ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:62/3191)

Ciasteczka brownie 169

puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę,  kakao oraz proszek żedo pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Wstawić na 30-40 minut do zamrażarki. Nabierać łyżką schłodzoną masę i formować małe kuleczki (ciasto będzie się lepić

Słodka Strefa
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 149

rodem z babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski(...)rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy mieszając co i rusz ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Masę studzimy. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do miski i ucieramy. Jeśli  ciasto jest zbyt suche dodajemy dodatkowa łyżkę  śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (1/4 i 3/4). Większą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pleciony makowiec 196

dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia(...)dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia

SzczyptaSmaQ
Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia + film 2248

Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem to kolejna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. To znakomita propozycja dla dzieci na domowe przyjęcia, pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk.     Składniki na tortownicę 23 cm : 250 g sucharków 250 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku(...)mleko z cukrem. Następnie porcjami wsypujemy mleko w proszku i wszystko ucieramy na jednolitą masę. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną

Smakowite Dania
Kremówka z mango 156

opakowania) cukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni, wyjmujemy z piekarnika. Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do garnka (jeśli część płynna(...)Podgrzewamy intensywnie mieszając trzepaczką, aż powstanie bardzo gęsta masa. Kiedy budyń będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową. Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce

Weganka gotuje
Tarta kremowa ze szparagami na cieście francuskim 135

pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy szparagi odłamujemy twarde końcówki, wystarczy tylko  wygiąć(...)czasie do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, śmietanę, pieprz, koper, czosnek niedźwiedzi i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto wyciągamy z lodówki, przelewamy masę serowo jajeczną, dodajemy szparagi, doprawiamy chili i wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Pierniczki świąteczne. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Wersja dietetyczna, błyskawiczna. Najsmaczniejsze. 306

ścianek misy. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, można dodać odrobinę mąki żytniej. Ale trzeba z dosypywaniem mąki uważać, ponieważ ciasto, a finalnie pierniczki, będą bardzo twarde. Po wyrobieniu masy ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się do rąk. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 st. C, program góra - dół. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.   Kulę piernikową dzielimy

Naturalna Kuchnia
ciasto dziwak 389

łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie części wykładamy do 2 blaszek (po 23×38 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Podpiekamy przez(...)wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto z makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
ucieraniec przekładany makiem i jabłkami ze śmietaną galaretkową... 128

proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut galaretkę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z malinami i nutą kawy 131

kruchym. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto studzimy. Masa malinowa: galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zrobi się zimna, dosypujemy do niej na pół rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Gdy galaretki(...)zaczną tężeć przekładamy je na upieczony spód. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa kawowa: żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę przelewamy do miski, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dodajemy jogurt naturalny i kawę i miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę razem miksujemy. Gotową mase przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto Gargamel siostry Anastazji 522

Ciasto Gargamel to dwa ciasta piernikowe z wkładką ciasta bakaliowego przełożone masą ze śmietany. Ciasto idealne na Boże Narodzenie dla wielbicieli pierników i bakalii, bardzo efektowne i podzielne. Pochodzi ze słynnego zbioru ciast siostry Anastazji. Pychotka Składniki: Ciasto piernikowe: 6 jaj 1 szklanka cukru pudru 25 dag płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny(...)przez 30-40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części. Przełożenie ciasta: piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Cukiernia Pychotki
Sernik z rosą, zwany też „Sernik Złota Rosa” 351

wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut. 3. Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą

UgotujmyTo.pl
Tarta orzechowa z masą chałwową oblana polewą czekoladową z prażonymi orzechami 182

spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut w celu jego schłodzenia. 5. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Na ostudzone cisto nakładać masę chałwową, a następnie polewę czekoladową. Masa chałwowa: 1. Chałwę, śmietankę, cukier puder połączyć na gładką masę za pomocą(...)momentu  wrzenia od czasu do czasu mieszając i gotować od tego momentu około 4 minuty aż masa delikatnie zgęstnieje nadal mieszając 3. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto-masa dość szybko gęstnieje, postaraj się precyzyjnie i równomiernie ją rozprowadzić. Polewa czekoladowa z prażonymi orzechami: 1. Na patelni uprażyć orzechy 2. Do małego garnuszka wlać śmietanę 30%, dodać do niej

KreatywnePiny