Dziś przepis na pyszne ciasto z masą z soczków Kubuś. Można przebierać w smakach. Polecam spróbować. Zwłaszcza, ze pogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na dworze się utrzymuje to warto pobawić się w kuchni smakami i zaskoczyć rodzinę. Spróbujcie. Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową BISZKOPT: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku(...)wlać do gotującego się soku. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zimnego budyniu. Wyłożyć masę na biszkopta. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretki. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, śmietan fix, bitą śmietanę i tężejącą galaretkę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i ozdobić
Gotuję Testujęmieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok.. godzinę przed pieczeniem, żeby zmiękło), wodę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie zostaje na nim surowe ciasto) w temperaturze(...)trochu wystudzony budyń oraz olejek waniliowy i sok z cytryny Miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykonanie polewy: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez krótką chwilę po rozpuszczeniu się wszystkich składników. Wystudzone ciasto należy przekroić przez środek na 2 równe części. Dolną część smarujemy cienką warstwą nutelli, następnie
The Sweet Damselpudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mącznej mieszanki. Wyrobić stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę (wyrabiać, aż masa stanie się jednolita). Ciasto podzielić w proporcjach 2:3. Większą część owinąć folią i włożyć do lodówki, a mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć(...)zamrażarki i zetrzeć je na górę ciasta za pomocą tarki. Piec ok. 50-60minut w temperaturze 180 stopni. Blacha : standardowa, prostokątna Warstwy od dołu: 1. ciasto 2. masa serowa 3. wiśnie 4. piana z białek 5. wiśnie 6. starte ciasto Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Lidla
Mania Wypiekaniamąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier
Gospodyni Miejskacukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy jogurt oraz 3 żółtka i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. 3/4 ciasta rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk. Resztę ciasta mieszamy(...)białko jest ubite, dosypujemy cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Dosypujemy budyń oraz cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach. Dodajemy jogurt i chwilę nadal miksujemy na małych obrotach. Dalsze czynności: Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika ciasto. Wylewamy na jego wierzch piankę jogurtową, a na niej rozkładamy wiśnie. Na górze rozkładamy resztę
Smak mojego domusernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki i babeczki, czyli spody z podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy(...)tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto mieć zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami. Przykładowe ciasta z wykorzystaniem ciasta kruchego: 3 - kolorowe ciasteczka Bajaderka Ciasteczka lawendowe Kruche ciasteczka z czekoladą Markizy kokosowe Krakersy z sezamem
Ciastka - domowe słodkościopadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy. Zielona masa: z 1 litra soku odlewamy 1,5 szklanki. Resztę zagotowujemy. W odlanym soku rozpuszczamy budynie. Wlewamy(...)ubitej śmietany powoli wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zieloną masę, wyrównujemy. Na śmietanie układamy w równych rzędach delicje. Lekko je wciskamy w masę. Ciasto wstawiamy do lodówki. 2 galaretki rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje
Smak mojej kuchniWszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę(...)dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość
Słodka Stronakąpieli wodnej czekoladą, a następnie z bitą śmietaną właśnie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać go zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek? Ano w środku ukrywa się jeszcze masa z mrożonych malin z dodatkiem galaretki. Wykorzystałam maliny firmy Hortex. Wybrałam(...)przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki łączymy delikatnie z ubitą masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Maliny przekladamy do rondelka i podgrzewamy na średnim
Smaki Na Talerzumleko z drożdżami. Odstawiamy na 5 minut. W misie miksera miksujemy masło z cukrem i solą na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Dodajemy mleko z drożdżami i mąkę. Miksujemy przy pomocy haków do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około(...)minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Składniki nadzienia miksujemy. Ciasto odgazowujemy ugniatając rękoma, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 70x25 cm. Na cieście rozprowadzamy masę migdałową. Ciasto ciasno zwijamy w rulon i kroimy na plastry szerokości 2 cm. Układamy je zachowując odstępy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na kolejną godzinę
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatnie wymieszać. Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut(...)mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje. Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić. Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia
Smakołyki Asiszklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks(...)Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera. Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż
Wanilia i KardamonTarta czekoladowa z truskawkami to połączenie kakaowego ciasta kruchego, czekoladowej masy budyniowej i truskawek. Wnętrze tarty, dzięki połączeniu ugotowanego budyniu z jogurtem greckim, jest kremowe i rozpływa się w ustach. Truskawki idealnie przełamują czekoladowy smak całości wypieku. Tartę można przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru(...)ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić MASA BUDYNIOWA - w rondelku umieścić 300ml mleka oraz cukier, składniki mocno podgrzać - do kubka nalać pozostałe mleko, wymieszać je dokładnie z proszkiem budyniowym - do gorącego mleka dodać posiekaną na mniejsze
Smakołyki Berenikitruskawki Przygotowanie: Ciasto ciemne - czekoladę rozpuść z kąpieli wodnej. Wszystkie składniki (w tym rozpuszczoną czekoladę) przełóż do malaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Ciasto jasne - olej kokosowy podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki (w tym rozpuszczony olej) przełóż do malaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Foremki
Zdrowie na języku :Pmaxa:) Początkowo myślałam żeby połączyć z miętą jabłka (kisiel jabłkowy na soku jabłkowym), ale ostatecznie cieszę się bardzo, że zdecydowałam się na pomarańcze. Ciasto jest słodkie w punkt, bardzo rześkie i bardzo smaczne. Obie masy współgrają ze sobą idealnie i już nie mogę doczekać się lata, by w tym okresie właśnie wypróbować ponownie to połączenie. Przepis bierze udział w akcji(...)sztywno, pod koniec dodając 2-3 łyżeczki miętowego pudru oraz galaretkę (na samym początku procesu tężenia – gdy ma już lekko gęstniejącą konsystencję). Od razu wykładamy na ciasto (lub na masę pomarańczową, jeśli biszkoptu nie przekrawamy). Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy resztą miętowego pudru
Smaki Na Talerzu