tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom * przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy z moimi zmianami Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe(...)puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę makową. Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkiłyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 26 x 21 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka(...)dodajemy cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej *** *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę wsypujemy do masy śmietanowej, mieszamy *** *** Masę wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy *** *** Całość posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy ręką *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemrozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam(...)Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby wykorzystać całą puszkę maku możemy od razu zrobić ciasto z 1,5 porcji lub podzielić masę makową na pół
Pani na deserpieczemy przez cały rok, dzięki temu zyskują ten niepowtarzalny smak. Klasyką świątecznych wypieków oczywiście są pierniki i serniki, ale u mnie w domu zawsze na święta pojawia się ciasto z masą chałwową. Chałwa to jeden z tych produktów, który wbrew pozorom, bardzo kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenie. Generalnie nie używam jej przez cały rok, stąd też jej wyjątkowy(...)rozpuszczoną kawą z cukrem w 1/4 szklanki gorącej wody. Osobiście bardzo nie lubię kiedy ciasto jest aż mokre od pączu, więc używam go w minimalnej ilości. Spód ciasta smarujemy większą połową masy (około 2/3), przykrywamy drugą częścią ciasta i pokrywamy je pozostałą masą. Całość dekorujemy karmelem z Delecty. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie Delecta – „Przepis na wypiek
PatiGotujeCiasto Snikers znane jest w mojej rodzinie od przeszło kilkunastu lat. Słodkie, ale i przepyszne. Nie można się oprzeć. Blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową i mlekiem skondensowanym. Na wierzchu warstwa upieczonych orzechów. Najlepsze 2-3 dniach. Składniki ciasta: 60 dag mąki 3/4 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki(...)upiec jak pozostałe (ok 20 min w 180 st. C). Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo budyń. Układać warstwami: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - mleko skondensowane - ciasto miodowe z polewą orzechową
Cukiernia Pychotkimigdały, draże, pistacje, kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao, dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę, wyciągnąć je z misy, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość(...)dodajemy więcej kakao lub cukru. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku mieszmay dokładnie, aż mleko w proszku całkowicie połączy się z pozostałą masą. Gotową masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Dekorujemy wedle uznania. Smacznego
DefinicjaSmakumaki ziemniaczanej 1 łyżka amoniaku 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C) Masa: 3 szklanki mleka(...)szklanka cukru 1 kostka masła 3 jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka
Cynamonowe szczęściekażda z nas powie, tak samo. Ciasto jest przepyszne i proste w wykonaniu. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów i przepis. Składniki: Listę podzielę na dwie części. Na ciasto kruche kakaowe i masę serową. W ten sposób łatwej będzie odhaczyć kupione już produkty. Ciasto kruche: 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1,5 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego(...)przygotowania formy Przepis: Kruche ciasto : wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. W tak przygotowanej tortownicy wyłóż nią ciasto, Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj i wylej do tortownicy. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Ozdób
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: CIASTO: • 600 g mąki • 50 g drożdży • 3/4 szklanki mleka • 2 jajka • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowanie ciasta) • 100 g margaryny • 1/2 szklanki cukru • szczypta soli MASA SEROWA: • 2 kostki twarogu • 2-3 żółtka • 1 op. cukru waniliowego • 4 łyżki cukru • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • dodatkowo 3-4 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mąki, mleka, jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zagniatamy ciasto przez kilka minut na jednolitą, gładką masę, ciasto ma odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką, miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Masa: twaróg zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem i cukrami. Wyrośnięte ciasto
KUCHNIA POLSKAsera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe. Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką(...)Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier i aromat waniliowy. Potem obieramy jabłka i kroimy je na plasterki lub ścieramy na tarce też w plasterki. Do jabłek dorzucamy cukier i cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i delikatnie
Kuchenne WariacjeKarpatka jaką dziś prezentuję to najprostsza wersja tego ciasta. Masa jest najprostsza z możliwych bo z budyniu, który chyba każdy ma w domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty. Takie ciasto to szybka alternatywa na coś słodkiego. Ważne aby krem(...)dużym rondlu zagrzać wodę z masłem tak aby masło się tylko roztopiło. Dodac do wody z masłem makę i drewnianą łyżką szybko zamieszać aby powstało parzone ciasto. Zbije się w lepką spoistą masę. Masę przełożyć do miski miksera i wbić do niego 2 jajka. Włączyć mikser i zmiksować jajka z ciastem Gdy się z gróbsza połączyły dodać kolejne jajko
Sztuka gotowania w/g Samiryszklimy.\r","Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeci\u015bni\u0119tym przez prask\u0119 czosnkiem.\r","Mieszamy. Pr\u00f3bujemy czy masa jest wyrazista.\r","Na podpieczone ciasto wyk\u0142adamy mas\u0119 serow\u0105.\r","Na wierzchu uk\u0142adamy cienko poci\u0119te plastry pomidor\u00f3w i cukinii.\r","G\u00f3r\u0119 posypujemy parmezanem, sol\u0105, pieprzem i oregano(...)obciążamy. Pieczemy ok 15-20 min. Cebulkę szklimy. Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy. Próbujemy czy masa jest wyrazista. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy cienko pocięte plastry pomidorów i cukinii. Górę posypujemy parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach- brzegi powinny ładnie się zarumienić
Mieszam w GarnkuStefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec(...)pieczenia do wymiarów formy. Moja miała 22/29 cm. Wstawiłam formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piekłam kolejno każdy placek po 15 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz masa do ciasta. W garnuszku ugotowałam mleko i wsypałam do niego kaszę manną. następnie cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszałam i zagotowałam, aż masa zgęstniała. Odstawiłam do wystygnięcia. W robocie kuchennym utarłam
potrawyregionalneszklanką o średnicy nieco większej od średnicy foremek do babeczek. Na każdą babeczkę przeznaczamy dwa krążki. Jednym wyłożymy foremkę. Drugi posłuży do przykrycia babeczki, po nałożeniu masy orzechowej. Foremki wyłożone ciastem(...)pozostałe krążki ciasta wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Przygotowujemy masę orzechową: Orzechy siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Gotowe. Po godzinie: Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy masę orzechową. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół
Smak mojego domu