ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:153/3191)

Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką 231

szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Wykonanie: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do margaryny dodawać partiami mąkę kukurydzianą, jajka, cukier, proszek do pieczenia - mieszać. Do powstałej masy dodać mąkę pszenną - zagnieść ciasto. Około 3 łyżki ciasta zostawić. Z reszty uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki(...)MASA SEROWA: 400 g sera białego 1 szkl. cukru 2 jajka 50 g rozpuszczonego  masła  jeżyny  Wszystko miksujemy blenderem lub robotem, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką. Tortownicę średnicy 26/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy ( przy pomocy wałka ), uformować rant wysokości 4cm Na ciasto wylać masę serową. Ułożyć

kolorowotorcikowo
Ciasto „Danio” 1746

pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Galaretkę(...)mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę. Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi. Źródło

Smaki Na Talerzu
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 235

Kremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Trójkątne ciasteczka z orzechami 195

ciemnej czekolady Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego i rozsmarowujemy go równą warstwą na całym cieście. Następnie wylewamy naszą masę orzechową i również rozprowadzamy równą warstwą na całej powierzchni ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 175’C (termoobieg

KasiaiKrzysiu.pl
Szarlotka z bezą kokosową 197

pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika

Różne smaki w kuchni
Magiczne ciasto – HIT! 1793

się jedną rzadką masę, którą wylewa się na blaszkę, a podczas studzenia ciasto rozwarstwia się na trzy części. Góra jest biszkoptowa, środek jest kremem, a dół przypomina zbitą masę budyniową. Ciasto robiłam już dwa razy, jest bardzo smaczne i efektowne. Plus za wielką radość i czekanie niczym dziecko, czy się uda. W wykonaniu jest bardzo łatwe, należy jednak wykonywać(...)mleko – ubijać Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć – zostaną grudki nie połączone Piec 1 godzinę – ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku – nie powinno wystygnąć raptownie. (opcjonalnie

Mojewlasne.pl
Leśny mech z masą jogurtową 171

formy, wcześniej wyłożonej papierem, bądź wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Odkrawamy wierzch ciasta i w palcach rozdrabniamy do miski. Pozostałą część przekrajamy na pół. Masa: Należy przygotować gazę, na która wylewamy jogurt i pozostawiamy najlepiej na całą noc (im dłużej tym więcej serwatki spłynie). Kolejno szybkim ruchem przekładamy masę(...)koniec ciągiem wlewamy rozpuszczoną galaretkę ( letnia woda, około 1/3 wody na opakowanie), miksując do połączenia się składników. Kolejność składania ciasta 1 część placka – masa – 2 część placka – masa – rozdrobione ciasto – pestki granatu  Produkty, mogą Państwo znaleźć  https://biogo.pl/ Serdecznie polecam i zapraszam

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
CIASTO CZEKOLADOWE 137

ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność. Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik. Ciasto:   3/4 szklanki oleju 5 jajek 1/2 szklanki wody(...)według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.   Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić pyszny czekoladowy torcik

Niespełnione zdolności kulinarne
Red Velvet Cake, czyli ciasto w kolorze miłości na maślance 144

tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego  250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. 2. Ciągle miksując dodawaj do masy jajka - pojedynczo. 3. Dodaj kakao i barwnik- od tego momentu miksuj na najwolniejszych obrotach. 4. Wymieszaj ze sobą pozostałe(...)serowa: 1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki na jednolity krem. Całość: 1. Ciasto podziel na 2 (lub 3) blaty i przełóż każdy kremem, pozostawiając część masy serowej na wierzch i boki ciasta. 2. Wierzch udekoruj ciastowym proszkiem.* Smacznego! * Być może nie zużyjesz całego proszku z ciasta. Możesz dodać do niego trochę serka i uformować z powstałej masy kulki, które

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Łaciaty sernik 262

Składniki: masa serowa: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1 budyń wanilinowy, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szklanki cukru, 50 g margaryny, 4 żółtka, 4 białka, ciasto: 2 czubate łyżki kakao, 1/2 margaryny, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 białka, 3 żółtka, 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, łyżeczka sody. Przygotowanie:   masa serowa: Zmielony ser przekładamy z wiaderka(...)składniki  się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka

Aga w kuchni
Chałwowiec 172

double colour Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 1/2 litra mleka 1 kostka masła (250 gram) 200 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam(...)folią i odstawiam do wystygnięcia.  Masło ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę herbatniki, smaruję resztą masy. Cukier puder mieszam z kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą

Ciasteczkowy Potwór
karpatka na biszkoptowym spodzie 392

ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć je w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto na blaszkę (ok. 25×40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się(...)powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy upieczonym ciastem karpatkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Trzypiętrowy tort na komunię 206

schłodzenia na całą noc. Do przygotowania piętrowego tortu wcale nie trzeba kupować specjalnych wsporników i tac. Wystarczy, że dolną warstwę przygotujecie z ciężkiego i stabilnego ciasta z dość gęstą i dobrze tężejącą masą, środek musi mieć rówień dobrze tężejącą i stabilną masę, a góra musi być lekka. I tyle Poniżej przedstawiam Wam dokładny przepis na cały trzypiętrowy tort. Użyte przeze(...)Pieczemy w 160°C (termoobieg) do tak zwanego suchego patyczka, mi zajęło to około godziny. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Zimne wyciągamy z formy. I pieczemy drugie ciasto dokładnie według tego samego przepisu. Masę ubijamy na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień

PatiGotuje
Szarlotka z różową pianką 375

obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 40 cm. Można użyć dowolonego smaku kisielu o kolorze czerwonym: wiśniowego, truskawkowego, malinowego. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki. Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść

Gospodyni Miejska
Sernik dwukolorowy 129

Dodać do twarogu, wsypać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy i obie mąki. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek (łącznie z tymi 2 co pozostały nam z ciasta). Osobno ubić schłodzoną kremówkę. Do utartej masy serowej dodać ubita śmietanę, wymieszać, a następnie połączyć z pianą. Masę podzielić na pół. Do 1 połowy przesiać przez sito kakao i bardzo delikatnie wymieszać(...)cytryny. Spód blachy wyłożyć schłodzonym ciastem. Delikatnie i gęsto nakłuć je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i upiec na złoty kolor. Lekko wystudzić. Na letnie ciasto wyłożyć masę z kakao, a na nią jasną masę. Masy lekko zamieszać, by częściowo się połączyły i powstały fantazyjne smugi. Piec 100 min w 180 st. Przed zakończeniem pieczenia sprawdzić patyczkiem

Państwo Wojtczuk gotują