waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę: 1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%; 2 łyżki cukru; 0,75 szklanki syropu miętowego; kilka kropli barwnika spożywczego(...)śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta nałożyć większe pół masy miętowej i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową
In my kitchenostudzić. Białka odzielić od żółtek, żółtka dodać masy kakaowej wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie. Do miski przełożyć margarynę, utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie dodać ser i mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną(...)pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać.Masę serową wykładać kupkami na ciasto z kakao. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze
Kuchnia DanusiCiasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić(...)zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną oraz budyń wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie połączyć i polukrować
RAROSSAgotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej miód i mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy ją na 3 równe części i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Po tym czasie każdą część posypujemy mąką i rolujemy dłońmi w długi wałek(...)blacie podsypanym mąką w prostokąt o długości ok. 36-38 cm i szerokości ok. 10-12 cm (nadmiar ciasta odcinamy nożem). Na środku każdego prostokąta równomiernie wykładamy masę. Brzegi ciasta zawijamy na farsz, aby powstał rulon (jeśli macie silikonową stolnicę warto po prostu zawinąć ją jak na roladę, a następnie przerzucić ciasto na blachę wyłożoną papierem). Pieczemy
Poezja smakubudyń. 13. Złożyć ciasto: biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć. 14. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy. 15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta(...)wyłożyć dżem, rozsmarowując na całej powierzchni (bez boków), po czym posypać płatkami migdałowymi. 16. Przygotować polewę: połamaną na kawałeczki czekoladę wraz z masłem. Dodać mleko. Wymieszać na jednolitą masę. 17. Całość ciasta oblać nierównomiernie polewą czekoladową, tworząc esy-floresy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. 18. Kroić na porcje i podawać. Smacznego. Uwaga: Jeśli przygotowujemy ciasto
W mojej kuchnibardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam szklankę likieru kokosowego Canari . Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało. Ciasto podane na porcelanie(...)czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje. Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki
Ala piecze i gotujeweekend robiłam próby generalne wypieków świątecznych. Upiekłam między innymi ten właśnie mazurek. Jak każde tego typu ciasto jest to kruchy spód i bajery, u mnie była to masa z daktyli, więc dzięki swoje słodyczy nie dodałam cukru. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował rodzicom, bo prawdę powiedziawszy u mnie w domu mazurka nigdy nie było na stole, bo „tradycję(...)skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze 20-30 minut. Następnie zblenduj całość na gładką masę. Upieczony spód ciasta wypełnij masą i dowolnie udekoruj. Tu znajdziesz przepis na kandyzowane plasterki cytrusów, którymi udekorowała swój mazurek. Smacznego! Artykuł Wegański mazurek daktylowy. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfDługo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt(...)pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody
Smakołyki Asiupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 210 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na jedwabistą masę. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Przekładamy do foremki(...)następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy drugie ciasto z orzechami. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzenianasienne pokroić na ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę. 3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 28 cm. 3 schłodzone białka bić z szczyptą soli a następnie łyżka po łyżce wsypywać 50 cukru(...)miski przykrywając wierzch folią by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić. 6. Ostudzony budyń miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie łączymy ją z budyniem. Powstałą masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta. Chłodzimy min 1 godzinę. Dekorujemy kiwi pokrojonym na plasterki i posypujemy ulubionymi dodatkami
vaniliowoczekoladowaKruche ciasto z masą makową Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku. Przepis na ciasto Ciasto 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka(...)masę makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Masa Makowa Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut, po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy. Rodzynki, orzechy i migdały posiekać
Kurnikowołyżki miodu 10 dag cukru Wykonanie Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min. Masa: 1 kostka masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe-ja używam pudding z Lidla 15 dag cukru pudru ½ litra mleka Wykonanie Utrzeć masło z cukrem pudrem(...)masłowej dodawać po łyżce gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy. Kawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego
w mojej kuchnicukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt dalej ubijając. – Mokrą masę wymieszać z marchewką. – Połączyć wszystkie suche składniki ciasta i dodać do masy marchewkowej, lekko przemieszać dodając pianę z białek. – Na koniec wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem(...)Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. – Wystudzone ciasto posmarować białą polewą serową
To co kochamBrownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i przepis znajdziecie poniżej… Składniki na ciasto 200 g czekolady deserowej 200g masła 150g cukru 3 jajka (rozmiar L) 100g mąki Składniki na krem kokosowy 100g wiórek kokosowych 300g mleczka kokosowego 1 jajko (rozmiar(...)smarujemy masłem). W wielu miejscach masy łyżką nakładamy krem kokosowy i wkładamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta smarujemy je po wierzchu masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Brownie kokosowe pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno(...)białka i delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca
Ala piecze i gotuje