ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy z pieca, studzimy. Serek mascarpone miksujemy z dżemem na gładką masę. Cukru pudru dodajemy do smaku, w zależności od tego jak mocno słodkie ciasta lubimy. Masę przekładamy na zimne ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamiserowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: orzechy arachidowe 200 g masy orzechowej Helio WYKONANIE Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem(...)masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy masę orzechową i kakao, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu smarujemy resztą masy orzechowej, posypujemy posiekanymi orzechami arachidowymi
słodki bratekChyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy(...)kroku: 1. Rozpuścić masło 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Wlać przestudzone masło 6. Przesiać mąką 7. Połączyć mąkę i kakao z masą 8. Ciasto przelać na blaszkę 9. Upiec biszkopt 10. Ubić śmietankę 11. Posiekać czekoladę 12. Wymieszać masę z czekoladą 13. Przeciąć biszkopt na pół 14. Wydrążyć środek biszkoptu 15. Ułożyć banany 17. Uformować
KuchniaWeDwoje.plMąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy
Domowy Smak Jedzeniabanalnie prosta i szybka. Nie lubię czekać aż ugotowany grysik ostygnie do temperatury pokojowej, jestem typem niespokojnym i to jakoś mi nie leży. Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową to świetne ciasto na święta i nie tylko. Potrzebujemy: Ciasto jogurtowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 jaja 1/2 szklanki(...)jakiś czas mieszamy. Krem po podgrzaniu zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze minutę od momentu aż zacznie bulgotać. Do tak przygotowanej kaszy dodajemy masło i rozpuszczamy je w gorącej masie cały czas mieszając. Upieczone ciasto jogurtowe z nutą piernikową kroimy na 2 części. Środek obydwu smarujemy powidłami śliwkowymi. Dolną warstwę ponownie przenosimy do blaszki, w której piekliśmy ciasto, na nią wylewamy lekko
MamaOskarkajest odpowiedzialny za elastyczność wypieków. Tak jak w ciastach drożdżowych, czy ucieranych jest to mile widziane, tak w kruchych nie . W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie, składniki na masę twarogową. Zimne ciasto wkładamy do środka do rękawa i wałkujemy trochę większy placek niż spód formy. Chodzi o to, aby brzegi też były wyklejone ciastem. Odcinamy wierzch rękawa(...)miskę, wrzucamy połamaną czekoladę, oraz śmietanę. Podgrzewamy aż się połączą i będzie gładka jednolita masa. Na koniec dodajemy amaretto lub inny alkohol. Kto chce może pominąć. Taką masę wylewamy na zimne ciasto, w jeszcze ciepłą lekko wciskamy owoce. Zostawiamy do stężenie, co następuje dość szybko. Spód jest bardzo kruchy, wręcz sypki, a to za sprawą samych żółtek i dodatku
Dieta moja pasjatamto- będzie sernik J Nie taki całkiem zwyczajny... Ten wypiek gościł na także naszym świątecznym stole. Kruche ciasto czekoladowe w zestawieniu z puszystą, kremową masą serową pełną mięciutkich suszonych śliwek(które godnie zastępowały rodzynki) w asyście drobin deserowej czekolady… Bardzo ciekawa wariacja na temat tradycyjnego sernika, bo tutaj kilka zmian sprawia, że standardowe ciasto nabiera(...)Stopniowo dodajemy ser,nadal miksując. Śliwki mieszamy z budyniem, dodajemy do masy serowej. Łączymy z piana z białek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy czekoladę. WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem masa serowa 2. część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach) pieczemy 60- 70 minut w temperaturze 180 stopni. po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia Smacznego
Domowe ciastadalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół. Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę(...)łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, bo inaczej się zetnie). Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na chwilę do lodówki
kruche babeczkijuż ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie zawiódł. Serniczek jest puszysty, kremowy, nie opada, a kakaowy spód i czekoladowa polewa w niebanalny sposób równoważą słodycz masy serowej. Pychotka!!! Składniki na sernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu(...)miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia
Rozpustne gotowaniewyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao(...)Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa kokosowa: 700 ml mleka 1 masło 150 g wiórek kokosowych budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 250 ml mleka zagotowujemy, zalewamy nim wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka
Cynamonowe szczęścieidealny deser do weekendowej kawy. Ciasto ucieszy każde podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej MŁYNOMAG , 2 łyżki kakao, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Mus malinowy: 500g malin świeżych lub mrożonych, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki malinowej, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500ml mleka(...)minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Dwie trzecie masy wykładam na ciasto, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Całość posypuję kulkami śniadaniowymi
Tradycyjna kuchnia Kasicukrem waniliowym. Dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i wymieszać. Na suche składniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach zimne masło, wlać żółtka i całe jajko, zagnieść dość luźne ciasto. Wylepić nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż stanie się jasnozłote. Do rondelka wlać śmietankę, wsypać cukier (2 łyżki odłożyć(...)skórkę otartą z cytryny. Ostudzić. Z białek i odłożonego cukru ubić pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałą mąką ziemniaczaną i równie delikatnie połączyć z masą kokosową. Na podpieczonym cieście rozsmarować masę kokosową. Na wierzchu ułożyć śliwki i wstawić ciasto do pieca jeszcze na 20 minut. Miałam sporo śliwek w tym roku więc oprócz tradycyjnych powideł skusiłam się również na śliwkową Nutellę
Pieguskowa Kuchniaszklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut. Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam i też wyszły smaczne babeczki) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Masa(...)taka ma być. Kruche ciasto cienko rozwałkować na około 3-4 mm, wykrajać kółka o większej średnicy niż foremki do babeczek i wykleić dokładnie ciastem foremki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do środka wlać masę serową na 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni i piekłam na złoty kolor
Amatorka kuchennakaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty. Ciasto 1/2 szkl. mleka 3 jaja 3/4 szkl. oleju 1/2 szkl.miodu 1 szkl. mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Połowę ciasta wylać na nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C (stopień dopieczenia można sprawdzić patyczkiem). Na podpieczone ciasto wylać masę z kaszy manny i wiórków kokosowych, wierzch wyrównać, wylać resztę ciasta, ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową bądź udekorować roztopioną ze śmietaną
Kuchenne aromatyzdjęcie i smak pozostał. Było bardzo smaczne, jak każde, które upiekłam z przepisu S. Anastazji Ostatnim ciastem jakie piekłam z jej przepisu to ciasto Kilimandżaro Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem, a rano zrobiłam ser i przekładałam ciasto. Efekt końcowy-pycha! Żródło(...)pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto. składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej placek kokosowy 1/2 masy serowej biszkopt kakaowy wiórki kokosowe ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową
O kuchni z uczuciem