łyżki kaszy manny - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Margarynę siekamy z mąkami, dodajemy sól, oregano, 1 jajko oraz drobno posiekane oliwki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam(...)kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut
Zainspirowana w kuchnisobą. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć ją z masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna - według gustu) pokroić na połówki. Owoce ułożyć na stężonej masie sernikowej. Na sam koniec całość zalać lekko tężejącą(...)galaretką (3 szklankami). Sernik ponownie schować do lodówki. Kroić na drugi dzień. Podawać mocno schłodzony. Od lewej strony: truskawki przed zmiksowaniem i ostateczny wygląd masy sernikowej Składanie ciasta: biszkopty, masa sernikowa, truskawki i galaretka Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćMiodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast(...)Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski i siekamy siekaczem do ciasta. Dzięki temu unikniemy żmudnego siekania i bałaganu. Masło roztapiamy z miodem i dodajemy posiekane orzechy
Trzeci talerzzlepić w kulę. Taką kulę ciasta włożyć w woreczek i wstawić do schłodzenia w lodówce na około 30 min. Blaszkę o wym. 35x25 cm wyścielić papierem d/pieczenia, ciasto rozwałkować na blaszce. Masa serowa: 1/5 kg sera z wiaderka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka kubek śmietany (ja dodaję 30% duży kubeczek) 5 żółtek 2 jaja 2 budynie(...)dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut. Orzechowa warstwa: 6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich,lekko rozdrobnionych 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka ubić, dodać cukier
kgwjanczewopołączoną z proszkiem i mieszamy. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote. Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko(...)należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Ponownie smarujemy
Różne smaki w kuchnischłodzić , posiekać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać mascarpone. Do ubitej masy wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto. masa ciemna: Śmietanę ubić z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Do ubitej masy dodać cappucino. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na jasną masę. wierzch: Wodę zagotować z cukrem. Odstawić
Darcia w kuchnijednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 50 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół ). Przygotowuję masę: Dobrze schłodzoną śmietankę miksuję z cukrem, pod koniec dodaję serek(...)przestudzone ciasto kroję wzdłuż, dodatkowo kroję cienki blat z góry, który następnie kruszę. Na pierwszy blat wykładam połowę masy, na to jagody, przykrywam drugim blatem. Następnie wykładam pozostałą masę, posypuję kawałkami ciasta i na sam koniec wykładam jagody. Boki dekoruję czekoladą. Gotowe ;-) SMACZNEGO! :-) * * * ZACHĘCAM SERDECZNIE DO POLUBIENIA MOJEJ STRONY Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim
WielopokoleniowoSkładniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie cukrowym Składniki na sernik(...)Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. WYKONANIE: ciasto kruche .de ½ masy serowej brzoskwinie ½ masy serowej ½ ciasta kruchego pieczemy ok. 1 h 10 min w temp 180 stopnu. zostawiamy w piekarniku do ostudzenia posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastamiseczce połączyć mokre składniki a w drugiej suche. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blaszki (38/24) wyłożonej papierem. Piec ok. 50min w 180C. Wystudzić i pokroić na około 2 cm długie paski. masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie(...)sera, delikatnie wymieszać. Na blasze ułożyć co 2 cm pas ciasta. W wolnym miejscu wyłożyć masę serową. Drugi poziom robimy podobnie z tą różnicą, że tam gdzie było ciasto wykładamy masę serową a tam gdzie masa serowa kładziemy pas ciasta. Pieczemy w 180C około 1 godziny. Ciasto studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Amatorka kuchennaobieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar i jabłka przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 4/5 szklanki cukru i 1 łyżkę budyniu. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy jajecznej. Następnie dolewamy olej(...)znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najpierw mieszamy ją w ciasto, a później miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną tortownicy (u mnie 24 cm). Uwaga ciasto jedynie zakryje dno (tak ma być). Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar z jabłkiem
Słodkie okruszkiszklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy(...)Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki
w mojej kuchnikrótko miksujemy. A następnie powoli strumyczkiem wlewamy galaretki, miksujemy do połączenia składników (uwaga może chlapać). Masę wylewamy ostrożnie na biszkopciki. Najlepiej robić to chochelką. Najpierw wylewamy małą ilość i wstawiamy blaszkę na chwilę do lodówki. Po chwili powoli chochelka po chochelce wylewamy resztę ciasta (jakby biszkopciki się podnosiły(...)należy je lekko docisnąć, po nasączeniu powinny się utrzymywać na dnie). Blaszkę wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zacznie ładnie zastygać nakładamy na wierzch biszkopciki, powinny się ładnie przykleić do masy. Ciasto powinno stać w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem dowolnie zdobimy – polecam małe beziki i chipsy kokosowe. Obkrawamy nożem wokół ciasto, aby swobodnie wyciągnąć je z blaszki. Podajemy
Słodkie okruszkidwie części, zawinąć w folię i na dwie godziny wstawić do lodówki. Ciasto musi być twarde, żeby można było je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kruche ciasto jest rewelacyjne Masa serowa – masło utrzeć z cukrem bardzo dokładnie, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek budyniowy i cukier(...)waniliowy. Jak już masa z jajami jest dokładnie utarta dodawać po kilka łyżek twarogu i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć jedną część ciasta. Na ciasto rozłożyć masę twarogową, na górę poukładać brzoskwinie. Brzoskwinie pokroić na grube plastry. Masa z białek- białka ubić na sztywną pianę i powoli wsypywać cukier. Mieszać jeszcze chwilkę. Masę z białek rozłożyć
Kuchnia Pokoleńcukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.Masa makowa:3 szklanki maku1,5 szklanki cukru pudru2 żółtka3 białka (1 białko z ciasta kruchego)2 łyżki bułki tartejaromat migdałowydowolne bakalieMak sparzyć i zmielić(...)razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą
Codzienna kuchnia niecodzienna