PRZEPIS NA CIASTO Z GRUSZKAMI składniki na ciasto ucierane: - 1 szklanka oleju rzepakowego (250ml) - 5 żółtek - 5 białek - 2 szczypty soli - 130 g cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta to dodaj 160 g cukru) - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 200 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżki śmietany 18% - 1/3 szklanki mleka 2% - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - płaska(...)Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę. Do miski z mąką dodaj masę z oleju. Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj pianę z białek i delikatnie ją wprowadź w ciasto. Ciasto-masa, musi być jednolita i dobrze wymieszana. Gruszki obierz ze skórki, spody gruszek zetnij nożem tak aby stabilnie stały w formie. Ustaw 4 gruszki w formie. Łyżką dookoła każdej gruszki
SMYKWKUCHNInowego ciasta. Truskawki są już wszędzie dostępne, więc wybór był oczywisty. W okresie letnim postaram się dodawać przepisy z owocami sezonowymi w roli głównej. Jest to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Składniki: - 700g truskawek - szklanka konfitury truskawkowej - 2/3 szklanki soku pomarańczowego - 1 l. śmietany kremówki 36% - 2 śmietanfixy - 2 galaretki truskawkowe - 450g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru(...)masę z mascarpone, kawałki truskawek, mus truskawkowy. Jeśli dobrze podzieliliśmy składniki to tworzymy kolejna trzecią warstwę biszkoptów, masy z mascarpone, kawałków truskawek i musu truskawkowego. Kończymy smarując ciasto masą z mascarpone. Na wierzch układamy truskawki. Wstawiamy na godzinę do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchniwiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki masła Wykonanie Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy(...)ucieramy z cukrem i żółtkami. W dalszym ciągu miksując dodajemy po łyżce białego sera z wiaderka. Białka ubijamy , dodając na koniec ubitą piane z białek Na podpieczone wcześniej ciasto wykładamy masę makową , następnie masę serową i raz jeszcze wkładamy ciasto do piekarnika o tej samej temperaturze ( 180* C) na godzinę :) Życzę smacznego
W Moim Magicznym Domuprzestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines ok. 3 cm. 9. Brzegi ciasta zawinąć na masę, tworząc margines. 10. Zwinąć struclę i owinąć ją papierem do pieczenia tworząc tubę ok. 3 cm. szerszą
W mojej kuchniProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim
BullioProsty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim
Bulliodzisiaj moim domownikom zrekompensowałam brak ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami. jak dla mnie pycha :) Składniki: biszkopt: 95g mąki(...)ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min. Wystudzić masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe
Amatorka kuchennałyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie) aromat migdałowy Przygotowanie: Masa makowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć około 5-10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę przestudzić. Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Masło rozpuścić. Ze składników zagnieść gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na około 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto(...)części, rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm i posmarować równomiernie masą makową. Ciasto zrolować, zawinąć luźno w papier do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp 180*C około 30-35 minut. Ostudzone ciasto można polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnidodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć(...)puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Aromatyczne Podróżebudyniu waniliowego (proszku) - 60g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo : ok. 400 g wiśni świeżych bądź z syropu Wykonanie : Ciasto czekoladowe: Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Wlej mleko oraz olej, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałe suche składniki i utrzyj na jednolita masę (wychodzi dość gęsta). Odłóż na bok. Masa serowa: Wszystkie(...)całkowitego połączenia się składników. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe nakładaj naprzemiennie z masą serową. Po ułożeniu jednej warstwy posyp ciasto połową wiśni i wyłóż resztę ciasta i masy serowej w charakterystyczne kleksy. Na wierzch wysyp pozostałe wiśnie. Piecz około 1,5 godziny w 175 o C. Po 1 godzinie można położyć papier do pieczenia na wierzchu, aby ciasto
Kulinarna (nie)codziennośćczarnych oliwek 200ml mleka 200ml śmietany parmezan oliwa z oliwek folia spożywcza Przepis 1 Żółtko, mąkę i zimne masło (posiekane w mniejsze kawałki) łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie wyrobione i swobodnie uformuję się w kulę, owijamy go w folię spożywczą. Może się zdarzyć, że ciasto będzie za suche, w tym przypadku użyjcie łyżeczkę/dwie wody. Jeżeli(...)pieprzem. Jeżeli używacie robota planetarnego Kenwood, wszystko możecie wymieszać za pomocą końcówki z funkcją trzepaczki. 4 Upieczonego oraz wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do naszej masy. 5 Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim formę. Na formę wlewamy naszą masę z łososiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni (termoobieg) około 45 minut. 10 minut przed wyjęciem tarty
Kuchnia Bazyliicloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną(...)odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę
Martyna Cookscloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną(...)odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę
Martyna Cookscloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki łączymy przy pomocy miksera na gładką, jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną(...)odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę
Martyna CooksWitajcie. Piekłam to ciasto na Boże Narodzenie. Jest smaczne, biszkoptowe, z masą serową, biszkopcikami, brzoskwiniami i galaretką. Jednego psikusa sprawił mi tylko kisiel wiśniowy, który zamiast dać ciastu kolor czerwony - dał niebieskawy ;) Ciasto warte powtórzenia, bo naprawdę jest pyszne. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)Tężącą galaretkę połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać. 4. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Wyłożyć 1/4 masy. ułożyć okrągłe biszkopty. Wyłożyć połowę masy. Przykryć biszkoptem. Wierzch posmarować pozostałą masą. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać pomarańczową tężącą galaretką. 5. Ciasto schłodzić. Okrągłe biszkopty pod wpływem masy serowej będą mięciutkie. Smacznego!!! Źródło: Ciasta Siostry Anastazji
Kuchnia domowa Ani