Pyszne ciasto z budyniową masą. Ananas nadaje masie budyniowej bardziej wyrazisty smak. Idealna propozycja na "słodki weekend" w doborowym towarzystwie. Fani kokosowych smaków również znajdą tutaj coś dla siebie. Składniki (blaszka 30x20): ciasto: 1/2 kostki masła 35 dag mąki 10 dag cukru 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowo-kokosowa 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka(...)Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka, wiórki i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na masę budyniową. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40-50 minut. Ilość porcji: ok. 12 Czas przygotowania: 1,30 Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarycudowne chwile , i , jeśli chcecie, zostańcie ze znowcosupieklam na kolejny rok- ja tutaj na Was zawsze czekam J A dziś noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość słodkości, bo to ciacho jest wyjątkowo słodkie J Składniki na biszkopt rumowy: szklanka cukru 6 jaj szklanka mąki pszennej(...)cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dalej miksujemy przełożenie dodatkowe: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie ½ dżemu porzeczkowego 1/ 2 masy blat ciasta+ nasączenie+ dżem ½ masy okruszki z ciasta Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny. Smacznego
Domowe ciastaPrzygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka(...)dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziespróbowania oraz do tworzenia własnych kompozycji, bo przez takie łączenie ulubionych i sprawdzonych przepisów można uzyskać naprawdę cuda :) Ja połączyłam słodką masę kajmakową z trochę mniej słodką masą budyniową, którymi przełożyłam kakaowe ciasto z nutą piernikową. Brzmi nieźle a jeszcze lepiej smakuje :). Zapraszam do przetestowania. Składniki na ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka(...)części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy (ok 1/2 puszki). Przykryć drugim płatem ciasta, ten z kolei posmarować masą budyniową. Ułożyć ostatni płat ciasta, rozsmarować resztę masy kajmakowej, całość posypać orzeszkami. Smacznego
Banana Smileskoniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej(...)ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu z kawy. Wykładamy na niego 1/2 cz. masy, układamy ciasto z orzechami. Rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi nasączony biszkopt. Całość
Domowy Smak JedzeniaHelio , przykryj warstwą herbatników. Na wierzch połóż warstwę serka mascarpone wymieszanego z bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego Do przepisu wykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania(...)doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów
Zasmakuj KuchniMusi utworzyć się bardzo gęsty budyń. Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren słonecznika! W przeciwnym razie słonecznik będzie gorzki. Puszkę(...)masą kajmakową podgrzać w wodzie, np. małym rondelku. Na sam koniec, wierzch ciasta posmarować lekko płynną masą krówkową i posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (biszkopt lekko zmięknie
Ugotowaćwypiek z racji weekendu majowego :) Składniki: Spód: 2,5 szklanki mąki 2 żółtka 125 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia śmietana - ile zabierze ciasto Masa serowa: 1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego 1 puszka brzoskwiń 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być. 3. Masę serową ostrożnie wylać na ciasto kruche i brzoskwinie, Piec w 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Smacznego!!! Źródło: Smaker
Kuchnia domowa Aniczekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie. Składniki : Blaty czekoladowe : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek słonecznika (już(...)zimny budyń i karmel. Na końcu wsypać 1/3 porcji prażonego słonecznika. Wymieszać. W formie układamy jeden blat czekoladowego ciasta , na nim rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej , przykrywamy drugim blatem ciasta , smarujemy pozostałą masą . Wierzch obsypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto przed spożyciem najlepiej kilka godzin schłodzić w lodówce ,żeby masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasuchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać do suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają
W Mojej Kuchni LubięKarpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko. CIASTO : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki ) 1 i 1/2 szklanka wody 200 g margaryny 6 dużych jajek 1-2 formy 25/30(...)temperatura pokojowa ) partiami dodajemy budyń i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą, dosypujemy cukru pudru do smaku i wlewamy olejek migdałowy. Na spód blaszki kładziemy pierwszy blat ciasta, na to masa którą równo rozsmarowujemy i drugi blat ciasta, lekko go dociskamy. Ciasto chłodzimy, dekorujemy czekoladą i cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolioraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone(...)łyżka cukru pudru • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę
KUCHNIA POLSKAkruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników. Bardzo polecam! Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj (żółtka zostawić) Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jaja 1 kostka masła 2 budynie(...)gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. ½ ciasta zetrzeć na tarce na dno blachy. Zapiec. Na to położyć masę serową, brzoskwinie, a na wierzch drugą część ciasta. Piec 50 min w 180 o C i ostatnie
Słodki Zakątekpokojowej 50 g cukru pudru 1 jajko groszki smarties PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach układamy groszki smarties(...)pieczenia oraz szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz start ą marchew. Na koniec do ciasta wmieszamy suche składniki z pierwszej miski. Ciasto dokładnie mieszamy. 4 foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy
La grande e la piccola cuoca