ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:130/3191)

Babka na piwie cytrynowym 133

proszkiem do pieczenia oraz olej i poczekać aż wszystkie składniki się połączą. Wtedy wlać piwo i dodać skórkę z cytryny. Wciąż miksować, ale na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec do "suchego patyczka" (ok. 50-60 min.) w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.  Po ostygnięciu można polać ją lukrem

Pasja Smaku
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 509

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!   Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masieCiasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.  Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki

Symfonia smakowa
Wytworny tort czekoladowy 136

blaty zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić(...)następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut. Zimną kremówkę ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru waniliowego. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Po ostudzeniu

Słodkie Przyjemności
Placek z rabarbarem Babci Julii 203

smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:)  Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach. Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy wodę i cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się(...)szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową.  Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę. Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika

Lawendowe Niebo
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 190

każdą okazję. Prosty w przygotowaniu, nie za słodki, doskonały na święta, jak i na spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market niepełna szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia(...)wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut

Słodkie okruszki
Keks z bakaliami 123

mnie na święta obowiązkowo musi być keks z dużą ilością bakalii, moja rodzina bardzo lubi to ciasto. Jest szybkie do przygotowania i można go upiec dużo wcześnie, zawsze piekę go na kilka dni przed świętami jest bardziej wilgotny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 gram masła  5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Blondies z białą czekoladą 110

Pyszne jasno złote ciasto z dodatkiem białej czekolady. W smaku i strukturze coś pomiędzy biszkoptem a ciastem jogurtowym.  Jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu jak i pieczeniu, jednym słowem błyskawiczne. Bardzo fajnie będzie się komponowało z dodatkami tj.migdały czy owoce, dodatek czekolady wrzuconej przed pieczeniem z pewnością jeszcze podkręci jego smak. Blondies to taka żona klasycznego ciemnego brownies. Składniki(...)posiekanej czekolady, mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka i ciepłą czekoladę, miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki do brownies. Pieczemy w temperaturze 180º C około 20 minut. Studzimy przy wyłączonym piekarniku i lekko uchylonych drzwiach przez ok 10 minut, następnie wyjmujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) 191

Oprócz tego brownie z fasoli jest obłędnie kakaowe. Ma ciężką, mokrą fakturę, ale nie zapycha. W smaku fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Mój mąż gdy dowiedział się, że je ciasto z fasoli poszedł bez słowa do kuchni i… wrócił z dokładką Uznał, że skoro jest takie zdrowe to można sobie pozwolić na większą porcję. 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka(...)jajka. Można je też zastąpić glutem z siemienia lnianego (4 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut do lodówki). Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut

Dieta bez mleka
BARDZO WILGOTNE I BARDZO SMACZNE CIASTO CZEKOLADOWE 172

Dziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤  Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc czasu wypieku) co uważam, że jest wielkim plusem, w naszym zabieganym, zapracowanym świecie ...  Babka jest pyszna: bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość.  Polecam gorąco!  Składniki: 1 czubata szk. mąki pszennej(...)spienienia, a następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek. Chwilę miksujemy całość, a następnie przesypujemy do masy jajecznej suche składniki, i mieszamy całość łyżką, do momentu uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Ciasto wlewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Pierożki meksykańskie 131

najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone a nie gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek(...)surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masęCiasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło źródło: przepis własny Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 182

białkach, które wychodzi mocno puszyste i trochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki(...)amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach

FitKot
Pizzoplacki 968

Uwielbiamy pizzę! Z resztą mało kto jej nie lubi :) Nie zawsze jednak chce się nam wygniatać ciasto, czekać aż urośnie itd.. itd.. Na takie właśnie okazje, kiedy nachodzi nas pizzowa ochota, a jednocześnie dopada stan "nie-chce-mi-się", mamy coś w zanadrzu. Prosto z maminego zeszytu przepis na rewelacyjne placuszki :) Kto raz spróbuje, zakocha się(...)oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Jeśli dodajemy inne składniki najlepiej to zrobić teraz, aby wszystko ładnie się wymieszało. Łączymy z mąką, jajkami, wodą oraz przyprawami. Mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno być półpłynne, ale nie za rzadkie.  Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor - ok. 1 minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło

Kuchnia od dwojga
Walentynkowe ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonych buraków 194

Kochaj mnie całe noce całe dnie, od świtu, aż do zmroku tak zawsze jak co roku..ale słodko się zrobiło… a ciasto nas jeszcze dosłodziło. Składniki: 300 g ugotowanych na miękko buraków, 200 g mąki pszennej, 1 ½   łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 4 łyżki kakao,  100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja, 300 g cukru trzcinowego, 1 łyżka(...)jajek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm). Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 50 – 60 min. (do suchego patyczka). Boki ciasta smarujemy

Moniki Smakołyki
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 272

realizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.150 ml mleka75 g masła300(...)było za dużo)50 g miękkiego masła1 żółtko200 g suszonej żurawinyMarcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekkodocisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej,  dużej (28cm) blaszce posmarowanej

Z butelką mleczka w tle
Ciasto Snickers 283

Jedno z ulubionych ciast mojej mamy ;) Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;) Przekładaniec jest odwzorowany na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na różne okazje. Przepis zmodyfikowałam z wielu innych dostępnych w sieci. Polecam!   Składniki(...)Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.     Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać i przykryć II blatem ciasta bez orzechów. Wysmarować go masą kajmakową z puszki i przykryć ostatnim miodowym ciastem, tym razem z orzeszkami. Ciasto podociskać z góry, by wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje

Nastoletnie Wypiekanie
Sernikowe Brownie z Truskawkami 262

Sernikowe Brownie z Truskawkami – Zapraszam na pyszne, mocno czekoladowe ciasto z masą serową i truskawkami. Aromatyczne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Taki jakby sernik na czekoladzie :) z soczystymi truskawkami. Deser prosty i szybki w przygotowaniu, zamiast truskawek można użyć malin lub brzoskwiń. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernikowe Brownie(...)wymiarach 22x22cm lub 23x23cm, wyrównać. Masa serowa: 3. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, mąkę, wymieszać mikserem. Dodać oba jajka i wymieszać ( patrz FILM ). Gotową masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe ( patrz FILM ), wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut. Piekłam

Mała Cukierenka
Ciasto jabłkowe z parowaru 290

mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest dobrym cukiernikiem, albo kucharzem. Ja w sumie jestem dobry w daniach z parowaru, więc może taki podział mnie(...)mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa.     Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę.Ciasto w pojemniku wkładamy na 1 poziom parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 50 minut. Po 30 minutach dolewałem trochę wrzątku, gdyż mój pojemnik mieści wodę

Parowar Faceta