ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:69/3191)

RAFFAELLO Z ADWOKATEM 434

temp. 170 st.C.   Ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek,dodać cukier.Następnie  wmieszać delikatnie kokos,mąki i proszek do pieczenia. Piec ok 20 min w temp.180 st.C. Masa 1:   3 żółtka 3 łyżki cukru(...)mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką,dodać szklankę adwokata,pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę - wymieszać.   Przełożenie ciasta:   Biszkopt + 1/2 masy 1 + ciasto kokosowe + 1/2 masy 1 + masa 2 + wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi Biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną i spirytusem. Inspirowałam się przepisem S Anastazji

Niespełnione zdolności kulinarne
Serowo – cynamonowe zawijańce 141

gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia

Ogrodnik w podróży
Tort Aniołek 111

mąkę ziemniaczaną ubić mikserem na gładką masę. • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać amoniak i posiekać nożem z masłem. • Zrobić dołek, dodać wymieszaną masę i zagnieść ciasto. • Kulę ciasta podzielić na 4 części i schować do lodówki. • Każdą część rozwałkować i wyciąć koło odrysowując od tortownicy(...)się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem. Składanie tortu • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta. • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem. • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić. • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód

To co kocham
Szwedzkie ciasto z jabłkami 199

wysypanej mąką tortownicy (20-23 cm), wylepiamy też brzegi formy Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jabłka, mieszamy z kaszą manną i wykładamy na ułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić(...)termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta

Proste Potrawy
Brownie z solonym karmelem 296

czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 80 g mąki pszennej ½   szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli(...)minut. Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy sól i orzechy. Smarujemy wierzch ciasta masą krówkową.    *ja używam również do brownie cukru Dark Muscovado, jest to cukier trzcinowy nierafinowany z dodatkiem melasy o ciemno-brązowym kolorze i wilgotnej konsystencji. Uważam że nadaje się

Mania Gotowania
Tort oreo 738

tortownicy o średnicy 20 cm. Wyciągamy, pozostawiamy na 10 – 15 minut w formach. Po tym czasie wyciągamy i odwracamy ciasto górną częścią na dół, aby ciasto się wyrównało. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa 1 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje stopniowo dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy. Ciastka ( 8 sztuk ) kruszymy dodajemy do kremu, delikatnie(...)dekoracji. Jeden b lat ciasta przekładamy na paterę, smarujemy połową masy , przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy, smarujemy pozostałą częścią masy, przykrywamy ostatnim blatem ciasta, dociskamy. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą nr 2 równamy. 6 ciastek oreo odkładamy do dekoracji, resztę kruszymy. Obsypujemy boki tortu. Z odłożonej masy wykonujemy większe gwiazdki za pomocą woreczka cukierniczego. Ciastka kroimy na pół

Darcia w kuchni
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 212

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany(...)cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

R'n'G Kitchen
Ciasto marmurkowe 339

wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao(...)cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.  Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór.  Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;) Pycha

Lawendowe Niebo
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 658

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru. Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki, które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem(...)pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy orzeszkami. Pozostałą część masy kajmakowej wkładamy do małego woreczka w którym należy zrobić małą dziurkę i wyciskamy masę na ciasto tworząc tzw. esy-floresy. Ciasto schładzamy w lodówce

Jadło i czytadło
Sernik wiejski 341

się zbytnio nie napowietrzył. Do masy serowej przesiewamy mąkę i mieszamy łopatką.Ostatnią czynnością jest ubicie na sztywno piany z białek i dodanie jej partiami do ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`CJa po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając

Słodkie Przyjemności
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 108

Dzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta. • Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny. • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. • 250 ml śmietany ubić, dodać tężejącą

To co kocham
z serkiem i owocami -ciasto...torta con frutta 139

Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 60 g masła 150 g cukru 2 jajka 230 g śmietany 12%-- u mnie jogurt typu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie twarogowe: U mnie serek waniliowy z wiaderka ale podaje przepis jak w oryginale(...)tłustego twarogu 2 łyżki cukru 15 g cukru waniliowego 1 żółtko owoce ( maliny i borówka amerykańska) Wykonanie Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Nadzienie twarogowe,wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. ciasto: Masło cukier ucieramy na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku nadal miksując .Dodać ekstrakt waniliowy i po 1 łyżce jogurtu typu greckiego. Teraz zmniejszyć obroty na niskie

mojej kuchni
z serkiem i owocami -ciasto...torta con frutta 114

Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 60 g masła 150 g cukru 2 jajka 230 g śmietany 12%-- u mnie jogurt typu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie twarogowe: U mnie serek waniliowy z wiaderka ale podaje przepis jak w oryginale(...)tłustego twarogu 2 łyżki cukru 15 g cukru waniliowego 1 żółtko owoce ( maliny i borówka amerykańska) Wykonanie Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Nadzienie twarogowe,wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. ciasto: Masło cukier ucieramy na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku nadal miksując .Dodać ekstrakt waniliowy i po 1 łyżce jogurtu typu greckiego. Teraz zmniejszyć obroty na niskie

w mojej kuchni
Mazurki z malinami i białą czekoladą 104

się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby zgęstniał *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja *** *** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce, przyklejamy

Blog z Apetytem
Ekstra kruche faworki! 435

łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto dzielimy na 4-5 części i każdą z nich bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Rozwałkowane ciasto kroimy

Blog z Apetytem