ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:172/3191)

Ciasto Egzotyczna Fantazja 163

oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek. białe: ¼ bazy 3 łyżki mąki pszennej Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. żółte: ¼ bazy 4 żółtka  2 łyżki mąki pszennej Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka(...)składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. WYKONANIE: blat ciasta kolorowego masa z owocami blat ciasta kolorowego   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Ciasteczka marcepanowe 102

opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego, można też dodać odrobinę zmielonych migdałów zamiast mąki. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto na gładka masę. Z ciasta uformować kulki i delikatnie zgnieść je w dłoniach. Na każdym ciasteczku zrobić wzorek widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Jagodowa Esmeralda 413

moich ulubionych owoców. Bardzo lubię je zbierać i przygotowywać z nich pyszne desery. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznego ciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia(...)przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto orzechowe cappuccino 223

herbaty z cytryną i wyłożyć na nią krem cappuccino. Przykryć drugą połową ciasta i wstawić do lodówki przynajmniej na 10 minut. Po tym czasie wierzch ciasta naponczować pozostałą herbatą i rozsmarować na nim masę kajmakową. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i roztopić(...)metalowej miseczce ustawionej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dodać łyżkę śmietany, szybko i dokładnie wymieszać. Czekoladę nabierać na łyżkę i cienkim strumieniem robić wzorki na masie kajmakowej. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny

Trzeci talerz
Sernikobrownie 9338

wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 o C przez ok. 20-25 minut (patyczek może być delikatnie oblepiony okruszkami, nie może to być jednak surowe ciasto). Masa serowa. Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą(...)bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość wymieszać. Jeśli masa jest gęsta dodać 1-2 łyżki mleka.Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. UWAGA Masa serowa po upieczeniu jest dość gęsta. Można zwiększyć ilość jajek. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 176

powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175 o C. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części. Biszkopt II: Analogicznie(...)koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy. Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki – resztę zagotowujemy

psgotujemy
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 311

wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej(...)Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy. Na to wylej masę serową, oprósz ją delikatnie mąką, a następnie wyłóż łyżką bardzo ostrożnie rabarbar, tak by się nie zatapiał w masie. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch rabarbaru. Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik

Słodko-Słony Świat Ilony
Rafaello po mojemu 629

pozwala mi na pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego(...)ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem na jednolita masę a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy migdały i wszystko razem mieszamy.  Gdy ciasto będzie zimne układamy na nim gotową masę.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Na koniec delikatnie wsypujemy wiórki kokosowe, dalej mieszając. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
LEŚNY MECH Z MASCARPONE 216

cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka(...)wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem.  Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ciasto przełożyc masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć borówki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tarta z borówkami amerykańskimi 268

nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wykonanie masy budyniowej: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy(...)borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej. Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 216

Przepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)kilka minut do lodówki). W blaszce umieszczamy ponownie jeden z blatów biszkoptu orzechowego. Wykładamy na niego połowę masy cappuccino. Następnie dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową. Rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch dajemy drugi blat orzechowy. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa: około 80 g masła 160g kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy około

Smaki Na Talerzu
Sernik Iazura 170

Margarynę, cukier gotować ok. 5 min. Po ostudzeniu dodać żółtka, delikatnie ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę.  Przygotowanie masy serowej. Ser przekręcić przez maszynkę.  Masło utrzeć z cukrem , dodać jajka i dobrze rozetrzeć. Porcjami wkładać(...)miksować. Masę serowa wylać na ciasto.  Pod wpływem ciężaru trochę ciasta  zmiesza się z serem. I o to chodzi. Ponieważ powinno to być ciasto  łaciate.  Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 60 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 189

Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie).  Ciasto to, upieczone w szybkowarze wychodzi zbite i wilgotne(...)dodawaj stopniowo jajka dodaj roztopioną czekoladę mąkę, kakao i proszek wymieszaj razem, następnie dodaj do utartej masy, całość dokładnie połącz dorzuć orzechy i ponownie wymieszaj gotowe ciasto rozprowadź równomiernie w przygotowanej foremce (masa będzie dosyć gęsta) foremkę nakryj folią aluminiową i obwiąż krawędź sznurkiem lub uszczelnij gumką recepturką (w ten sposób do środka foremki nie dostanie się wilgoć) z folii

Szybko Szybkowar
Ciasto „Jajko sadzone” 288

ciasto, mające wyglądem przypominać sadzone jajko, gdzie masa serowa to „białko”, a „żółtko” imituje zatopiona w niej morela, widziałam już na wielu blogach. Wielkanoc to dobry czas, by je przygotować, bo przecież żaden inny czas nie kojarzy się tak z jajkami jak właśnie te święta. Przygotowałam je więc na próbę troszkę wcześniej i…. totalnie mnie(...)Masę serową przelewamy na wystudzony biszkopt. Rozkładamy morele, lekko wciskając je w masę. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami syropu z moreli. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z syropem morelowym, mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Lekko tężejącą galaretkę morelową wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia. Tuż przed podaniem wierzch ciasta można posypać niewielką ilością

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania