ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:139/3191)

Bezglutenowe kluski półfrancuskie 333

Jajka, sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło.  Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką masę. Ciasto nie może być lejące ale też nie może być zwarte na tyle aby dało się je wziąć w rękę.  W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek małą

Ze smakiem bez glutenu
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 116

słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka  mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła   Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Słodki Zakątek
Naleśniki waniliowe 184

szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie.  Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia. Nadzienie: Połowę naleśnika smarujemy

My sweet a life
muffiny orzechowe ze śliwkami 140

puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku.  Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło

babka w formie
BABKA SEZAMOWA 112

Następnie dodać ojej i mleko - wymieszać. Potem dodać pastę sezamową i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej ziarnami sezamu. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką

Ciastka - domowe słodkości
PIERNIK STAROPOLSKI 158

rozpuści nam się cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sodę, sól, mleko i przyprawę do piernika oraz wlewamy naszą miodową masę. Ciasto dokładnie zagniatamy (wykorzystałam mikser z hakiem) Ciasto przekładamy do szklanego lub żeliwnego naczynia, ja wykorzystałam naczynie żaroodporne. Przykrywamy folią spożywczą którą dziurkujemy np. za pomocą widelca (ciasto musi mieć dostęp

Pani na deser
Ciasteczka z gofrownicy 607

domowego cukru waniliowego 2 jajka 50 g rozpuszczonego masła szczypta soli Jajka zmiksować z cukrem, solą i mąką. Będzie to dosyć grudkowate. Dolać przestudzone masło zmiksować na gęstą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Wytrawne babeczki z salami 110

Przygotowanie : Wszystkie suche składniki wymieszać. Wszystkie mokre składniki wymieszać i wlać do suchych i wymieszać delikatnie. Farsz pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Razem z serem dodać do masy. Ciasto po łyżce przelać do foremek. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno

Magiczne Życie Marty
5 najlepszych marynat do tofu 139

stężenia razem z serwatką, przez co produkt końcowy jest delikany i kremowy, przypomina gęstą śmietanę. Takie tofu znajduje zastosowanie w dipach, sosach, masach ciast. Jak smakuje tofu? Co jakiś czas w Internecie pojawia się mem, który wygląda mniej więcej tak: Jestem pewien, że twórca tego mema nigdy nie zjadł dobrze przygotowanego tofu

Vegan Taste
Karmelowa tarta ze śliwkami 148

torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć ,odsączyć , przekroić

Różne smaki w kuchni
Ciasto jogurtowe z jagodami 244

drugiej misce delikatnie mieszamy jogurt, jajka i olej. następnie przelewamy do miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie

Kolejny blog o gotowaniu
SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA 222

włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe

Ostra na Słodko
PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE 308

wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne

SMYKWKUCHNI
Rogale maślane - idealne na piknik i nie tylko 165

masło, jajka oraz cukier i mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestygnięcia.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy mlekiem z masłem i jajkiem oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto powinno odstawać od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogale. Układamy

Gotuj z Mąką