poncz: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (takich jak do Tiramisu) – ok. 200 g 2 łyżki soku z cytryny (do ponczu) 150 ml ciepłej wody (do ponczu) Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej 6 czubatych łyżek(...)nasączenia biszkoptów zużyłam ok. 1/3 ponczu. Na biszkopty wylać wcześniej przygotowaną masę serową. Brzoskwinie odsączyć z syropu, a następnie poukładać je na masie serowej, lekko wciskając w masę. Wstawić blaszkę z ciastem do lodówki, by masa sernikowa stężała. W międzyczasie gorącą wodę wymieszać z syropem brzoskwiniowym i podgrzać, by płyn był dość gorący, ale nie wrzący. Zdjąć z palnika. Wrzucić
Kulinarne Przebojechałwy: 100 g masła 90 g drobnego cukru 4 łyżki mleka 150 g chałwy waniliowej Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego: Masło, żółtka i cukier utarłam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy(...)cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180° C. Teraz czas na złożenie mojego przekładańca. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut. Upieczone o dstawiłam do wystudzenia
Kuchnia u Krysiprzygotowanie ich to fajna zabawa...twórcza. Każda krucha babeczka z nadzieniem makowym może dostać inne "ubranko". Każdą możecie dowolnie udekorować kruchym ciastem, wycinając w nim lub z niego dowolne kształty. Do przygotowania moich babeczek użyłam gotowej masy makowej ( wybierałam jednak w pełni świadomie, czytając skład i biorąc to mniejsze zło ). Dzięki temu przygotowanie makowych babeczek trwało naprawdę bardzo krótko. Kruche(...)ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki ( moje babeczki piekłam w klasycznej blasze do muffinek ). Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów. Korpusy z ciasta wypełnić masą makową. Z pozostałego ciasta wykrawać kształty lub krążki i przykrywać nimi babeczki, dobrze dociskając do brzegów. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Upieczone kruche babeczki z makiem
kolorowotorcikowopapierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta. Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki. Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/02/ciasto-zebra.html#more(...)papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta. Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki. Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka Źródło 5 jajek
Smaki Nataliimąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło. Cały(...)czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy
Różne smaki w kuchnimasła lub margaryny Na krem: 125 ml zimnego mleka 1 śmietana typu ,,śnieżka'' Dodatkowo: puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy pół szklanki kolorowych cukierków ( u mnie orzeszki w cukrowej polewie ) Wykonanie pysznego mazurka wielkanocnego: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części(...)tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem. 3. Pieczenie: Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy. 4. Przekładanie: Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta. 5. Dekoracja: Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania
Izabelawkuchniszklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy razem z mąką. Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk - podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości(...)Paseczki nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia). Przygotowujemy krem. 4 żółtka i 2 jajka miksujemy
Taste Therapyspróbowałam. Przepis oryginalny znalazłam tu . Oczywiście mocno go przerobiłam i oto jest moja pierwsza tarta z patelni. Jest dietetyczna - prawie nie zawiera cukru, tłuszcz dodany jest tylko do masy budyniowej, bazą ciasta jest kasza grycznana zawierająca mnóstwo składników mineralnych i błonnika. Do posłodzenia użyłam niewielką ilość miodu i owoce suszne. Jeśli zamieni się miód np. na syrop z agawy tarta(...)uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji Odstawić do przestudzenia Zmiksować pozostały olej kokosowy (75 ml) i stopniowo dodawać masę budyniową aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji Na spód ciasta wylać gotową masę budyniową Udekorować owocami np. malinami i borówkami (użyłam mrożonych) Odstawic do lodówki do zastygnięcia (około 2 h) Smacznego
pyszne zdrowościwiaderka) 2,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki razem wymieszać, a następnie zagnieść do momentu połączenia składników. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie powoli dodawać(...)mąkę, a potem białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wszystko razem wymieszać. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto na wierzch. Piec w temp około 170 stopni około 40 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut. Studzić
talerz przyjemnościponownie zmiksować. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je zagnieść i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wielkości mniej więcej 35x25. Ciasto posmarować białkiem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy makowej, pozostawiając wkoło ok 2 cm ramkę. Następnie zwinąć w roladę, brzegi ciasta zlepić, ułożyć zwinięciem do dołu. W ten sam sposób przygotować drugą roladę. Potem każdą roladę(...)się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao, energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujeCiasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa(...)blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody
W kuchennym oknie Ewyciasta). Z tej pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wylewamy masę na ciasto. Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C. Gotowe przekładamy z foremki na kratkę i studzimy. Usuwamy papier do pieczenia. Drugą z pomarańczy kroimy na plasterki lub półplasterki
Moja smaczna kuchniaPonadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa(...)zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25x40 cm. Następnie masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć , pokroić , ułożyć na masie. Białka ubić z cukrem, wylać na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 60 minut w temp
The Sweet Damselsernika (można ominąć) 1 łyżka mąki aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe: Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie(...)dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku. Smacznego
Truskawkowa Fiestalubię powtarzać tych samych przepisów, więc tym razem skorzystałam z innego..tylko , że nie zapisałam skąd pochodzi przepis.Tym razem zrobiłam inną masę, do masy dodałam pokrojoną galaretkę i na wierzch dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku(...)ubić, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, dodać także pokrojoną zieloną galaretkę. Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę [ u mnie więcej niż połowa] masy, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Moje domowe kucharzenie