Porzeczek w moim ogrodzie nie brakuje, dlatego dziś przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z tymi właśnie owocami. Jeśli lubicie ciasta z wiśniami o kwaśnym posmaku to Ciasto z czerwonymi porzeczkami również powinno Wam zasmakować. Składniki: - 4 jajka - 250g margaryny - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy(...)ogniu i odstawiam do ostudzenia. Jajka ubijam z cukrami aż zbieleją. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniawygląda. Smak wyborny :) Ciasto, które wymaga większego zaangażowania od autora niż np w przypadku biszkoptu całorocznego o którym pisałam tutaj . Warto poświęcić ten czas na przygotowanie :) Zapraszam! Ciasto miodowe z masą budyniową. Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 250g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki wody masa budyniowa: 550ml mleka(...)waniliowy bez cukru 1 żółtko 2 kopiate łyżki mąki pszennej 250g masła dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej 300g orzechów włoskich Przygotowanie: Puszkę z masą korówkową włożyć do gotującej się wody, aby zmiękła. Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec
Tagebuch po polskuKiedyś jadłam u mego chłopaka ciasto jego babci z jabłkami i budyniem. Dostałam od koleżanki podobny przepis ale niestety nie jest to, to samo ale coś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodajemy: cukier puder, cukier wanilinowy. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki do miski z całą reszta aby nam się łatwiej zagniatało. Dodajemy jajka i wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkujemy i wykładamy jedną część wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą blachę ( jak się nie ma bułki tartej zawsze może być to mąka
W Moim Magicznym DomuDanie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następnego dnia, jeżeli śliwki nie wchłonęły całego alkoholu, odcedzić je na sitku. Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz kawę i podgrzewać na niedużym(...)tylko do połączenia. Wsypać śliwki, które przed samym dodaniem obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać ją do masy. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikaWitam Was sylwestrowo! :) Życzę udanej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)A teraz tegoroczny hit świąt- przecudne, przesłodkie- nie tylko w wyglądzie, reniferkowe muffinki.Zabawa
Czerwona Porzeczkawariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne <3 Składniki Farsz: 50 g ryżu 200 g łopatki wieprzowej 1 łyżka sosu sojowego trybula sól, pieprz Ciasto: 500 g mąki 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła olej do głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej) 2 marchewki(...)sojowy. Do mięsa dodajemy ryż, chwilę razem podsmażamy. Odciskamy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy posiekaną trybulę, składniki łączymy. Do mąki dodajemy wodę z rozpuszczonym w niej masłem, na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Krewetki na sicie przelewamy gorącą
R'n'G KitchenProste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki. Składniki: Brązowa warstwa: 0,5 l mleka 80 g cukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała(...)energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę i na niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnedodajemy masę krówkową, kremówkę i żelatynę, delikatnie mieszamy wsypujemy płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód tarty,możecie tartę ozdobić rozetkami zostawiając sobie trochę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliEkspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone to alternatywa dla tradycyjnych pączków. Robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć i nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe! Idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na tradycyjne pączki. A zawsze to domowe i wiemy co jemy 😉 Składniki(...)blendujemy na gładkie puree. Mieszamy (najlepiej mikserem) z jajkiem, wódką i serkiem mascarpone. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej, pomagając sobie drugą łyżeczką. Nie przejmujcie się kształtem 😉 Smażymy z obu stron za złocisty kolor. Następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Kuchnia MagdaLenywymieszać składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki) . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl niespełna 1 szklanka cukru(...)rozdrobnione pistacje, mieszamy. Po czym dodajemy cukier i znów mieszamy. Kolejno wbijamy 3 całe jajka, lekko mieszamy i wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka
Słodkie okruszkiSzkocji można spotkać się z wieloma różnymi wypiekami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Do jednych z nich należą szkockie placuszki tzw. drop scones. Nazwa pochodzi od tego że ciasto zrzuca się z łyżki na patelnię. Szkockie placuszki przypominają nieco amerykańskie pancakes . Placuszki powinny być dość grube i puszyste. Drop scones z dodatkiem miodu lub domowej konfitury stanowią idealne śniadanie. Polecam(...)placuszki: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i olej po czym wszystko dokładnie wymieszać, na jednolitą, gładką masę, ciasto powinno być gęste, półpłynne. Patelnię dobrze rozgrzać i lekko natłuścić, nakładać po łyżce ciasta, tak aby powstały niewielkie placuszki. Smażyć do czasu aż wierzch placuszków będzie
Codzienne GotowanieCiasto z batatów jest moim hitem sezonu, pachnące, wilgotne, wprost idealne :) Mocno egzotyczny, a jednak wpasował się w moje smaki jesieni. Mało tego, naturalnie bezglutenowe, bezlaktozowe, nie rośnie- nie opada i rozpływa się w ustach. P.S: wiecie,że batat to wilec ziemniaczany? :) SKŁADNIKI: - 1 kg batatów - 3 jajka - 300 ml mleczka kokosowego - 50 ml syropu klonowego - 50 g cukru trzcinowego(...)DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI , oczywiście oprócz cukru pudru i persymony :) Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. PIEKARNIK NAGRZE J do 160 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę. Ciasto piecz około 80 minut, jednak po godzinie skontroluj, jeśli wierzch lekko się przyrumienił, a ciasto lekko "popękało". PO WYSTUDZENIU udekoruj ciasto cukrem pudrem i persymoną, możesz użyć też innych
Kuchnia bezglutenowa Lolicukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy(...)wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki
Izabelawkuchni