ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:134/3191)

Cytrynowa Babka 155

wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą pianę. Do ubitych jajek dodać kisiel z proszkiem do pieczenia, ubijać aż wszystko się połączy na gładką masę. Ciasto przelać do formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC piec przez około 30 minut, uważać by nie przypalić ciasta

Mama Gotuje
Świąteczne pierniki 708

podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Pierniczki pieczemy

Niezły Młynek
Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym 171

przekrój wzdłuż na dwie części. KREM 5 Mleko kokosowe schłódź w lodówce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo ważne - w przeciwnym przypadku mleko się po prostu rozleje po cieście, zamiast trzymać zbitą masę. 6 Odlej płyn z puszki mleczka. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj(...)przekrój wzdłuż na dwie części. KREM 5 Mleko kokosowe schłódź w lodówce przynajmniej PRZEZ NOC. To bardzo ważne - w przeciwnym przypadku mleko się po prostu rozleje po cieście, zamiast trzymać zbitą masę. 6 Odlej płyn z puszki mleczka. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj

A to pestka
Czarnuch babci Tereski 374

jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce(...)miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez 55-60 minut jeśli jest

Mango Papaja
Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie 206

łyżka cukru szczypta soli 1 łyżka miodu olej do smażenia Dodatki owoce sezonowe syrop klonowy Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie – przepis Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dodajcie po prostu albo odrobinę mleka albo mąki :) Na odrobinie oleju smażymy niewielkie placuszki na złoto – rumiany kolor. Odsączamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki babci Stasi 135

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw do piernika 1-2 łyżki cynamonu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolitą masęCiasto włożyć do lodówki na 6 godzin.  Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.  Każdy pierniczek posmarować białkiem i piec około 10 min. w temperaturze

Z notatnika
Pikantny chlebek z suszonymi pomidorami i papryką 92

Ciasto, jeszcze surowe, wypełniło całą moją kuchnię niesamowitym zapachem. Mimo, że gotowy chlebek jest już na wykończeniu, długo będę wspominać ten aromat. Nie ma nic piękniejszego niż pachnąca kuchnia...przy okazji nareszcie spożytkowałam zapas suszonych pomidorów ;-) Składniki -1 mała czerwona papryka -1 mała zielona papryka -1 mała żółta papryka -60 g suszonych pomidorów pakowanych próżniowo -50 ml wrzątku -2 łyżeczki(...)dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż podwoi

Zielona Kuchnia
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #9 Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady 7372

najpierw drobno posiekać. Skórkę z cytryny ścieramy na najdrobniejszej tarce, a sok wyciskamy. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz czekolady) wrzucamy do miski i krótko miksujemy, tylko do momentu ich połączenia. Na końcu wrzucamy czekoladę i delikatnie mieszamy ją łyżką. Z lodówki wyciągamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 stopni. Większą część ciasta wałkujemy tak aby pokryło ono dno oraz boki foremki (lub tak jak ja rozgniatamy po prostu ciasto rękami na blacie). Na ciasto wylewamy masę serową. Z pozostałego ciasta wałkujemy paseczki lub cokolwiek innego i układamy je na masie serowej (bez obaw nie „utopią” się w masie). Pieczemy w 180 stopniach

Relaxtime
Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 157

nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki o wymiarach 12x23 cm. Możemy użyć mniejszej

VioletoweKucharzenie
SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 149

sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana jest kwaśnymi czerwonymi porzeczkami oraz smakiem gorzkiej czekolady ze spodu brownie(...)gałązek. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Gotową masę serową wylewamy na ciasto brownie. Na wierzchu układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylony piekarniku. Przechowujemy w lodówce. P.S. Przepis

Kuchnia MagdaLeny
SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 170

sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana jest kwaśnymi czerwonymi porzeczkami oraz smakiem gorzkiej czekolady ze spodu brownie(...)gałązek. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Gotową masę serową wylewamy na ciasto brownie. Na wierzchu układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylony piekarniku. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek bananowy z orzechami 201

nich jajko oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wymieszać. Następnie dodać wymieszane składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec wsypać orzechy. Połączyć je z masą. Ciasto przelać do formy. Piec około godzinę w temperaturze 170-180 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kruche ciasteczka maślane 148

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Na zdjęciach pokazałam, jak można przygotować z niego małe kruche ciasteczka. Z podanych składników upieczemy 4 duże blachy ciasteczek (dokładna ilość(...)zrobić? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym lub stojącym mikserze. Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Warto jednak pamiętać

Ciastkozercy
Babka cytrynowo-migdałowa 130

waniliowym. Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem. Użyłam bardzo dużej formy, dlatego moja babka jest dość płaska

Bon appetit mon amie
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 161

mieszanki żurawin i rodzynek (lub samych żurawin/rodzynek) 1-2 łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta   Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić(...)wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek, wymieszać, aby rozluźnić masę. Następnie w dwóch partiach dodać resztę piany, tym razem mieszając bardzo delikatnie, tak aby utracić jak najmniej z napowietrzonej masy. Ciasto wyłożyć na dno foremki. Przykryć jabłkami, posypać malinami (zostawić kilka malin na później) . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i gorące ciasto polać miodem. Pokroić

Moja Delicja