta. Wyrównujemy. 6.) Drugi pokruszony blat biszkoptu przyklejamy do masy serowej boków ciasta. 7.) Ciasto z góry dekorujemy żelkami. 8.) Wstawiamy do lodówki i chłodzimy
RITA food channelkocham ten czas ,gdy świeżych malin wszędzie w bród . Te przepyszne słodkie czerwone owoce uwielbiam pod każda postacią . A jak jeszcze połączymy je z solidną porcją puszystej masy , odrobiną ciasta maślanego i chrupiącą migdałową bezą to gwarantuję ,że będziecie w siódmym niebie :) No i jak to u mnie tradycyjnie imieninowe ciasto musi być z malinami . Inspiracja ze strony (klik(...)Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Warstwa malinowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku , wystudzić , dodać maliny i odstawić. Gdy galaretka zacznie już tężeć wylać ja na ciasto. Schłodzić w lodówce. Masa śmietanowo - malinowa. Śmietanę 30% ubić na sztywną masę z cukrem pudrem. Dodać do niej maliny i jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,a następnie rozpuścić wstawiając szklankę
Malinowa KawiarenkaPrincessa kokosowa to kruche ciasto przełożone masą kokosową, płynnym kajmakiem i kokosową pianką. Ciasto jest mocno kokosowe i przypomina smak batonika Princessa. Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie" :) SKŁADNIKI BLACHA 24X24 CM. : Ciasto: mąka 2 i 1/2 szkl. masło ( zimne ) 250 g. proszek do pieczenia 2 łyżeczki(...)Jedną część ciasta rozwałkować ( podsypując mąką ) i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15- 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i na ciasto wyłożyć masę I, na masę I wylać masę II i następnie masę III. Z zamrażarki wyciągnąć drugą połowę ciasta. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika
Kuchnia PaulettesNastępnie dodajemy jajo i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą. Następnie wsypujemy ją stopniowo do masła z cukrem i jajkiem. Można miksować albo jak kto woli, można wyrabiać ciasto ręcznie. Gotową masę dajemy do zamrażalki na okres około 15-20 minut, aby ciasto nieco(...)stwardniało. Ciasto wyciągamy i formujemy małe kuleczki spłaszczając je nieco i wykładając z odstępami na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, następnie dekorujemy je kolorowymi drażami wciskając je nieco w masę ciasta. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą lekkich rumieńców
W Moim Magicznym Domuubijamy na sztywna masę z szczyptą soli. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy(...)miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewając potem dosłownie po trochu , ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jedną masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie ponownie rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę. Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki
W Moim Magicznym Domubieżąco informować co i jak :-) A co planujecie upiec na pierwszą niedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g masła 2 jajka 25 g drożdży 3/4 szklanki cukru(...)minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy
Czary - gary w kuchnicynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk(...)mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego
Słodkości i nie tylkozapewniam, że jest niezbędna. Rozważałam już opcję dolnej warstwy ciastek, ale domownicy orzekli, że w żadnym wypadku, tak jest idealnie. U mnie blaszka 33x23cm Składniki: 1) ciasto francuskie (u mnie świeże) 2) masa budyniowa: - 220g masła - 2 budynie waniliowe - 2 żółtka - 100g cukru - 800g mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy 3) masa(...)wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie warstwę lukru. Ja mieszam puder (daję trzcinowy) z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Przygotowujemy dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne ZdroweDeser który powstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale. Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki(...)powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki. Masa; Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany
Wanilia i KardamonMeluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa(...)prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez
Tradycyjna kuchnia Kasicoraz dłuższe, kurtki i swetry dawno powędrowały na dno szafy. Jest coraz cieplej, a wokoło pachnie truskawkami. Gdzie nie popatrzeć wszędzie truskawki:) Aż grzech nie zrobić kolejnego ciasta z truskawkami;) Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku. A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami
Smaki Na TalerzuCiasto bez pieczenia. Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem. Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może(...)konkurować z nie jednym tortem. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm. Składniki na ciasto: masa: 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego 500ml mleka 250g miękkiego masła 150g wiórków kokosowych 50g białej
NiePieprz.pl