jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego 500 g świeżych truskawek kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Lili w kuchnistolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku
VioletoweKucharzeniełyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego
DefinicjaSmakurazem z cukrem. Wsyp drożdże i odczekaj ok. 5 minut, aż "ruszą" i się spienią. Dolej oliwę, a potem wsyp mąkę i sól. Wymieszaj łyżką (drewnianą), by powstała jednolita masa. Ciasto wyciągnij na oprószony mąką blat i wyrabiaj ok. 5 minut, aż będzie lśniące i gładkie. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą - poobracaj nim by się natłuściło. Miskę oklej
Mania Wypiekaniabułki tartej cukier cynamon mielony Wykonanie: Do miski wyłożyłam serek, wbiłam jajka i wsypałam 2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką, dosypując partiami resztę mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym wypadku kluski rozpadną się w czasie gotowania. W dużym rondlu nastawiłam wodę na kluski. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się
Kuchenne zapiski Edytyrondelku i wymieszać z colą. Trochę będzie "strzelało", ale się tym nie przejmujemy. Do jajek na przemian dodawać suche składniki i masło z colą, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Opcja dla niecierpliwych (tę sprawdziłam): W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek
Domowa Cookierenka Agidoczekałam się swoich kilku dni laby :) W końcu nadrobię chwilową przerwę na blogu a przy okazji wyżyje się w kuchni zaopatrując swoją piwnicę;) Przez mój piekarnik przetoczyła się ostatnio masa ciast a przez głowę milion pomysłów. Za to przez ręce mnóstwo owoców. Jednymi z nich były renklody, uważane przez moją rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo
My simple kitchenmasła 250 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Marmolada wieloowocowa Cukier puder Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy twaróg i posiekane masło oraz jajko. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, na grubość ok. 5 mm. Wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Brzeg każdego smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon. Ciasteczka pieczemy w 180*C przez
VioletoweKucharzeniewaniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszamy powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały (w tym czasie przygotowujemy dodatki na pizzę) białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów na wierzch wykładamy dodatki (ja niektóre pizzerki polałam dodatkowo przyprawionym koncentratem) pieczemy w temp. 170 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasto będące połączeniem moich ulubionych elementów z innych. Tak powstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty
Milion Smakówszczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
Ciastkozercyjaja 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka brązoweo cukru twarożek owoce sezonowe cynamon mielony Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami dodajemy cukier i sól. Wszystkie skłądniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Owoce myjemy, osuszamy i jeśli posiadają pestki- drylujemy. Twarożek miksujemy z cynamonem (ilość w. uznania) Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor
Wielki apetytpatelni, przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało i wyrobić krótko. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać
Codzienna kuchnia niecodziennamałe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty
królestwo garów