ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:48/3191)

CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 251

spróbowania oraz do tworzenia własnych kompozycji, bo przez takie łączenie ulubionych i sprawdzonych przepisów można uzyskać naprawdę cuda :) Ja połączyłam słodką masę kajmakową z trochę mniej słodką masą budyniową, którymi przełożyłam kakaowe ciasto z nutą piernikową. Brzmi nieźle a jeszcze lepiej smakuje :).  Zapraszam do przetestowania. Składniki na ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka(...)części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy (ok 1/2 puszki). Przykryć drugim płatem ciasta, ten z kolei posmarować masą budyniową. Ułożyć ostatni płat ciasta, rozsmarować resztę masy kajmakowej, całość posypać orzeszkami. Smacznego

Banana Smiles
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 152

koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej(...)ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu z kawy. Wykładamy na niego 1/2 cz. masy, układamy ciasto z orzechami. Rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi nasączony biszkopt. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Bananowy deser z masą krówkową o smaku advocata Helio 165

Helio , przykryj warstwą herbatników. Na wierzch połóż warstwę serka mascarpone wymieszanego z bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego Do przepisu wykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania(...)doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów

Zasmakuj Kuchni
Ciasto słonecznikowe 229

Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń.  Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem.   Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren słonecznika! W przeciwnym razie słonecznik będzie gorzki. Puszkę(...)masą kajmakową podgrzać w wodzie, np. małym rondelku. Na sam koniec, wierzch ciasta posmarować lekko płynną masą krówkową i posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (biszkopt lekko zmięknie

Ugotować
Sernik z brzoskwiniami II 164

wypiek z racji weekendu majowego :) Składniki: Spód: 2,5 szklanki mąki 2 żółtka 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia śmietana - ile zabierze ciasto Masa serowa: 1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego 1 puszka brzoskwiń 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być. 3. Masę serową ostrożnie wylać na ciasto kruche i brzoskwinie, Piec w 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Smacznego!!! Źródło: Smaker

Kuchnia domowa Ani
Słonecznikowiec 183

czekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie. Składniki : Blaty czekoladowe : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek słonecznika (już(...)zimny budyń i karmel. Na końcu wsypać 1/3 porcji prażonego słonecznika. Wymieszać. W formie układamy jeden blat czekoladowego ciasta , na nim rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej , przykrywamy drugim blatem ciasta , smarujemy pozostałą masą . Wierzch obsypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto przed spożyciem najlepiej kilka godzin schłodzić w lodówce ,żeby masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
pyszne babeczki na oleju rzepakowym nadziane masą krówkową z bitą śmietaną... 138

suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać do suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają

W Mojej Kuchni Lubię
KARPATKA + FILMIK 153

Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko.  CIASTO :  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki )  1 i 1/2 szklanka wody 200 g margaryny  6 dużych jajek  1-2 formy 25/30(...)temperatura pokojowa ) partiami dodajemy budyń i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą, dosypujemy cukru pudru do smaku i wlewamy olejek migdałowy.  Na spód blaszki kładziemy pierwszy blat ciasta, na to masa którą równo rozsmarowujemy i drugi blat ciasta, lekko go dociskamy. Ciasto chłodzimy, dekorujemy czekoladą i cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto cappuccino 418

oraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone(...)łyżka cukru pudru • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę

KUCHNIA POLSKA
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 181

kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników.  Bardzo polecam! Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj (żółtka zostawić) Masa serowa:  1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jaja 1 kostka masła 2 budynie(...)gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach.  Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. ½ ciasta zetrzeć na tarce na dno blachy. Zapiec. Na to położyć masę serową, brzoskwinie, a  na wierzch drugą część ciasta. Piec 50 min w 180 o C i ostatnie

Słodki Zakątek
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 175

pokojowej 50 g cukru pudru 1 jajko groszki smarties PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami ulubione kształty ciasteczek.  Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach układamy groszki smarties(...)pieczenia oraz szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą  masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz start ą  marchew. Na koniec do ciasta wmieszamy suche składniki z pierwszej miski. Ciasto dokładnie mieszamy. 4 foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''. 176

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. 3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy. 4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy(...)będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. 5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić

Izabelawkuchni
Makowczyki 162

cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić(...)napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki

Obiad gotowy
NieTłusty Czwartek 171

drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto na gładką masę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie lśniące i gładkie. Takie ciasto przykryj bawełnianą szmatką i pozwól mu odpocząć i urosnąć. 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je, połóż na stolnicy(...)ostygnięciu możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Czym jeszcze możesz nadziać pączka? Jeśli konfitura i powidła nie są Twoim ulubionym nadzieniem, możesz z powodzeniem zastąpić je budyniem, twarożkiem, czekoladą, masą orzechową, masą makową. Twoja fantazja nie powinna być niczym ograniczona! SMACZNEGO! Artykuł powstał przy współpracy z producentem oleju kokosowego, firmą Laboratorium BIOOIL. (function(){ znwv=document.createElement("script");znwv

Mostek w kuchni

Proponowane wyszukiwania