łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 50g czekolady mlecznej lub deserowej 3 banany 200g truskawek *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 24×24 cm *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto(...)sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem resztę galaretki cytrynowej *** *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Czekoladę wsypujemy do masy śmietanowej, mieszamy *** *** Masę wykładamy na owoce i równomiernie rozprowadzamy *** *** Całość posypujemy pokruszonym ciastem i delikatnie dociskamy *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemprzelewamy do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez ok 30-40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie upieczone i nie będzie zakalca :) masa: śmietanę ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder, aż powstanie idealna(...)bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie. Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1h aby masa zgęstniała. Smacznego
Niezły Młynekłyżki cukru pudru Do dekoracji:100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym listki miętyObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając(...)łyżkach wody, a gdy napęcznieje, podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie gotować). Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z rozpuszczoną płynną żelatyną i truskawkami (fot.3). Masę natychmiast nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować (fot.4). Na wierzchu ciasta ułożyć kostki czekolady i listki mięty
Świat CiastaMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)białek *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach *** *** Na ciasto wykładamy masę makową *** *** Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na cieście tworząc kratkę *** *** Jeśli chcemy wypiek dodatkowo udekorować, z pozostałego ciasta możemy
Blog z Apetytemdwie części. Standardowe prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto. Piec w temperaturze 180-200 ° przez ok. 15 minut. Polecam piec każde ciasto osobno. Składniki na masę: 0,5l kremówki (30 lub 36%) 3-4 łyżeczek żelatyny Wykonanie masy: Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, chwilę czekamy, a następnie rozpuszczamy żelatynę na małym ogniu - uwaga(...)bardzo twarde można je delikatnie nasączyć odrobiną mleka. Składniki na wierzch ciasta: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 100-150g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie wierzchu ciasta: Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową lub wykonaną z mleka skondensowanego) i posypujemy ją posiekanymi orzechami. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Margaryny Kasi
Mania WypiekaniaSezon na wspólne piernikowanie trwa już u mnie w pełni. Wspólnie z przyjaciółmi pewnego wieczoru, przy domowej nalewce przerobiłybyśmy kilogramy ciasta na setki pierniczków czekoladowych, które trafią w ręce naszych najbliższych. Dzielę się nimi na potęgę by umilić ten przedświąteczny czas moim bliskim i wnieść świąteczną atmosferę tam gdzie jej jeszcze nie ma. Bo Święta to nie tylko(...)Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz rozpuszczone składniki, startą skórkę z pomarańczy, sól. Mieszam łyżką lub mikserem ciasto do uzyskania jednolitej masy, Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem
Mango PapajaKrok 1 . Na stolnicę wsypać mąkę ,rozdrobnione margarynę 1 jajko całe i 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Zagnieść ciasto w miarę szybko . ( nie musi być jednolita masa ) .Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki Krok 2 . Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Biorąc tylko 600ml mleka Krok 3 . Umyte i obrane jabłka pokroić drobno do garnka(...)Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut. Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny w 180 stopniach Ciasto musi ostygnąć przed krojeniem
Eli Gotowaniemakowce, blacha 37 x 26 cm Ciasto: 500 g mąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania 3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów(...)żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość nie większą niż długość blachy, na której będzie pieczone. Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce. Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno
Posadzone i zjedzonekakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać zmiksowaną chałwę, wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą(...)skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta
Ciastka - domowe słodkościłyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni
The Sweet DamselDUŻĄ BLASZKĘ -1,5 paczki herbatników maślanych -1 paczka herbatników kakaowych -330ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -1 łyżka cukru pudru -troszkę czekolady mlecznej do posypania ciasta MASA -1 litr mleka -4 żółtka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema(...)razem kakaowych. I dajemy resztę kremu. Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych. Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubijamy na sztywną masę. Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną. I nasze ciasto gotowe :-) Wkładamy je na całą noc do lodówki by herbatniki zmiękły i by wszystko pięknie się zmacerowało :-) Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Mieszamy, a gdy składniki się połączą – odstawiamy(...)masę. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko mieszamy ze sobą. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Masa serowa jest gotowa, pora na ciasto. Gdy masa kakaowa przestygła, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. Całość mieszamy. Następnie dodajemy do mieszanki przygotowaną wcześniej pianę z białek i ponownie mieszamy. Brawo, ciasto już
Proste-przepisy.plkokosowym ułożyłam pokrojone na pół morele i truskawki, a potem zalałam je ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne. Jest lekkie w smaku, i trochę mi przypomina w smaku takie ucierane ciasto piaskowe mojej babci. Zapraszam do lektury i mam nadzieję, że upieczecie! ;-) Na weekend w sam raz! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki cukru pudru - 130 g oleju kokosowego (możesz użyć zamiennie oleju rzepakowego(...)szklanki mleka 3,2% tłuszczu - owoce: morele, truskawki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj olej, mleko, sok z cytryny i żółtka. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy. Ciasto wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Na formie wysmarowanej olejem, ułóż obrane i pokrojone owoce, polej je równo ciastem. Pieczemy 45- 50 minut, do suchego patyczka. temp
SMYKWKUCHNIciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu. Blaty miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne na domowe uroczystości. Ma wiele nazw: Grysikowiec, Miodownik, Stefanka, Ciasto Czeskie czy Makulatura. A Wy pod jaką nazwą(...)jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników. Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą. * przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19 Smacznego
Krakowskie smaki Aniręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana. Mąż najbardziej lubi masę budyniową, ja spód ciasta a borówkę ze smakiem zajada nasza pociecha. Składniki: Tarta - 250 g mąki - 150 g masła pokrojonego w kostkę - pół łyżeczki drobnoziarnistej soli - 1 jajko(...)Mieszamy palcami i łączymy składniki na gładką masę. Powoli zgarniamy mąkę i ugniatamy, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlewamy mleko, delikatnie łączymy palcami z resztą ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy i układamy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. ( możemy blat delikatnie
Pan i Pani Smith w kuchni