ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:80/3191)

Sernik z rosą. 315

rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie ma być), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera, ubijamy pianę z białek, cukru

Kuchnia Beaty
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 151

www.facebook.com/Di.gotuje      http://digotuje.blogspot.com   Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione!  Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu .   (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)rondelku zagotować wodę z masłem i solą.   Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka). Ostudzić. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem.   Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo). Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Di gotuje
Mięsno - śmietanowa tarta z kurkami. 163

Kurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :)  SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa  z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek(...)Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia. 3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.  4. Na podpieczony spód wyłożyć mięsną masę, a na nią masę serową.  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 min. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tort leśny mech z musem truskawkowym 140

lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy, że szybko się zastyga). Świeże truskawki myjemy, zostawiamy kilka do przyozdobienia tortu, resztę kroimy w drobną kostkę.  4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki i nakładamy masę. Na masę drugi blat ciasta. Wierzch i boki tortu(...)smarujemy pozostałą masą i posypujemy pokruszonym ciastem, które odkroiliśmy z wierzchu. Takie ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano przyozdabiamy wierzch u mnie truskawki i kwiatuszki :-) Smacznego

kruche babeczki
Ciasto balowe 2339

Ciasto balowe – pyszne, proste i słodkie ciasto, które przypadnie na pewno wszystkim wielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc pozostawić w lodówce, by herbatniki i krakersy zmiękły. Ciasto balowe bardzo przypomina ciasto 3 bit na biszkopcie . Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to gorąco polecam ten przepis: ciasto 3 bit bez pieczenia – klik(...)czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 50g białej czekolady ok. 50 g mlecznej czekolady Ciasto balowe – Wykonanie: Masy krówkowej nie trzeba uprzednio gotować. Zaś mleko skondensowane należy gotować w garnuszku z wodą (puszka musi być cała zanurzona w wodzie), na małym ogniu przez minimum 2 godziny. BISZKOPT: Białka oddzielić

Kulinarne Przeboje
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 211

czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą(...)część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Docisnąć, aby można było na nim rozsmarować dżem. Wyłożyć dżem porzeczkowy, łyżką delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni ciasta.  Na dżem wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić

Walijskie Pichcenie
Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek 173

Składniki: ciasto 10 białek 1 szklanka cukru 1/2 roztopionej wystudzonej margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka(...)sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić.  Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą. Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami

Pychotkaaa
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z pianką 111

lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy w mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem. Wszystko powinno się wymieszać. Dodać sypkie składniki(...)tartą. Wyłożyć ciasto na dno i boki formy. Dno ciasta nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec 20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć masę z rabarbaru. Na górę rozłożyć ubitą pianę z białek. Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli nie przerywając mieszania dodawać cukier. Na koniec

Kuchnia Pokoleń
Trój czekoladowe brownie z jezzynami czyli poWeekendowe Łakocie odc. 193

kakao. Masło i cukier powinny się rozpuścić. Lekko studzimy. Masę przelewamy do miski, dodajemy ekstrakt i jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, dorzucamy czekoladę i łączymy ją z ciastem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżyny wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut tak by środek ciasta zaczął się podnosić. Zostawimy do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karpatka-super przepis, zawsze się udaje :) 232

ciasto zawsze się udaje i jest pyszne. Zapraszam gorąco i polecam. SKŁADNIKI:  (przepis na blaszkę ok 22x35) CIASTO: -750 ml wody -250g masła lub margaryny -2 szkl mąki KRUPCZATKI (szklanka 250ml) -7 jajek -2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: -900 ml mleka -2 łyżki mąki pszennej (nie kopiaste) -350g masła lub margaryny -4 żółtka -2 budynie śmietankowe(...)osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka. Ciasto studzimy, musi być zimne. Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placki z rabarbarem na kefirze z sodą 128

Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram ze skórki i drobno kroję, na kawałki nie większe niż pół centymetra. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz rabarbaru i miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie do ciasta dodaję rabarbar i dokładnie mieszam. Smażenie: Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka na kruchym z czarną porzeczką. 182

bezę :  3 białka  150 g cukru  Ponadto :  2-3 łyżeczki cynamonu  Wykonanie :  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 45 minut.  2. Ciasto dzielimy na dwie części i z jednej z nich odrywamy kawałek ciasta

vaniliowoczekoladowa
Drożdżówka z rabarbarem 189

lekko ubić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Masło roztopić, przestudzić. Wlać masło do mąki. Teraz już czas żeby mocno wyrobić ciasto. Ugniatać rękoma na gładką i lśniącą masę. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i osuszyć. pokroić na małe kawałki. Thermomix do naczynia miksującego wlać letnie mleko dodać 1 łyżeczkę

Kuchnia Pokoleń
Choinki z pierników 139

kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masyCiasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy

kulinarnyswiatdomi
Sernik krówkowy, wersja beta 122

pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą

Kocham Czekoladę