ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:123/3191)

Drożdżówki z dżemem i kruszonką 156

Były  cebulaki  , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka dżemów do wyboru..i córka wybrała  jabłka ..oczywiście można dać dowolne nadzienie. 100 g  mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g 100 g masła(...)masła dowolny dżem Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie

Moje domowe kucharzenie
Keks klasyczny z bakaliami 145

mieszając bardzo delikatnie łopatką lub szpatułką. Na koniec dodajemy do masy sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i równie delikatnie łączymy. Na sam koniec dodajemy naszą mieszankę i łączymy z masą. Ciasto wylewamy do keksówki o długości 30 cm aby ciasto zakrywało 2/3 blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką. Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180*C i uwaga

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z szpinakiem 154

Deser   #ciasto   Szpinakowo Bananowo Kokosowo Ciasto   -1 szklanka mąki zytniej   -4 łyżki poszatkowanego drobno szpinaku - 2 jajka   -1/2 szklanki oleju rzepakowego extra virgin   - 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia   Krem   - 3 banany   - 400g serka Mój Ulubiony   - 2 łyżki mąki kokosowej   Do nasaczenia   - sok wycisniety z jednej mandarynki(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.   Po upieczeniu zostawiamy do ostygniecia.   Banany, serek i mąkę kokosowa blendujemy na gładką masę.   Ciasto najpierw dobrze skrapiamy sokiem z mandarynki, następnie przekładamy kremem.   Pozostałym kremem oraz grsnatem dekorujemy

Szkrab Je Sam
Dżemowiec 163

Przygotowanie tego ciasta jest ekspresowe. Polecam w sytuacji kiedy niespodziewanie zadzwonią nasi znajomi z  informacja, że za godzinę do nas wpadną. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i gotowe! Nie potrzeba do niego żadnych wyszukanych produktów. Zazwyczaj wszystko mamy pod ręką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Bardzo szybko znika wówczas z talerzyka :) 2 jajka 1 i 1/4 szklanki(...)oleju 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu mały słoik dowolnego dżemu Jajka zmiksować z cukrem, po czym dodać kolejno pozostałe składniki i ucierać do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę (21 cm) i piec ok. 1 h. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem

Krokusowy Dom
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 167

żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany  2 szklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru(...)wlać do jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, rozwałkować na dnie połowę ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 40 minut.  Po upieczeniu można polać lukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami 211

świeżych truskawek 200 ml śmietany 36%  40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią.  Z porcji wychodzi ok 10-15 placków Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy

Niezły Młynek
Ciasto z dynią 228

skorka z wyparzonej cytryny Wykonanie:  W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy na gładką, gęstą masę.Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem .Pieczemy w temp 160 st . 30 minut ( do tzw. suchego patyczka) . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Gorący kąsek
Zielony chlebek 147

zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana(...)szczypior 1 garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 35 minut

Kucharzyca
tort wuzetka-drip cake 207

brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo proste :) Jestem bardzo zadowolona z tego tortu, bardzo mi się podoba i jest lekki i baaaardzo pyszny :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę około(...)kwaskowe powidła -mocna herbata do ponczowania Jajka ubijamy z cukrem na jasną, pulchna masę, dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wodę i olej i całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (na dno dajemy papier do pieczenia) Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Studzimy. Ścinamy kopułkę-jeśli się pojawiła

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik korzenny z powidłami śliwkowymi 271

się okazji życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Piernik dowolnie dekorujemy. Moja rodzina (i ja) uwielbia migdały i czekoladę… więc te elementy zdobią moje świąteczne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 słoiczek powideł korzennych śliwkowych Stovit 280 g 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanka oleju 1 duża łyżka kakao(...)przyprawę korzenną do piernika. Następnie wlewamy mleko i olej, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy cały słoik powideł korzennych śliwkowych. Wszystko mieszamy dokładnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Schab w cieście naleśnikowym 143

Kotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)papryka słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste.  Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto

Gotowanie i blogowanie
Oszukana drożdżówka z owocami 199

jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki(...)cukrem waniliowym na puszystą pianę.Olej mieszamy z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną . Miksujemy na gładką masę -ciasto jest dość gęste i tak ma być. Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę. Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na kruchym spodzie II 128

Sernik jest mało słodki. Dla osób lubiących słodsze ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru dodanego do masy serowej. Składniki: ciasto: 1/2 kostki margaryny Kasia 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Kasia(...)ubiłam na sztywną masę w osobnym naczyniu. Połączyłam z masą serową delikatnie mieszając łyżką. Na blachę o wielkości 24 x 35 wyłożyłam papier do pieczenia. 2/3 ciasta posypałam na spód, wylałam przygotowaną masą serową,  wierzch posypałam resztą ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 g i 10 min, następnie zmniejszyłam piekarnik do 150 stopni i piekłam przez

Darcia w kuchni
brownie klasyczne 145

odstawiamy na chwilkę, a następnie mieszamy do połączenia się. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, mieszamy. Następnie dodajemy sól, ekstrakt oraz mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (24×24 cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min. Ciasto ma być wypieczone z zewnątrz a wilgotne

Domowy Smak Jedzenia
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI 127

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM. Składniki na ciasto: około 3/4 opakowania biszkoptów, 2 duże śmietany 18% (po 330 g), 6 czubatych łyżek cukru pudru, 3 galaretki w wybranych smakach - u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa Cykoria , 200 ml wody, 5 łyżeczek żelatyny(...)pozostałej śmietany i mieszam. Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą. Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami. * Ciasto zainspirowane stroną DiBloguje

JejKuchnia