najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy nagrzanym do 160° (z termoobiegiem) piekarniku do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy robimy masy. Masę toffi rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w niewielkiej ilości gorącej(...)rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Będziemy w niej moczyć biszkopciki. Na czekoladowy biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy toffi. Następnie układamy namoczone w kawie biszkopciki i przykrywamy pozostałą częścią masy. Ciasto odstawiamy do schłodzenia, żeby stężało. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Żelatynę, podobnie jak wcześniej, rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie do ubitej śmietany
PatiGotujePieczemy ok. 25-30 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Całkowicie studzimy. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy(...)mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder oraz fix (opcjonalnie) i jeszcze przez moment ubijamy do zgęstnienia śmietan y . Na ciasto wykładamy masę śmietanową. Całość posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą. Ciasto czarny las możemy dodatkowo udekorować wiśniami. Chłodzimy minimum 4 godziny przed podaniem. Moje posty
Słodka Stronabudyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki otrębów owsianych szczypta nasion chilli 1 duży banan Beza: 4 białka, szczypta soli, 1 łyżeczka naturalnego kakao PRZYGOTOWANIE: Zacznijmy od zrobienia masy na ciasto. Wszystkie składniki oprócz bananów umieść w mikserze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej masę do formy (ja wybrałam tortownicę). Umyj miskę miksera. Białka można ubijać ręcznie, dla mnie(...)długo trwa i jestem leniwa :). Użyj w mikserze specjalnej końcówki do ubijania białek. Wyłóż masę a bezę (ubite białka) na wierzch masy na ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i piecz wstępnie około 40 minut. Po tym czasie na chwilę wyjęłam ciasto. Pokruszyłam bezę i dodałam do ciasta, wtedy też dołożyłam pokrojonego banana. Piekłam dalej przez 40 minut
ClauditteMissCookingcukrem z pomarańczy aromat dokładamy, tylko studzimy i ciasto drożdżowe robimy. Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy. Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę(...)Formę smarujemy masłem i obsypujemy startymi orzechami. Ciasto przekładamy do formy i zwilżoną dłonią w wodzie rozprowadzamy po całym dnie i bokach. Na środek przekładamy masę bakaliową i wyrównujemy ją tak, aby brzegi ciasta wystawały. Ciasto pieczemy w 200°C ok. 40 min, na dolnej półce. W połowie pieczenia, przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem
Moniki SmakołykiSkładniki na polewę i dekorację: bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika(...)Wstawiamy do lodówki na minimum 4 tygodnie, a najlepiej na 6. Niektórzy zamiast w lodówce trzymają na balkonie lub w piwnicy (w każdym razie musi być zimno). Wykonanie ciasta przed świętami: Masę wyciągamy parę godzin przed pieczeniem (ok. 6-8godz.). Można wyciągnąć na noc i rano zabrać się za pracę. Blachę prostokątną o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia
Mania WypiekaniaWobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam(...)mąkę. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a ubite dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki kaszy manny i wylewamy masę makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około
Trzeci talerzrzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2/3 szklanki brązowego cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika, imbiru 1/4 łyżeczki soli masa jabłkowa(...)ognia, dodaję napęczniały agar-agar i mieszam dokładnie, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Pozostawiam do chwili, aż zacznie lekko tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto. Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę. Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta. Wstawiam na 30 minut do lodówki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody. Masa makowa: Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło roztopić i dodać miód, cukier(...)ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt/ olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines
Domowa Cookierenka Agidodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki, na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika(...)wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. aby masa stężała. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak Jedzeniacukru , gdy będzie płynny wlać do mąki .Dodać żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaję pokruszony ser i razem(...)ucieram. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam w rogaliki. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipapierem do pieczenia. Masa serowa – do wysokiego naczynia dodać twaróg, żółtka, jajko i cukier, zmiksować. Podczas mieszania wlewać olej i mleko. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wlać masę serową na ciasto kruche Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 50 minut. W tym czasie jak ciasto jest w piekarniku przygotować piankę. Przygotowanie pianki – białka ubić(...)dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Masa serowa do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, jajko, cukier, budyń, wlać mleko i olej zmiksować 3 minuty, obr 6 wylać masę na ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut Przygotowanie piany do czystego i suchego naczynia wlać białka dodać szczyptę soli, ubijać 1 minuta 30 sek, obroty
Kuchnia Pokoleńczekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitycukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi(...)kostkę i dusić w rondelku z odrobiną wody do momentu powstania przecieru. KRUSZONKA OWSIANA → masło rozpuść,figi pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową, piane z ubitych białek, a następnie wysyp kruszonkę i piecz w 180*C przez 30 minut i kolejno przez 10 minut w 150*C. Na wierzch upieczonej szarlotki
Zdrowie na języku :P