ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:40/3191)

Mazurek z nutą PRL-u 251

migdały, draże, pistacje, kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao, dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę, wyciągnąć je z misy, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość(...)dodajemy więcej kakao lub cukru. Do ciepłej masy dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku mieszmay dokładnie, aż mleko w proszku całkowicie połączy się z pozostałą masą. Gotową masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Dekorujemy wedle uznania. Smacznego

DefinicjaSmaku
Aniołek 289

maki ziemniaczanej 1 łyżka amoniaku 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C) Masa: 3 szklanki mleka(...)szklanka cukru 1 kostka masła 3 jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka

Cynamonowe szczęście
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 314

każda z nas powie, tak samo. Ciasto jest przepyszne i proste w wykonaniu. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów i przepis. Składniki: Listę podzielę na dwie części. Na ciasto kruche kakaowe i masę serową. W ten sposób łatwej będzie odhaczyć kupione już produkty. Ciasto kruche: 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1,5 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego(...)przygotowania formy Przepis: Kruche ciasto : wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. W tak przygotowanej tortownicy wyłóż nią ciasto, Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj i wylej do tortownicy. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Ozdób

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto drożdżowe z serem i brzoskwiniami 159

SKŁADNIKI: CIASTO: • 600 g mąki • 50 g drożdży • 3/4 szklanki mleka • 2 jajka • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowanie ciasta) • 100 g margaryny • 1/2 szklanki cukru • szczypta soli MASA SEROWA: • 2 kostki twarogu • 2-3 żółtka • 1 op. cukru waniliowego • 4 łyżki cukru • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • dodatkowo 3-4 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mąki, mleka, jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zagniatamy ciasto przez kilka minut na jednolitą, gładką masę, ciasto ma odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką, miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Masa: twaróg zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem i cukrami. Wyrośnięte ciasto

KUCHNIA POLSKA
Bawarski sernik z jabłkami 172

sera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy   Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu   Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe.   Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką(...)Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier i aromat waniliowy. Potem obieramy jabłka i kroimy je na plasterki lub ścieramy na tarce też w plasterki. Do jabłek dorzucamy cukier i cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i delikatnie

Kuchenne Wariacje
Tarta z cukinią i nadzieniem serowym 141

szklimy.\r","Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeci\u015bni\u0119tym przez prask\u0119 czosnkiem.\r","Mieszamy. Pr\u00f3bujemy czy masa jest wyrazista.\r","Na podpieczone ciasto wyk\u0142adamy mas\u0119 serow\u0105.\r","Na wierzchu uk\u0142adamy cienko poci\u0119te plastry pomidor\u00f3w i cukinii.\r","G\u00f3r\u0119 posypujemy parmezanem, sol\u0105, pieprzem i oregano(...)obciążamy. Pieczemy ok 15-20 min. Cebulkę szklimy. Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy. Próbujemy czy masa jest wyrazista. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy cienko pocięte plastry pomidorów i cukinii. Górę posypujemy parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach- brzegi powinny ładnie się zarumienić

Mieszam w Garnku
STEFANKA 205

Stefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec(...)pieczenia do wymiarów formy. Moja miała 22/29 cm.   Wstawiłam formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piekłam kolejno każdy placek po 15 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz masa do ciasta. W garnuszku ugotowałam mleko i wsypałam do niego kaszę manną. następnie cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszałam i zagotowałam, aż masa zgęstniała. Odstawiłam do wystygnięcia. W robocie kuchennym utarłam

potrawyregionalne
Kruche babeczki z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi 323

szklanką o średnicy nieco większej od średnicy foremek do babeczek. Na każdą babeczkę przeznaczamy dwa krążki. Jednym wyłożymy foremkę. Drugi posłuży do przykrycia babeczki, po nałożeniu masy orzechowej.   Foremki wyłożone ciastem(...)pozostałe krążki ciasta wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Przygotowujemy masę orzechową: Orzechy siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Gotowe. Po godzinie: Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy masę orzechową. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół

Smak mojego domu
Mazurek migdałowo-kawowy 153

przez 20-30 minut.Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo z tą różnicą,że trzeba ciasto tylko podpiec przez około 10 minut.Kiedy drugi placek będzie się podpiekał przygotować mase migdałową. Białko ubić dodając partiami cukier puder.Wsypać migdały i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na podpieczony spód(może być gorący) i równo rozprowadzić.Piec w 150 ºC  przez(...)ciasta przestudzić.UWAGA cisto jest bardzo kruche i trzeba być delikatnym przy wyciąganiu,bo może popękać.Przed zrobieniem masy kawowej,dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,włożyć upieczony spód ciasta. MASA KAWOWA 150 g mleka w proszku 150 g cukru pudru łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 spora łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody Mleko w proszku,cukier

Anielskie wypieki
orzechowo makowe----- di nocciola papavero 490

części- kakao,wymieszać do połączenia składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poszczególne części ciasta nakładać łyżką do blachy. Najpierw masę z kakao,następnie masę z makiem i masę z orzechami.. Ciasto piec przez 15 minut,- w piekarniku nagrzanym do 160 ° C następnie zwiększyć jego temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 15- 20 minut. Po upieczeniu chwilę(...)Maslo utrzeć z cukrem pudrem i dodawać ostudzony budyń ..Miksować do czasu ,aż  masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć  gotową  masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny  dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier  di nocciola papavero.......................ingredienti:      5 uova

w mojej kuchni
Sernik z makiem i dżemem mirabelkowym 154

cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Zmiksować za pomocą miksera lub szybko zagnieść rękami. Ciasto wyłożyć na kwadratową blaszkę 24x24cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Masa:   Do miski włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać łyżką lub mikserem. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Do nowej miski  wsypać(...)naczynia miksującego wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Zmiksować 15s obr. 6. Ciasto wyłożyć na kwadratową blaszkę 24x24cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Masa:   Do naczynia miksującego włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać 10s obr. 5. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Umyć naczynie miksujące. Włożyć

Mania Wypiekania
CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA – zdrowa wersja (wegańskie) 397

Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę

Via Gusto
Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową 196

ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i barwnik (i żelatynę - dodawać cienkim strumieniem). Zmiksować na sztywno. 3/4 Masy wyłożyć na masę truskawkową. i przykryć(...)ostatnim blatem. Pozostałą masą wysmarować wierzch ciasta. Do dekoracji, można użyć szprycę. Wsadzić do lodówki na całą noc.   Smacznego!   ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself