ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:169/3191)

Świąteczny tort. 205

nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy  cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy(...)barwimy ją na zielono. Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA

Malinowe Pocałunki
Przepis #28 Czekoladowy blok z ciecierzycy 174

blendujemy na gładką masę.  Dodajemy do niej po kolei wbijając jajka. Następnie wsypujemy cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie blendujemy na gładką i jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej formy - u mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto(...)mleka W garnuszku roztapiamy olej oraz  czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość blendujemy. Dodajemy tyle mleka w zależności jak gęstą polewę chcemy otrzymać. Gotową masą polewamy ciasto. Smacznego

Health-Fit-Life
Biszkopcik toffi z masą serowo- cappuccino i kakaowymi herbatnikami z białą czekoladą. 162

związku z cotygodniowym wyjazdem weekendowym postanowiłam upiec coś na szybko do kawy. Dzisiaj zapraszam na biszkopt o smaku toffi z masą serowo- cappuccino. Ciasto jest pyszne i bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Do wypieku użyłam mąki Młyny Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka  mąki tortowej Młyny Stoisław   1 budyń toffi Winiary 1 szklanka(...)smarujemy powidłami śliwkowymi. Serki ubijamy na gęsto ze śmietaną fix, na końcu dodajemy cappuccino i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na powidła i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i układamy cherbatnki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do małej miski wlewamy gorąca wodę na nią stawiamy szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą i śmietanką, mieszamy aż się

Sama słodycz i szczypta chili
Miodownik, placek czeski, stefanka 226

ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo cukier puder, a po nim po łyżce zimnego grysiku i stale miksujemy, by masa stała się jednolita, bez grudek. Gotowym kremem przekładamy ciasto, po połowie masy na jeden blat ciasta. Po przyłożeniu ostatniego blatu ciasta, lekko je dociskamy. Boki ciasta wyrównujemy nożem. Na wierzch ciasta przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem(...)gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy masa się zagotuje. Z polewy robimy nożem lub uchwytem z łyżeczki cienkie kreseczki. Można też zamiast kreseczek polać całą powierzchnię ciasta polewą czekoladową, wtedy dajemy 100g czekolady i 100 ml mleka, a resztę robimy tak samo.  Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej co najmniej do następnego dnia

Smakowy Raj
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE, MOJA DELICJA + FILMIK 876

dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy.  Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki.  Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści(...)gotujemy ), dodajemy cały twaróg, jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła.  Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. Na wierzch rozkładamy resztę masy i równo ją rozprowadzamy.  Delicje rozkładamy równo w rzędach, biszkoptem na dół a czekoladą

Kulinarne Fantazje Marioli
PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ 251

Pyszne ciasto... puszysty biszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka.  Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy. Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia ) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki(...)pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła. Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce

Zrób to smacznie
Krówka inaczej 128

wielbicieli słodkich ciast Z tym ciastem jest trochę pracy więc porcja jest na dużą blaszkę. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając. Dodawać po jednym żółtku, mieszać już delikatniej. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Blaszka może być nawet trochę większa. To jest duża porcja ciasta. Wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180, przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt w blaszce. Masa – do gotowania masy użyć garnka w którym masa nam się nie przypali. Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wlać śmietanę

Kuchnia Pokoleń
Sernik gotowany na miodowym cieście 381

Święta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki:Ciasto (blaszka 24x36cm):3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa(...)mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto chałwowe - II wersja 229

był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  łyżka kakao,  łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa:  300g chałwy,  400g jogurtu naturalnego greckiego,  250g serka mascarpone,  300 ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru,  3 łyżki miodu,  3 czubate(...)sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić. Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy. Ciasto wstawić do lodówki.   Źródło: My man's kitchen

Z miłości do słodkości
Miodownik z orzechami 396

siekam. W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję orzechy, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę orzechową. Wyrównuję. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki(...)żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU I MĄKI) 290

ustach, jak dla mnie jest jeszcze lepsze następnego dnia. Przepis znalazłam w sieci , jednak pominęłam całkowicie osobne ubijanie białek i zblendowałam po prostu wszystkie składniki razem na gładką masę. Także ciasto robi się błyskawicznie! Równie błyskawicznie znika ono z talerza :D SKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli (440 g) 2 mocno dojrzałe banany 3 jajka 3 łyżki ciemnego kakao(...)Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady i orzechów) i zblenduj całość na bardzo gładką masę.  Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką.  Ciasto przelej do formy i piecz przez  około 45-50 minut .  Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.  Brownie smakuje według mnie najlepiej drugiego dnia

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik kakaowy z rosą 225

Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.  Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.  MASA SEROWA  Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny(...)olej i mleko.  Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki.  Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać.  Wylewać łyżką masę na ciasto, na przemian, raz ciemna , raz jasna , do wykorzystania składników, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.  Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA

Kuchnia Danusi
Sernik mojej mamy - "Łzy Wałęsy" 437

jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy.Składniki:*Masa serowa i bezowa600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju1 szklanka cukru3 jajka (biała osobno)cukier waniliowysok z 1 cytryny1 mały(...)zrobienia ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier,cukier waniliowy, żółtka, margarynę  - zagniatamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki blachy "wylepiamy" ciastem. Robimy masę serową - do miski dodajemy twaróg, olej, żółtka, sok z cytryny, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy, gdy składniki się połączą dodajemy powoli mleko nadal miksując, następnie wsypujemy rodzynki

Piekę, bo lubię
Ciasto Królewiec troszkę inaczej 277

szkl cukru pudru 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżka śmietany 15 dkg margaryny Sodę wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Upiec 2 placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach Biszkopt 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)pozostałym mlekiem i budyniem. Po zagotowaniu mleka połączyć i ugotować budyń. Dodatkowo: dżem Przelożenie: Ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej-1/2 biszkoptu - dżem-1/2 biszkoptu-pozostała masa budyniowa- ciasto miodowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowy makowiec 146

Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)części.Każdą z tych 2 części podzielić jeszcze na 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać w 2 blaszkach keksówkach [ na spód 2 roladki, a na wierzch 3] . Odstawić  na około 20- 30 minut do wyrośnięcia,następnie posmarować żółtkiem i posypać kruszonką

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania