ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:109/3191)

Ciasto z truskawkami 120

oprószyć lekko mąką. Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zwiększyć temperaturę, aby piekarnik nagrzał się do 180 stopni, piec ciasto 35 minut. Ostudzić. Teraz pora na masę śmietankową. Żelatyną rozpuścić we wrzącej wodzie, uważając, aby nie powstały grudki. Pozostawić do studzenia, powinna lekko stężeć. Śmietankę ubić(...)sztywno, połączyć z cukrem pudrem, powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie równe części. Spód posmarować połową masy śmietankowej, przykryć wierzchem ciasta, posmarować resztą masy. Chłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, dodając nieco mniej wody, niż w przepisie. Zostawić do wystudzenia, lecz nie dopuścić do całkowitego jej stężenia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 194

Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze.  Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem.  Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.  Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :))) - See more(...)Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze.  Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem.  Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.  Na masie układamy różyczki brokuła i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut. Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :))) - See more

bistro mama
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 192

wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis(...)miksera (opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po  3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą

Symfonia Smaków
Ciasto snickers na herbatnikach 1808

bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy zagotować masę budyniową i przełożyć nią warstwy herbatników. Masa i herbatniki nie są zbyt słodkie, dlatego na wierzch ciasta wykładamy masę kajmakową, którą posypujemy orzeszkami. Jest to jedno z tych ciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić, aby herbatniki zmiękły i połączyły się z masą budyniową. Przepis znalazłam na blogu(...)jasnymi herbatnikami. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, najlepiej

Trzeci talerz
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 138

Sucha porcelana to mieszanka kilku składników, które po połączeniu w odpowiednich proporcjach stają się plastyczną, dającą się łatwo wałkować niczym ciasto, masą. Przygotowanie tej masy to kilka chwil, a efekt, który powstaje wspaniały! Jedyne, na co trzeba czekać to aż ozdoby wyschną i staną się naprawdę mocne i twarde niczym tytułowa porcelana. Same w sobie, po wyschnięciu są piękne! Mleczne(...)wikolu. Właśnie taka powinna być, aby dobrze się wałkowała! Masę należy rozwałkować na grubość około 2-3 mm i za pomocą foremek wyciąć dowolne kształty. Słomką robimy dziurkę na sznureczek. Jeśli nie możemy tego zrobić od razu należy ją zawiną ć w folię spożywczą, bo bardzo łatwo wysycha (niczym ciasto na pierogi;)). Przez folię można też wałkować, jeśli tak komuś

Kolorowy Przepisownik
Tort Książęcy 182

jesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżka kakao, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)razem z kakao na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną oraz spirytus. Ucieram. 6. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu dodatkowo obsypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wierzch dekoruję kwiatami z opłatków. Gotowy tort

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZAKRĘCONY CHLEB TRUSKAWKOWY 123

mąki pszennej +100 g mąki do części truskawkowej 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz niskosłodzonego 25 g masła migdały Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą

Kuchnia w oparach
Bułki czosnkowo-ziołowe 128

wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Odczekać aż rozczyn lekko się spieni i wymieszać z przesianą mąką i roztopionym masłem. Najlepiej mieszać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta. Masa jest lekko lepiąca. W razie jeśli wyrabiamy ręcznie, może okazać się że niezbędne jest dodanie mąki (ale dodawać tylko tyle aby udało się wyrobić ciasto, jak najmniej). Ciasto odstawić

Bullio
Ciasto budyniowy król/poke cake 260

mąkę, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę w proszku i mleko i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę.  W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do masy, wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy ciasto i robimy w nim dziurki np końcem łyżki drewnianej. WARSTWA(...)Dokładnie mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.  Ściągamy z gazu i dodajemy drobno pokrojone masło lub margarynę i wszystko mieszamy. Powstałą gorącą masę wylewamy na podziurawione ciasto. Uderzamy blaszką o blat by masa wpłynęła do dziur.  Odkładamy do przestygnięcia. WARSTWA CZEKOLADOWĄ Robimy ją identycznie jak śmietankową. Wylewamy na ciasto, Studzimy i wstawiamy do lodówki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Oszukane brownie 351

masy dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jajka. Dokładanie mieszamy. Na koniec przesiewamy do rondelka mąkę i wszystko łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ma powstać jednolite lejące się ciasto. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut. Studzimy w blaszce, a następnie kroimy na kwadraty. Smacznego!!! Źródło: Donna Hay "Fast, fresh, simple

W mojej holenderskiej kuchni
Fit ciasta – marchewkowe i brownie 150

Fasolę i resztę składników przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy naszą masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. W wersji mniej fit po przestudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową Smacznego ODCHUDZONE CIASTO MARCHEWKOWE Lubicie ciasta z marchewką(...)połową ksylitolu ja jasną puszystą masę. Następnie dolewamy powoli cienką strużką olej i dodajemy jogurt naturalny. Naszą mieszaninę dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy startą marchewkę i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy całość łyżką. Białka dokładnie ubijamy pod koniec dodając po łyżce pozostałego ksylitolu. Dodajemy je do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy

Słodkie okruszki
Torcik jogurtowy 141

przygotowania, a jedyne czego wymaga, to trochę czasu w lodówce. Mnie osobiście podobają się pofałdowane jogurtowe brzegi, które powstały dzięki wyłożeniu boków tortownicy folią spożywczą na etapie przekładania gotowego ciasta masą jogurtową. Składniki na okrągłą foremkę (tortownicę) o średnicy 21 cm: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka kakao 1 płaska

Trzeci talerz
Snikers z pekanami 174

pieczenia. Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich  - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka(...)garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki do posypania wierzchu  Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne - 1/3 masy na żółtkach - drobno pokrojone orzechy

Apetyczna babeczka
Kruche rurki z kremem kajmakowym 250

podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem krem zrobiłam ze śmietany kremówki, masy kajmakowej z odrobiną spirytusu. Baza na rurki jest ta sama co wcześniej. Smak kremu do złudzenia przypomina mi krem ajerkoniakowy. W pracy kolegom również bardzo smakowały, więc z powodzeniem mogę(...)Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak

moj przepis na
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 154

mają dzieci i nie chcą im podawać ciastek ze sklepu z masą sztucznych dodatków J Moja ciasteczka są aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta, po to by zrobić je, kiedy tylko mamy na to ochotę(...)gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, albo mieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na minimum 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Calzonella.com