pizzy z dobrym składem Dodatkowo - kawałek żółtego sera do starcia Wykonanie Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. D odajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś
Health-Fit-Lifewykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu *** *** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta *** *** Wałek
Blog z ApetytemNastępnie dodajemy mąkę, jajko, cukier szczyptę soli i roztopione masło, zagniatamy ciasto i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okręgi, w środku robimy wgłębienie i wyciągamy brzegi w górę. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Nakładamy nadzienie twarogowe i umyte borówki. Pieczemy
Delusional Trinegórę, następnie zrób to samo z bokami, a środek wytnij tak aby był pusty. Ciasto włóż s powrotem do keksówki tak aby boki i spód były wyłożone ciastem. masa serowa ser zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka, dodaj cukier, cukier wanilinowy i jajka. Wszystko wymieszaj i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli(...)budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z fory i udekoruj polewą czekoladową świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Niezły Młynekcukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego patyczka”. Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniachleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie , wyrabiamy ponownie , przez około 10 minut
Ogrodnik w podróżybrzeg (czyli wychodzimy z ciastem na bok formy), pamiętamy o nakłuciu widelcem całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok. 15 minut (aż nabierze złocistego koloru). W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy masę serową. Łączymy śmietanę, ricotte i jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę solimy (łosoś jest słony, więc trzeba uważać z ilością). Do masy dodajemy przestudzone pory i łososia pociętego(...)ewentualnie porwanego w palcach) na małe cząstki, dokładnie mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (góra-dół) przez 35 minut. Po pierwszych 15 minutach włączamy termoobieg. Smacznego
Kuchnia w bieguposmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki 30-60 minut przez rozpoczęciem pracy. Wszystkie składniki nadzienie zmiksować w blenderze na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Połowę ciasta (15x50 cm) posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto na pół, sklejając brzegi. Pociąć je w poprzek na 16 równych pasków. Każdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 40 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół ). Przygotowuję masę: Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Odstawiam do delikatnego zgęstnienia(...)cukrem, pod koniec dodaję gęstniejącą galaretkę. Całość miksuję razem przez chwilę, aż wszystko będzie ładnie połączone. Odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, wykładam masę i przykrywam. Gotową babkę dekoruję lukrem i kolorową posypką lub też cukrem pudrem. Przepyszne ciasto gotowe ;-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowokoniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania
Di gotujepróbę. Tym razem nie dodałam śmietanki i wszystko się udało. Ufff! Dla kogo: dla szykujących przyjęcie dla mających do wykorzystanie resztki ciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe dekoracje Wykonanie ciasta: Rozpuścić białą czekoladę(...)kąpieli wodnej . Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta utoczyć kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Odstawić do lodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków
Mania WypiekaniaBabka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy
VioletoweKucharzenieDziś pierwszy poświąteczny dzień ale w niejednym domu duch świąt pozostanie żywy jeszcze przez dłuższy czas :) W duchu tym przedstawiam Wam pyszne, wilgotne i wciąż bardzo świąteczne ciasto. Torcik makowy poprzekładany kremową masą z serka mascarpone i pysznymi cynamonowymi pomarańczami to słodka, świąteczna esencja w jednym kęsie :) Późnym wigilijnym porankiem, przy gorącej kawie i kawałku tego niezwykłego ciasta, siedzieliśmy całą(...)drugim blatem ciasta, dociśnij i postąp z nim analogicznie, jak z pierwszym. 4. Na samą górę połóż ostatni blat ciasta i pokryj wierzch oraz boki torciku pozostałą masą mascarpone. 5. Ozdób ciasto świeżymi plastrami pomarańczy i oprósz mielonym cynamonem. Smacznego! Festive poppy seed cake with oranges and mascarpone for a small springform pan Ingredients: Cake: 150g flour
Kuchnia w Słońcu Skąpanasztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną(...)cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fabryka pomysłówmiski wsypać mąkę, dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Kiedy składniki się połączą dodać miękkie masło i urabiać jeszcze 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło. Farsz: Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką. Całość: W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko
Trufelkowooliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i mleko. Całość porządnie wyrobić - na gładką i elastyczną masę. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę
Di gotujewkładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę by podwoiło swą objętość. W tym czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie(...)miski, dodać żółtka, masło oraz cukier wymieszany z kakao oraz sodą. Zmielić za pomocą malaksera na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180° przez 50 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
magiczna kuchnia KasiPrzygotowanie Do dużej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach zamrożone masło. Do masła dodajemy twaróg i mąkę, delikatnie, ale szybko wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Masa będzie miała grudki, tak ma być. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy kółka, aż do wyrobienia
Gotowanie moimi oczamiOstatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy.Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:2 szklanki niebieskiego maku1 i 1/2 szklanka cukru kryształu2 łyżki kakao2 łyżki mielonej kawy4 łyżki maki pszennej10 jaj2 łyżeczka proszku(...)mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. 2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta.Masa czekoladowa:75 dag masła4 jaja8 łyżek cukru kryształu15 dag czekolady3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej1
Apetyczna babeczka