ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:145/3191)

Masa cukrowa (lukier plastyczny) 175

Masą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo(...)się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie

Oryginalny smak
piernik z wkładką owocową 180

Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy(...)gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cycki murzynki 215

grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka(...)gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone w ciepłym mleku. Polewa- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę.  Polewą oblewam wierzch ciasta z biszkoptami

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek z masą kawową i bezami 167

Wielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych gródek. Odstawiamy ją do delikatnego stężenia, a następnie masą polewamy ciasto. Ciasto możemy odstawić na godzinę, by masa bardziej zgęstniała. W wolnym czasie przygotowujemy karmel. Do garnuszka wsypujemy cukier i wraz z łyżką wody zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru

Taste Of My Day
Tort Szwarcwaldzki 161

masy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika). Spody są dość ciężkie i nie przypominają biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia. Z wiśni, które powinny już rozmarznąć odsączamy na durszlaku sok (nie wylewać!). Powinien być mocno słodki i dość gęsty, można(...)więc rozrobić go ze szklanką wody i jeśli brakuje mu mocy, doprawić na przykład czystą wódką. Syropu powinno być przynajmniej 350ml. Będziemy używać go do masy wiśniowej i nasączenia ciasta. W garnuszku umieszczamy rozmrożone wiśnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 200ml wspomnianego wyżej wiśniowego syropu oraz cukier z prawdziwą wanilią i pozostałą część nalewki wiśniowej. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 187

pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Drugą część ciasta wykładamy na brytfankę tej samej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wykładamy masę orzechową, a na nią masę serową. Ser mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ewentualnie(...)bakalie. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wykładamy na surowe ciasto z orzechami i pieczemy w 175 stopniach C około 60 minut (grzałka góra-dół). Sernik warto piec na niższej półce, by spód się upiekł, a wierzch nie przyrumienił zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem

Trzeci talerz
Ciasto kakaowe z serem 507

Zapraszam dzisiaj na kakaowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami :) Składniki na ciasto kakaowe;1 szklanka mąki 3 łyżki kakao1 cukier waniliowy Skworcu5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa :500 g sera białego śmietankowego1/2 szklanki mleka5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 galaretki czerwone 4  łyżeczki żelatyny1 puszka brzoskwiń(...)cukier , cukier waniliowy, jogurty  i mleko , chwilę mieszać .Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem .Ciasto przeciąć na pół.Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie .Na brzoskwinie połowa sera .Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę i reszta masy serowej.Odstawi

Sama słodycz i szczypta chili
Domowy kopiec kreta 182

margaryną o średnicy ok. 24 cm.   Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.   Ostudzić i wyskrobać w cieście dziurkę na ok. pół centymetra ok. 1 cm od brzegu. MASA ŚMIETANKOWA   Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki. JABŁKA   Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka(...)galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta) UŁOŻENIE   Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej z ciasta.Udekorowa

Gotuję Testuję
Ciasto z domowym serkiem 147

Hitem mojego weekendu jest ciasto z domowym serkiem. Przepis na tę masę serową pochodzi z jednego z zeszytów z przepisami mojej mamy. Nie wiem dlaczego dopiero teraz skusiłam się na tę masę, ale jest naprawdę obłędna! Jeśli szukacie niezbyt słodkiego i oryginalnego ciasta to jest to przepis idealny dla Was Ciasto z domowym serkiem Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki(...)niej dodajemy wystudzony serek. Wszystko dokładnie ucieramy. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Pączujemy delikatnie niesteżałą galaretką dolny blat ciasta. Smarujemy go połową masy serowej. Na niej układamy drugi blat ciasta, który również delikatnie pączyjemy galaretką i smarujemy pozostałą częścią masy. Na górę wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia w zimne

PatiGotuje
Sernik krakowski 214

śmietankowy :) A więc upiekę go jeszcze nie raz. Nie miałam tylko skórki pomarańczowej, użyłam natomiast kandyzowanego ananasa na wierzch. Składniki: Ciasto na spód 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Masa serowa 800 g tłustego sera 1 szklanka cukru 5 jajek 100 ml kremówki budyń waniliowy 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto(...)Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190C na ok. 10 minut, tyle czasu aby ciasto kruche nabrało złotego koloru. Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i wylewamy na ciasto kruche masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć z nich kratkę na wierzch sernika. Piec ok. 1 godziny na najniższej półce w piekarniku. Studzimy, polewamy lukrem i sypiemy skórką

Różne smaki w kuchni
Szpinakowe ciasto z masą jogurtowo-brzoskwiniową i galaretką 218

Szpinakowe ciasta nie bez przyczyny cieszą się dużym powodzeniem – wyglądają i smakują bardzo dobrze. Ja postanowiłam przygotować takie właśnie zielone ciasto z masą na bazie jogurtu naturalnego, brzoskwiniowego musu oraz dodatkiem pokrojonych brzoskwiń i galaretek. Dla osób z nietolerancją laktozy mam dobrą wiadomość – to ciasto jest też dla Was – przygotować go możecie z dostępnego na rynku jogurtu(...)łyżki masy dodajemy do naczynia z żelatyną, energicznie mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę łączymy z pozostałą masą. Do masy dodajemy pokrojone brzoskwinie oraz mniej więcej połowę galaretek. Na ciasto szpinakowe wykładamy 2/3 masy. Przykrywamy drugim blatem szpinakowym. Rozprowadzamy na wierzchu 1/3 masy i dekorujemy pozostałą, pokrojoną w kostkę galaretką

Smaki Na Talerzu
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7511

gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy(...)potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje go w odmianie tiramisu, czyli jest

Relaxtime
Najłatwiejszy sernik Izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje 220

wystudzeniu dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy też mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy.  Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. I ciasto gotowe :) MASA SEROWA Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy o połączenia. Następnie dodajemy(...)końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na jej dno większą część ciasta kakaowego, wyrównujemy, następnie łyżką wykładamy masę serową-wyrównujemy. Następnie resztę ciasta wylewamy robiąc esy floresy na górze ciasta.  Sernik pieczemy około 1 godzinę w temp 180 stopni. Potem zostawiamy go do w wyłączonym piekarniku jeszcze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 256

mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół. Wykonanie masy: Z mleka, cukrów i mąki ugotować budyń. Budyń mieszać intensywnie by się nie przypalił.  Gdy zawrze chwilę pogotować (aż zacznie bulgotać(...)ciągle mieszając. Można spróbować, czy nie jest surowy w smaku. Wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.  Przełożenie ciasta (od dołu):  1. Połowa ciasta 2. połowa masy budyniowej 3. biszkopty 4. połowa masy budyniowej 5. druga połowa ciasta 6. polewa czekoladowa + dekoracja Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.    Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm Przepis pochodzi

Mania Wypiekania