ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:121/3191)

kruche ciasteczka maślane z marmoladą 344

soli dodatkowo twarda marmolada wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy jajko, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek

Domowy Smak Jedzenia
Sernik miętowo-czekoladowy 204

opadł, więc był idealnie płaski, gotowy na przyozdobienie. Polecam zwłaszcza do kawy w upalne dni.  Składniki: na spód: 200 g herbatników petit 100 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 500 g zmielonego sera białego 400 ml śmietany 30% 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny(...)konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy folią spożywczą - będziemy piec w kąpieli wodnej, więc lepiej zabezpieczyć nasze ciasto. Masę herbatnikową wykładamy spód tortownicy, wyrównując i dociskając palcami. Wstawiamy do lodówki. Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki, lub tniemy na mniejsze kawałki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Wsypujemy

na moim stole...
Szarlotka 220

Opis: Szarlotka jest to ciasto, które składa się z półkruchego ciasta i owoców jabłek. W wielu miejscach zawsze podawane jest na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych. Moim zdaniem ciasto jest tak świetne, że nie trzeba niczym ulepszać. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła(...)cynamonu AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Do większej miski wrzucamy mąkę, 1 szklankę cukru, cukier wanilinowy, masło, jaka oraz proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i następnie wrzucamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto ze śliwkami 225

dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka(...)koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Podajemy

Ciastkozercy
Kostka brzoskwiniowa 625

Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty.  Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym(...)którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki po to by połączyć owoce z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin

magiczna kuchnia Kasi
Walentynkowe ciasteczka listy 225

cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nożem tniemy na prostokąty i przekładamy(...)lukru: gęstszy do konturów i rzadszy do wypełniania (wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7603

szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto:  3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej(...)żółty i olej. Miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masyCiasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.  Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło

Czerwona Porzeczka
Sernik ze śliwkami 201

KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut do zamrażalnika. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej(...)robotem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut

Kuchnia Danusi
Pączusie orzeszki 160

Składniki: ciasto: 200 ml mleka 50 g drożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła  olej do smażenia nadzienie: powidła truskawkowe śmietana 36% orzechy włoskie do przystrojenia: cukier puder advokat- kilka kropel starta skórka z pomarańczy Przygotowanie(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą małego kieliszka bądź

KreatywnePiny
Faworki na krupczatce z mascarpone 219

faworki. Korzystałam już z kilku przepisów ale w tym roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone(...)dodać żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Miksując na wolnych obrotach wlać wódkę, dodawać stopniowo mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę pszenną. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę.  Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Ciasto zwijać jak list

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 123

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik .  Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)suszonej cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto lekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć

Di gotuje
Kruche ciasteczka maślane 415

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty (np. takiej jak ta). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków.Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany3(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche - śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
KREMÓWKA Z MASCARPONE I OWOCAMI 189

Ciasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)całość wlewamy porcjami z powrotem do masy, cały czas miksując. Odkładamy 1/4 ilości masy, a do pozostałej wrzucamy połowę malin, borówek i truskawek.  Delikatnie mieszamy łyżką. Masę z owocami wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie ją rozsmarowując i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną masę bez owoców. Dekorujemy pozostałymi truskawkami, malinami oraz borówkami. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
KREMÓWKA Z MASCARPONE I OWOCAMI 189

Ciasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)całość wlewamy porcjami z powrotem do masy, cały czas miksując. Odkładamy 1/4 ilości masy, a do pozostałej wrzucamy połowę malin, borówek i truskawek.  Delikatnie mieszamy łyżką. Masę z owocami wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie ją rozsmarowując i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną masę bez owoców. Dekorujemy pozostałymi truskawkami, malinami oraz borówkami. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania