ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:95/3191)

Mazurek kokosowy 160

Mazurki zazwyczaj ociekają słodkością, ten jest zdecydowanym przeciwieństwem i jak dla mnie tu jest jego podstawowa zaleta. Poza tym szybko się robi, bo ciasto i masę pieczemy razem. Składniki: ciasto - 500 g mąki - 300 g masła - 3 żółtka - 1 jajko - 100 g cukru pudru - skórka z 1 cytryny masa - 250 g wiórków kokosowych - 1 szklanka śmietanki 30 % - 200 g cukru(...)wyklejamy ciastem zarówno spód jak i boki formy.  Wiórka kokosowe mieszamy ze śmietanką, cukrami, sokiem z cytryny, ubitą na sztywno pianą oraz mąką ziemniaczaną. Masę przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy w 180 C na jasnozłoty kolor

Zainspirowana w kuchni
miękkie pierniczki z nadzieniem migdałowym 263

pierwszy nadziewane pierniczki upiekłam na Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki: 1/2 kg mąki(...)masłem i przyprawą korzenną, odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe jajko. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremką wycinałam kółka o średnicy około 5 cm. Na środku kółka układałam łyżeczką nadzienie migdałowe, przykrywałam drugim kółkiem i delikatnie dociskałam

babka w formie
PASZTECIKI 191

ostudzone masło i jaja. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia masy.  Gdy ciasto podwoi masę, podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na ok. 1-1.5 cm. grubości. Przekroić na niewielkie prostokąty. Farsz: Ser zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wymieszać razem z pasztetem

Kuchnia Paulettes
Bryndza 235

którą znają tylko producenci z tego regionu. Warto wiedzieć, że podczas produkcji uważa się, żeby w masie nie było grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się pięściami i przykrywa pokrywką na wierzch, której kładzie

Gotuję Testuję
Czekoladowy biszkopt z karmelizowanymi gruszkami 219

Końcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas.  Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem.  Składniki:  Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm)  -125g cukru kryształ  -80g mąki tortowej  -40g kakao -5 jajek(...)ubijamy z cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masęCiasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół.  Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą

Smakuj życie!
Krokiety ziemniaczane 162

Ciepłe ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano

Atlas Smaków
Ciasto grysikowe z truskawkami (proste ciasto bez pieczenia) 215

ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy i dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników  150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Herbatniki(...)kaszę manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy.  Truskawki myjemy i układamy je pionowo  tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekośliwka z makiem i kremem 147

ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby była zbyt sucha można dodać do niej płynnego miodu) i równomiernie rozsmarować. Następnie ułożyć na niej herbatniki.  Przygotować krem.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch. Dodać(...)niej serek maskarpone oraz cukier puder - zmiksować. Masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej na noc). Przed podaniem posypać kakao

Nie tylko w kuchni
Sernik zebra 9887

miksować - na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować - masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, zmiksować lub wymieszać - na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd. - masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko(...)boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta - gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym - całkowicie ostudzony sernik schłodzić

Smakołyki Bereniki
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 229

włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami rozwałkuj(...)ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt prostokąta i grubość 1 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem. To prosty patent, by po upieczeniu nie tworzyły się dziury między ciastem, a masą makową. Rozsmaruj masę makową pozostawiając dookoła 2-3 cm wolny rant. Zwiń roladę wg krótszego boku, końce zlep zwiniętą roladę owiń papierem do pieczenia pozostawiając na górze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto makowa Bonanza 206

sodą oraz mak. Wszystkie składniki dodajemy partiami, nie wszystko na raz. Do osobnej miski wsypać sól, dodać białka. Ubić na sztywno. Ubite białka dodać do masy makowej, bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa owocowa: Morele umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć(...)lodówce. Ma zacząć gestnieć ale nie może być za gęsty w momencie, w którym wylewamy go na ciasto. Złożenie ciasta: Ciasto po schłodzeniu przekroić wzdłuż. Na spodnią część ciasta wylać tężejącą masę. Przykryć wierzchnią częścią ciasta. Schłodzić w lodówce. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem. Ciasto makowa bonanza O czym warto pamiętać przygotowując makową bonanzę. Forma do pieczenia, której użyłam była

mecooks
Jabłecznik 205

dobrze było widać trasę. Cisza. Wokoło ani jednej żywej duszy. Tylko liście szeleszczące pod stopami. Całe mnóstwo pięknych, kolorowych liści. Żółtych, czerwonych, purpurowych i złotych... Nad wszystkie wypasione ciasta z masami, kremami czy śmietaną  przedkładam te klasyczne i proste. Najlepiej z sezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie(...)mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka

My simple kitchen
Mazurek z masą kajmakową 359

Mazurek z masą kajmakowąW końcu nadszedł ten cudny okres pieczenia mazurków. Jest to jedno z  moich ulubionych ciast. Jest dość proste do zrobienia, a przy okazji można wykazać się swoim talentem artystycznym ;) Składniki: (na blachę 24x36)ciasto:- 300 g mąki pszennej- łyżka mąki ziemniaczanej - 180 g masła - 2 żółtka - 100 g cukru pudru(...)godziny. 2.Nastawiamy piekarnik na 190 C . Na blachę o niskich ściankach wykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut. 3.Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;) Przepyszne ciasto gotowe ;) Życzę wszystkim smacznego jajka i udanych świąt ;) A dziś ode mnie kolejna piosenka Crystal Fighters:"Wave" Wesołych świąt Michał

Gotuj Z Muzyką
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 271

dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół. 2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 15 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Z pozostałego mleka odlewam(...)Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram. 3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość posypuję posiekanymi orzechami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dietetyczny mazurek z kajmakiem 153

Przepis na... DIETETYCZNY MAZUREK Z KAJMAKIEM Kruche słone ciasto, słodka delikatna masa i posmak chrupiących orzechów - tak w paru słowach można nazwać Mazurek z kajmakiem, które podarowałabym Wszystkim łasuchom, którzy dbają o swoją linię i szczupłą sylwetkę. Porcję mazurka polecałabym na II śniadanie lub podwieczorek w sytuacji gdy mamy ochotę na delikatną słodycz kojącą podniebienie! :) Porcja snikersa(...)lodówki, a drugą połowę wyrabiamy ponownie - tym razem z dodatkiem kakao - wyrobioną masę wkładamy również do lodówki na ok. 30 minut; - schłodzone ciasta wyjmujemy z lodówki - jasną masę wałkujemy na cienkie ciasto i wkładamy do blaszki wysmarowaną masłem; - kakaowe ciasto również wałkujemy i układamy na jasne ciasto w blaszce - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut

MintTaste