Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa smaczna ale jednak to nie to co budyniowa, śmietanowa czy inna. Ciasto ogólnie smaczne ale czy masa jest taka wow ? Obawiam się, że nie. Chłopcom oczywiście ciacho smakowało, bo Oni wszystko lubią. Ja osobiście wolę ciasta przekładane innymi masami.Biszkopt :4 jajka4 łyżki mąki pszennej
Ewa w kuchniłyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat ciasta przykrywamy drugim. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy(...)puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy
Wanilia i Kardamonmiski. Dodajemy żółtka, mleko, olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. składniki na nadzienie: ok. 350 g masy makowej z bakaliami Helio 40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych Helio 2 białka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie(...)dekoracji wykonanie strucli: Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki powinny mieć 22 cm długości. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy do środka z obu stron krótsze boki. Po zwinięciu roladki stykają się na środku. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki ok. 12×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniałyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki(...)blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć
Wanilia i Kardamonzalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy (jeśli masa nie ma zwartej konsystencji dolewamy odrobinę gorącego mleka). Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka to dodajemy trochę miodu lub cukru (ciasto jest mało słodkie więc masa musi być dość słodka). Schłodzone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na prostokąt o grubości 2-3 mm (powinien(...)mieć około 30 cm szerokości i 50 cm długości). Dzielimy wzdłuż na dwa prostokąty o wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta. Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowaniecałe jajka 20 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 10 dag margaryny łyżeczka sody ewentualnie 1-2 łyżki śmietany MASA : 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jeśli lubimy słodkie ciasta kostka masła 200 g cukier waniliowy POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto wykładamy połową masy. Dwa pozostałe blaty smarujemy cienką warstwą dżemu i kładziemy (dżemem) na masę. Znowu dajemy masę i kładziemy ciasto dżemem do spodu. Polewamy polewą. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki
Pani na deserbakalie(orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć(...)rozwałkować,przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu makowiec pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie polukrować
Kolorowa kuchnia Elkiskładników mokrych, dokładnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu porozkładać nieregularne kleksy z masła orzechowego - wykałaczką zanurzoną w cieście, wymieszać masę czekoladową z masłem orzechowym, tworząc na wierzchu esy floresy - ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie - stan upieczenia brownie(...)sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu może być oklejony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem - upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty
Smakołyki BerenikiCiasto Marlenka tak nam ostatnio smakowało, że postanowiłam te karmelowe placki wykorzystać także w inny sposób. Przełożyłam je masą budyniową i jabłkami z galaretką. Lubię tego typu ciasta za to, że ładnie się kroją i są bardzo podzielne. A najlepiej smakują na trzeci dzień po upieczeniu, choć wtedy to już niewiele z nich zostaje... *duża blaszka(...)będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć połowę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. Ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagarnuszku rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia(...)delikatnie podsypujemy je mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min- 1h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Uderzamy pięścią aby odgazować i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Prostokąt smarujemy równo masą. Składamy całość na pół i ponownie wałkujemy. Nie wałkujemy zbyt mocno
Mieszam w GarnkuJest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:4 jajka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPół kostki margaryny(...)cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną
Bon Appetit Małgorzatyprzynajmniej wiem, że smakował J Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy mielony mak. Wystarczy(...)chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Z lodówki wyjmujemy tortownice z ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki. Ciasto pieczemy w sumie ok. 90 min. Pierwsze
Moniki SmakołykiDelikatne puszyste biało ciemne ciasto, identyczne jak w Oczach Carycy a pomiędzy nim bajecznie puszysta cytrynowa masa. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju(...)ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. POLEWA
RAROSSAścianek miski i zbijać się w plastyczną mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz posiekane w drobniejsze kawałki orzechy i wgnieść je w ciasto. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się mocno „rozpłyną(...)weselne https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/11/04/meksykanskie-ciasteczka-weselne/ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Ciasto czekoladowo-o rzechowe, jaglane z malinami https://doowa.blogspot.com/2017/11/ciasto-czekoladowo-orzechowe-jaglane-z.html#more DORCIA W KUCHNI [FB] - Drożdżówki z masą orzechową https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=975384235933440&id=637096433095557&_rdr#979261282212402 6 NIEBO - Nanaimo bars - kanadyjskie ciasto bez pieczenia https://6niebokuchnia.blogspot.com/2017/11/nanaimo-bars-kanadyjskie-ciasto-bez.html ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/11/orzechowe-ciasteczka-z-maki-ryzowej-i.html KATALOG SMAKÓW - Muffinki orzechowe
Grunt to przepis!orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej(...)podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować
Domowa Cookierenka Agi