ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:115/3191)

tort straciatella 205

wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
CHRUSTY 912

soli • olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka szczyptę soli, wodę, wódkę, i śmietanę, wszystkie składniki łączymy, dodajemy masło i cukier puder, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, ciasto musi elastyczne, wyrobione ciasto dobrze ubijamy wałkiem w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto musi być cieniutkie

KUCHNIA POLSKA
Drożdżowa Rolada Makowa 187

esencja waniliową oraz cały wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 30-45 min. 4. Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy masę makową, dodajemy bakalie, roztopiony miód z masłem, cukier, esencje migdałową, żółtka oraz na sam koniec ubite białka na sztywno. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na długość(...)blaszek. Aby mak dobrze trzymał sie ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem.  Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta. Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20 min. Wierzchy rolad

Gotowanie...to proste !
Budyniowe naleśniki 224

cukru (wedle gustu) 4 łyżki mąki 2 budynie waniliowe po 40 g 2 łyżki oleju 200 ml wody gazowanej 200 mleka Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Ciasto jest dość rzadkie ale naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia. Ja smażyłam je bez dodatkowego tłuszczu

The Sweet Damsel
Ciasto z ciecierzycą i dynią 165

Składniki: 1 puszka opłukanej ciecierzycy 1/2 szklanki  puree z dyni 6 łyżek cukru brązowego 2 jajka aromat śmietankowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. miksujemy na gęstą masę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kruche z rabarbarem i kaszą manną 200

soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowa my do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie(...)truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy posiekany rabarbar , a na niego ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego

Cynamonowe szczęście
PIEROGI Z MIĘSEM 149

się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masęCiasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze.  Smażymy na maśle

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 140

masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości

Food Square
Sernik w łatki 151

przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki(...)składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wegańska tarta makowa z gruszkami 158

taka tarta to ciekawa odmiana dla makowców. Składniki na formę o średnicy około 30 cm: ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła kokosowego 100 g daktyli 100 ml gorącej wody do namoczenia daktyli i późniejszego zblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy(...)gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły (100 ml!) zblenduj razem na gładką masę Zagnieć gładkie ciasto z masy daktylowej, mąki i masła. Teraz możesz tak jak ja ułatwić sobie życie i od razu wylepić ciastem formę i wstawić na 15 minut do lodówki, albo jak wszyscy mądrale

greenscarf
Pierogi "ruskie" 120

mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki 163

obtoczenia cukier - 2-3 łyżki sól - szczypta Dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura, ... Wykonanie: Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy ok. 6 kulek, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z łyżką oleju) z obu stron. Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym(...)obtoczenia cukier - 2-3 łyżki sól - szczypta Dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura, ... Wykonanie: Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy ok. 6 kulek, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z łyżką oleju) z obu stron. Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym

Pogotujmy.pl
Czekoladowy sernik 148

roztopioną i przestudzoną czekoladę. Nie miksujemy masy zbyt energicznie, ani dłużej, niż potrzeba do wmieszania czekolady. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wykładamy na wierzch śliwki i delikatnie wciskamy w masę. Ciasto pieczemy ok. godziny w 160 st. C. Licząc 24 porcji, każda ma ok. 220 kcal, B: 8 g, T: 14 g, W: 16 g. Ponieważ moja foremka była troszkę

Kucharzyca
Fasolowe ciasto dyniowe z odżywką białkową na Halloween (bez glutenu, cukru białego) 172

pomarańczy, skórkę z pomarańczy, puree z dyni zmiksować blenderem na gładko. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w fasolowo-dyniową masę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i posmarować wierzch solidnie masłem orzechowym

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania