ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:117/3191)

Ciasto marmurkowe 449

taką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem nachodzi mnie ochota na kawałeczek aromatycznego ciasta czekoladowo - pomarańczowego, który swoją lekkością przypomina babkę. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 220 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka(...)oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Jabłkowa Fantazja 1801

porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru(...)dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję. 4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 234

wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 25 minut. Masa – żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Ugotować budyń dodając do mleka 50 g cukru(...)gorącego budyniu dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Poczekać,żeby masa ostygła. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z budyniem, ale mieszać delikatnie. Wylać masę na rabarbar, obsypać orzeszkami i odstawić na co najmniej 4 godziny. Ciasto jest super, polecam

Kuchnia Pokoleń
Ludziki z nadzieniem czekoladowym 144

masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao.Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw ciemną masę w miejscach które mają być innego koloru np. na łapkach, nóżkach, czapeczkach(...)Następnie wylewamy resztę ciasta tak, aby zakryło 3/4 formy inaczej masa się wyleje gdyż ciasto sporo rośnie.Przygotowane ludziki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180`C. Studzimy w formie.Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z formy - ja pomagałam sobie wykałaczką.Przygotowujemy nadzienie czekoladowe - do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietanki 30% i łamiemy około 100 gram

Słodkie Przyjemności
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 156

kubku razem z łyżeczką cukru, do chwili gdy będą płynne, następnie wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wszystko razem mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto pozostawiamy na chwilę, by wyrosło, w tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do misy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość dobrze wyrabiamy ręcznie. Foremki

Smakowy Raj
Ciasto "Zebra" 197

oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao migdałowy aromat do ciast łyżka masła (do smarowania formy) cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Następnie dodajemy(...)żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, napój gazowany, aromat oraz olej. Delikatnie mieszamy rózgą na jednolitą, puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na środek

Qchnia po prostu
Naleśniki z białym serem! 149

jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier do smaku (ja nie słodzę naleśników) Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie(...)patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu. Masa serowa: - 300 g białego sera (nie używaj niby sera z wiadereczka) - 1 całe jajko - 1 żółko - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka proszku budyniowego

SMYKWKUCHNI
Wafelkowe ciasto 143

Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka. Gdy masa będzie jednolita dodajemy wiórki, orzechy i pokruszone wafelki. Formę (18x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni C około 1 h. Inspiraca:  http://majanaboxing.blox.pl/2011/10/Ciasto-z-wafelkow-waniliowych.html

Pobite gary Barbary
Sernik na zimno na biszkopcie 163

Apetyczny, puszysty sernik, ale to taka najprostsza wersja sernika, bo tworzy go masa serowa w biszkopcie, ale świetna wersja leciutkiego ciasta, doskonały na wszelkie okazje, polecamy! Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 400 g śmietany 30% 2 łyżki(...)pudrem, dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ser zmiksowany z galaretką, mieszamy wszystko razem przez chwilę. Przygotowaną masę serową wykładamy na dolną część przekrojonego ciasta, przykrywamy drugą połową.Dekorujemy masą krówkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego

kgwjanczewo
Truskawkowa chmurka 233

20x30 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z truskawkami.Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli(...)cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem (odwrócona do góry dnem) i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój

Cukiernia Pychotki
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 312

białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z serem i jagodami Przygotowanie: Nadzienie serowe jak i kruszonkę możemy przygotować w czasie gdy wyrasta ciasto. Masa serowa: Do miski przekładam wszystkie składniki na masę i miksuję mikserem przez kilka minut tak żeby składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy miksera to składniki(...)dłońmi tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy zmiksować ze sobą w misce). Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta na drożdżówki – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto na maślance z truskawkami 348

Ciasto na maślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach!     Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g truskawek Dodatkowo: cukier puder do posypania       *** Masło rozpuszczamy i odkładamy(...)masę, dodajemy maślankę oraz masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty *** *** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa *** *** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy

Blog z Apetytem
Tarallucci 230

tego regionu Dziś zapraszam Was na tarallucci – to niezwykle prosta przekąska, którą możemy wykonać w wersji słodkiej oraz słonej. Tarallucci to małutki, okrągłe pieczywo, przygotowane z kruchego ciasta, na bazie mąki pszennej, dobrej oliwy oraz białego, wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Koniecznie musicie spróbować Tarallucci 500 g mąki pszennej typ 00 125 ml oliwy extra vergine 200 ml białego(...)gruboziarnistej soli himalajskiej 5 g suszonej pietruszki Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pietruszkę oraz stopniowo dolejwaj oliwę i białe wino. Całość zagniataj tak, aby otrzymać zwartą masę. Ciasto odstaw na 30 minut. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę z solą. Następnie z ciasta wyrabiaj taralli – z odrobiny ciasta formuj niewielki wałek, a następnie zawijaj go wokół małego

365 dni dookoła kuchni
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 283

wylaniem na blachę dodać coś kwaśnego, np. sok z cytryny. Soda wejdzie w reakcję chemiczną z kwasem, zacznie wydzielać dwutlenek węgla (bla bla chemiczny bełkot) a my uzyskamy pulchniutkie ciasto. Przygotowanie: Łodygi rabarbaru należy umyć i pokroić w kostkę (najpierw dzieląc na 4 paski od czoła łodygi, potem na 1cm kawałki). Do miski przesiać mąkę przez sitko, dodać suche składniki(...)soda oczyszczona. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodajemy składniki mokre (jajka, mleko i woda gazowana, oliwa i miód odrobina soku z cytryny) i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest dość rzadkie, w konsystencji trochę przypominające ciasto naleśnikowe, ale jest trochę gęstsze. Wylewamy około 2/3 ciasta na blaszkę wyłożoną papierem po czym wrzucamy drobno posiekany rabarbar. Im więcej

Gar Zdrowia
Ciasto z płatków ryżowych i owsianych z morwą i bananem 192

Pyszne ciasto z dodatkiem czarnej morwy i pysznym bananem. Bardzo pożywne i na długo zaspokaja głód, a przede wszystkim jest pyszne. Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 1 szklanka płatków owsianych 80g jogurtu naturalnego(...)mąki orkiszowej jasnej 80g morwy czarnej 1 duży banan 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 białka Płatki ryżowe, owsiane, mąkę, jogurt, żółtka i 40g morwy mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami łączymy z ciastem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i dekorujemy pozostałą morwą i pociętym bananem. Ciasto

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania