związku z tym powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Święta z Bingen już w średniowieczu jako najlepszą substancję słodzącą wskazywała nierafinowany cukier trzcinowy. Dziś zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe. Niebywale szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne! Przepis pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!" B.Pregenzer i B.Schmidle Wydawnictwa Esprit. Składniki 200 g masła(...)lawendy Masło miksować z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę orkiszową, miksować do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kwiaty lawendy. Połączyć razem na gładką masę. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Wyjąć ciasto z piekarnika , odstawić na 5 minut, po czym
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone ze śliwkami. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub herbaty. Polecam Składniki: 150 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg sliwek oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki, odkładamy(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszamy.. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blaszki a na górze układamy połówki śliwek skórką do ciasta. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneplus. Przyznam, że z drżeniem ręki odmierzałam ilość kwiatowej pasty, co w efekcie zakończyło się lekkim niedoborem ;) W przepisie uwzględniłam już tę zmianę. Ciasteczka przygotowywałam z córką, której zagniatanie ciasta sprawiło ogromną radość :) I tak sobie myślę, że to był dla niej najlepszy prezent walentynkowy. Naprawdę trzeba kochać kogoś z całych sił, żeby wpuścić go na swoje terytorium i jeszcze(...)masła 1 jajko 80 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pasty lawendowej (lub 1 łyżka suszonej lawendy) szczypta soli czekolada deserowa (na polewę) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieTwarożek, śliwki, cynamon...Obiadek na słodko z darami późnego lata - ulubione knedle moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania(...)bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę, sól, jajka, cukier i masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę
Nie tylko w kuchniJeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco czekolady i kolorowe dropsy na ogonki. Dużą zaletą tych ciasteczek jest także fakt, że nie potrzebujemy żadnych specjalnych cukierniczych akcesoriów, wystarczy foremka w kształcie serduszka, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni :) Składniki(...)opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt
CiastkozercyJeżeli tak jak ja, potrzebujecie mocnego kopa, to poczęstujcie się tym mega czekoladowym ciastem. Któregoś razu siedząc na kanapie w trakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo lepszego :) Zresztą sami oceńcie!Składniki:200 g rozpuszczonego masłaok. 150 g cukru2 łyżki(...)proszku i mąkę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami.Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 35 minut – pieczemy do suchego patyczka.Ostudzone ciasto przecinamy na dwa blaty
Słodkie Przyjemnościskładniki z mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
Gotuję TestujęZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut. 3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka
Jadło i czytadłołyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem
Domowy Smak JedzeniaCiasto lubiane przez dzieci i dorosłych - lekkie,puszyste,ponadczasowe. Idealne do kawy,herbaty a nawet kubka gorącego mleka. Upiekłam dla męża,niech chociaż On ma coś z życia. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady bądź wody mineralnej gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżki(...)sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian mąka i olej z wodą. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mąkę - wymieszać dokładnie. Do natłuszczonej tortownicy wlać na środek 2 łyżki białego ciasta,na białe ciasto ( również środek
Niespełnione zdolności kulinarneżółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy starta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek 250 g wiórek koksowych 150 ml śmietany 18% 7 łyżek cukru Dodatkowo: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. WYKONANIE Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika(...)kokosem i 6 łyżkami cukru. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy kokosowej. Ciasto smarujemy powidłami, wykładamy masę kokosową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok, 50 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewysól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy
Moje Kuchenne RewelacjeNaszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej(...)mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, jajko, przesianą mąkę oraz masło. Składniki mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy
Zainspirowana w kuchniprzeciwieństwie do starej cukrowej babki! :) Obie wersje smaczne. Ta z olejem kokosowym bardzo aromatyczna i chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim. Przepis na ciasto z cukinią Składniki 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki) ½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego około 1/3 szklanki ciemnego kakao łyżeczka sody 2 jajka ½ szklanki(...)syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. ciasto czekoladowe z cukinią Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa
lady-och-mistrzyni.blogspot.compysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać i dodawać na przemian z maślanką do masy. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar
Zakątek rozkoszy kulinarnych