ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:48/3191)

pyszne babeczki na oleju rzepakowym nadziane masą krówkową z bitą śmietaną... 158

suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać do suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają

W Mojej Kuchni Lubię
KARPATKA + FILMIK 172

Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko.  CIASTO :  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki )  1 i 1/2 szklanka wody 200 g margaryny  6 dużych jajek  1-2 formy 25/30(...)temperatura pokojowa ) partiami dodajemy budyń i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą, dosypujemy cukru pudru do smaku i wlewamy olejek migdałowy.  Na spód blaszki kładziemy pierwszy blat ciasta, na to masa którą równo rozsmarowujemy i drugi blat ciasta, lekko go dociskamy. Ciasto chłodzimy, dekorujemy czekoladą i cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto cappuccino 433

oraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone(...)łyżka cukru pudru • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę

KUCHNIA POLSKA
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 203

kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników.  Bardzo polecam! Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj (żółtka zostawić) Masa serowa:  1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jaja 1 kostka masła 2 budynie(...)gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach.  Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. ½ ciasta zetrzeć na tarce na dno blachy. Zapiec. Na to położyć masę serową, brzoskwinie, a  na wierzch drugą część ciasta. Piec 50 min w 180 o C i ostatnie

Słodki Zakątek
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 200

pokojowej 50 g cukru pudru 1 jajko groszki smarties PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami ulubione kształty ciasteczek.  Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach układamy groszki smarties(...)pieczenia oraz szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą  masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz start ą  marchew. Na koniec do ciasta wmieszamy suche składniki z pierwszej miski. Ciasto dokładnie mieszamy. 4 foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''. 192

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. 3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy. 4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy(...)będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. 5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić

Izabelawkuchni
Makowczyki 189

cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić(...)napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki

Obiad gotowy
NieTłusty Czwartek 186

drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto na gładką masę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie lśniące i gładkie. Takie ciasto przykryj bawełnianą szmatką i pozwól mu odpocząć i urosnąć. 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je, połóż na stolnicy(...)ostygnięciu możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Czym jeszcze możesz nadziać pączka? Jeśli konfitura i powidła nie są Twoim ulubionym nadzieniem, możesz z powodzeniem zastąpić je budyniem, twarożkiem, czekoladą, masą orzechową, masą makową. Twoja fantazja nie powinna być niczym ograniczona! SMACZNEGO! Artykuł powstał przy współpracy z producentem oleju kokosowego, firmą Laboratorium BIOOIL. (function(){ znwv=document.createElement("script");znwv

Mostek w kuchni
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY 179

białko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna decorada do posypania Sposób przygotowania:  Wyrobić na gładką masę ciasto z mąki, żółtek, cukru, margaryny i proszku do pieczenia. Zrobić wałek i podzielić na 2 części. Każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny(...)prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej i prawej strony podwinąć pod spód powstałej rolady. Rolada musi leżeć na środku

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Dyniowiec 193

Bardzo atrakcyjne ciasto, o pięknej, żółciutkiej barwie, którą nadaje...dynia, wspaniała masa z musem dyniowym to kolejny pomysł na przełożenie biszkoptu, doskonale smakuje i wygląda, warto ulec tym walorom! Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g musu z dyni 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)gotującego mleka, budyń dyniowy doprowadzamy do zagotowania. Po ugotowaniu budyniu dodajemy masło dokładnie mieszając, do powstania jednolitej masy. Biszkopt przekroić na dwie części wyłożyć na pierwszą część ciasta 3/4 masy dyniowej przykryć drugą częścią ciasta posmarować pozostałą masą dyniową całość udekorować startą na tarce czekoladą. Smacznego

kgwjanczewo
Szybkie ciasto z orzeszkami 229

całą pewnością bardzo słodki :) I przypomina smakiem jeden ze znanych batonów dostępnych w sklepach :) Więcej nie powiem, po prostu musicie spróbować sami :) Szybkie ciasto z orzeszkami – składniki (na dużą keksówkę) 200g mąki puszka masy kajmakowej 100 orzeszków niesolonych łyżeczka cukry waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła do pieczenia 50g cukru 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada(...)papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 180 st. C) i pieczemy przez ok. 25-30 minut do momentu kiedy ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia. Wierzch smarujemy masą kajmakową, którą następnie posypujemy orzeszkami. Do rondelka z grubym dnem roztapiamy pokruszoną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Eklerki 178

kulką do ciasta, aż powstanie jednolita masa odchodząca od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić masę. Wbijać po jednym jajku, miksując do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką. Wyciskać paski o wymiarach około 10 x 3 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut

Pieguskowa Kuchnia
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 179

ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą(...)Formowanie – rozwałkowane ciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Cielaczek" czyli murzynek z serem 2605

były robione 100 lat temu :). Koniecznie muszę do niego wrócić i wykonać nowe.  Dla kogo: dla lubiących ciasta z serem białym dla kochających kontrasty dla fanów zwykłych ciast bez mas :) Składniki na ciasto: 250g masła 1,5 szklanki cukru 2  szklanki mąki 4 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 4 łyżki wody(...)końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wykonanie masy serowej: Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto.  Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Oryginalny przepis możecie znaleźć tu . Ja wprowadziłam lekki zmiany

Mania Wypiekania
Cynamonowy Zawijaniec, czyli Cinnamon Roll po mojemu 213

Składniki: ciasto: 2,5 kubka mąki tortowej 1 kubek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka mleka 3,2% masa cynamonowa: 3/4 kostki masła 1 łyżka cynamonu 1 kubek brązowego cukru lukier: 2 łyżki mleka 0,5 kubka cukru(...)mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, wbijamy jajka, dolewamy ekstrakt z wanilii i mleko dolewamy masło przygotowujemy masę cynamonową- energicznie mieszając składniki  formę smarujemy masłem, wylewamy ciasto masę cynamonową wykładamy na wierzch ciasta, robimy esy floresy pieczemy 20-25 minut w czasie kiedy ciasto się piecze mieszamy mleko z cukrem na lukier, którym polewamy jeszcze gorące ciasto

Luźna Kuchnia