Wspaniała karnawałowa słodka przekąska, błyskawiczna, banalna w przygotowaniu. Potrzebujemy dwóch składników: ciasta francuskiego oraz masy makowej, u mnie wilgotna (ale nie za bardzo, dlatego nadaje się do takich wypieków) i słodka masa makowa Helio. Kiedy poczęstowałam nimi znajomych usłyszałam, że mini wypiek z makiem jest lepszy niż makowiec, bo ślimaczki przepełnione na bogato wilgotną masą makową, chrupią i świetnie smakują(...)espresso. Popieram zasłużone pochwały, bo jest szybko i smacznie. Załapały się na Karnawał! SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 285 g kilka łyżek masy makowej z bakaliami HELIO opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ślimaczków PRZYGOTOWANIE: Na blacie rozkładam ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki, smaruję równomiernie masą makową, zwijam jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroję na około 1 cm ślimaczki. Układam
Zasmakuj Kuchnifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne ciasto ptysiowe - parzone z masą budyniowo - maślaną uwielbiane przez moją rodzinę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę. Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem
W garach u Gosinaprawdę to ciasto jest mazurkiem czekoladowym z masą karmelową i bakaliami. Pomimo tego, że jest dość wysokie i puszyste, pieczone jest na kruchym spodzie, a w wersji wielkanocnej fistaszki zamieniamy na kompozycję bakaliową. Niemniej jednak ciasto to można piec przez okrągły rok i jest wspaniałym dodatkiem uświetniającym każdą okazję. Co do samego wypieku to muszę przyznać, że jest idealnie skomponowane(...)piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 170-175 stopni C. Pierwszą porcję sosu karmelowego mieszamy z ziarnami słonecznika i przekładamy na lekko przestudzony spód. Na masę karmelową wykładamy ciasto czekoladowe i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekło. Studzimy. Przestudzone ciasto przecinamy
Rozpustne gotowaniegodziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Twaróg mieszam z cukrem i ekstraktem wanilii. Jagody płuczę na sicie. Wyrośnięte ciasto wałkuję tworząc kwadrat. Ciasto smaruję przygotowaną masą twarogową pozostawiając 2 cm odstępu od rantów ciasta. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na masę twarogową. Zawijam ciasto ciasno i umieszczam na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam
Mango PapajaMoja rodzina bardzo lubi tarty z owocami, w sezonie letnim dość często je przyrządzam. Tym razem przygotowałam ja z kruchego ciasta czekoladowego i masy śmietanowo-jogurtowej, wyszła przepyszna. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżki konfitury z płatków róży Premium Rosa 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa: 250 ml śmietany(...)minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy jogurt grecki, na końcu dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixami. Masę wykładamy na ciasto kruche, na wierzchu układamy truskawki, wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tarty, wstawiamy do lodówki do całkowitego
Bajeczna Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + 300 g masy krówkowej płatki migdałowe Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce przez około 40 minut. Połową schłodzego ciasta wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach(...)około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną masę kajmakową, udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po co najmniej jednym dniu spędzonym w chłodzie
Domowa cukiernia Ewykoniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy 3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony(...)wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej
Aga w kuchnimiękkiego masła *szklanka - 250ml Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - wiórki kokosowe do posypania gotowego ciasta Wykonanie Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki masy na polewę, resztę studzę. Kiedy masa wystygnie dodaje do niej 4 łyżki wody(...)gładką masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodaję cukier i budyń. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę wylewam najpierw ciemne ciasto a na nie kupkami przekładam masę serową. Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę 45-50 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i zostawiam w nim ciasto do całkowitego wystudzenia
Kuchnia z widokiem na ogródobejść się bez pysznego ciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja przygoda z lukrem plastycznym(...)jeśli macie na podkładkę do tortu układamy pierwszą część biszkoptu. Do gorącej wody dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, a następnie połową wody nasączamy biszkopt. Następnie nakładamy połowę masy z cząstkami ananasa, przykrywamy to ciastem kokosowym, następnie nakładamy drugą część masy i biszkopt, który również nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą masą. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej szpachelki, wtedy
kulinarne odsłony patiCiężki chleb. Wy też pracujecie w domu wraz z dziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole? Dla kogo: dla fanów ciast z galaretką dla kochających ciasta z masą budyniową dla szukających przepisu na sezonowe ciasto Składniki na biszkopt: 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)rozpuści. Odstaw galaretki do wystudzenia. Gdy ostygną, by przyspieszyć można je włożyć do lodówki, by szybciej się ścięły. Biszkopt (zimny) posmaruj masą. Na masie rozłóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce
Mania Wypiekaniawykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Gotową jeszcze ciepłą masą przekładamy blaty ciasta. składniki na masę orzechową: 200 g orzechów włoskich 150 g masła 180 g cukru 3 łyżki miodu wykonanie: Orzechy grubo siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy(...)małym ogniu do częściowego zredukowania płynu. Gotową, ciepłą masę równomiernie wykładamy na wierzch ciasta. Całość odstawiamy do całkowitego stężenia
Domowy Smak JedzeniaPyszny sernik z makiem i orzechami. Masa serowa i makowa lekko się wymiesza, dzięki czemu ciasto w przekroju wygląda pięknie i każdy kawałek jest inny. Proporcje na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma wysokość około 7 cm. ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie lipowy(...)Ucierając dodawać po trochę sera. Białka ubić na sztywną pianę. Na masę serową wyłożyć pianę z białek, wsypać mąkę, rodzynki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wylać na masę makową. Ciasto orzechowe : Orzechy wymieszać z mąką, bułka tartą i proszkiem do pieczenia. Żółtka lekko utrzeć z cukrem. Masę wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek wyłożyć
królestwo garówcieście warstwa kremowa jest rabarbarowa, wymaga trochę pracy a przed wszystkim cierpliwości (tężenie masy) ale smak tego ciasta warty jest oczekiwania. Składniki (na dużą prostokątna blachę) szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego(...)mąkę ziemniaczaną i tą mieszankę stopniowo dodajemy cały cas mieszając do mleka z sokiem rabarbarowym. Gdy masa zgęstnieje dodajemy rabarbar i masło- mieszamy do idealnego połączenia się masy- odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto nasączamy pozostałym sokiem z rabarbaru, kładziemy na to krem rabarbarowy i cierpliwie czekamy kilka godzin aż masa idealnie stężeje. Dodatkowo na górę ciasta położyłam rabarbar przesmażony
greenscarfmnie na kolana nie rzuciło, ale wszystko to rzecz gustu. Może jednak komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i stale mieszając gotujemy jeszcze chwilę do gęstości. Studzimy. Zimny budyń miksujemy z makiem, śmietaną oraz roztrzepanymi jajkami. Powstałą masę wykładamy na ciasto. Rozkładamy wiśnie. Odłożone ciasto wałkujemy i radełkiem dzielimy na cienkie paski – układamy je na cieście tworząc kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę
Smaki Na TalerzuResztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 200 g gotowej masy marcepanowej • 4 łyżki soku cytrynowego • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego(...)marcepanową utrzeć z cukrem pudrem. • Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. • Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. • Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. • Złożyć na pół, znów posmarować połowę. • Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. • Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi
To co kocham