Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuPyszne ciasto z powidłem śliwkowym, delicjami i masą z serka mascarpone i śmietany. Lekkie, mięciutkie, rewelacja. Zniknęło szybko, miała być w-z, ale mój syn ostatnio wymyśla z czym by zjadł ciasto. On myśli, a ja potem robię i tak eksperymentujemy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, bo powidła i delicje (ja dałam wiśniowe) tą słodycz niwelują. Polecam, bo smaczniutkie :-) Miłego(...)puder. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciast - powidło śliwkowe - ciastka delicje (ja dałam galaretką do spodu) - masa śmietanowa - blat ciasta - polewa Ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki :-) Smacznego :-)) #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
kruche babeczkiciasto jasne 6 białek 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej ciasto ciemne 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju masa budyniowa 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki(...)puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy na dwie części, wykładamy na spód ciasta połowę masy budyniowej, na nią biszkopty nasączone w kawie. Następnie resztę masy, zalewamy tężące galaretki, przykrywamy drugą połowę ciasta. Dekorujemy cukrem pudrem schładzamy w lodówce ok 4-5 godzin. Smacznego
kgwjanczewopatelni stopić i lekko skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek(...)włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić
Ala piecze i gotujeponieważ składniki mimo moich starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu(...)cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości 1 cm i posmarować go 1 łyżką śmietany rozmieszanej z pozostałym żółtkiem. Ciasto zwinąć od dłuższej strony w roladę (pomagałam sobie
In my kitchenMocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne! Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero(...)można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą tortu.Polewa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy
Słodka Stronaprzez 50 minut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeżeli się do niego nie klei to znak, że jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki. Masa słonecznikowa: Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową(...)Masę wstawiamy na chwilę do lodówki aby minimalnie zgęstniała. Resztę galaretki zostawiamy na wierzch ciasta. Złożenie ciasta: W foremce układamy jeden biszkopt. Na nim dokładnie rozsmarowujemy masę słonecznikową. Następnie układamy kolejny biszkopt. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylewamy delikatnie stężałą masę śmietankową z malinami, wygładzamy. Na wierzchu wylewamy resztę galaretki
VioletoweKucharzenieostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy w której piekło się ciasto. Możemy wyłozyc ją folią aluminiową. Ciasto ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy(...)masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy naponczowane biszkopty i lekko dociskamy i opruszamy delikatnie kakao. Biszkopty nakrywamy drugim blatem nasmarowanym od spodu masą ( 0k. 1/3 z pozostałej masy) a wierzch ciasta ponczujemy , smarujemy pozostałą masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie kakao. (najlepiej przez sitko) Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Idealne
Radość kipiąca uśmiechem.gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie:Masło(...)żeby puszka była cały czas pod wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje. Gdy masa lekko stężeje dekorujemy
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru 1 jajko wanilia Składniki na masę makową: 280-300 g mielonego maku 50 g masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć(...)masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki podawać posypane cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!daktyle zmiękną dodaj do nich olej i zmiksuj/''rozwal'' widelcem. 3) Połącz masę z preparowaną kaszą jaglaną 4) Na blachę wyłożoną folią do pieczenia połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź(...)wodą do poziomu. Odczekaj chwilkę. Następnie wlej wrzątku 2 razy więcej niż żelatyny. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia. 3) Dodaj żelatynę do masy tofuowej i znowu minsuj. 4) Przelej masę na ciasto i schowaj na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO! Całość: 1058kcal B56 W128 T34 KAWAŁEK ZE ZDJĘCIA (1/6 CIASTA) 176kcal
fitolarun.blogspot.comodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na kogel mogel. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, sól, whisky. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto
Trufelkowowlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak wyłożyć folią i ułożyć na nim biszkopt (najlepiej pociąć go na kilka kawałków i ciasno ułożyć, aby mus nie wyleciał poza ciasto!). Schłodzoną śmietanę(...)przestudzonego (nie może być stężony!) musu truskawkowego. Miksować na niskich obrotach. Przygotowany mus lekko schłodzić i na sam koniec wylać na biszkopt. Ciasto umieścić w lodówce. Gdy masa stężeje to przewrócić ciasto do góry nogami i polać roztopioną czekoladą. Ponownie schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje. Pomysł na ciasto i przepis ze strony moje-wypieki.com
UgotowaćMasa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Jeśli lubicie wersję ciast bardzo słodkich, to możecie dodać całą puszkę, do tego mąż zażyczył sobie dżem, żeby przełamać słodycz. Do tego banany i wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Torcik naprawdę(...)skraplamy je sokiem z cytryny, żeby nam nie ciemniały. Tak przygotowane banany układamy ciasno koło siebie na masie. 4. Na banany wykładamy teraz już więcej masy, masę nakrywamy blatem ciasta, które nasączamy i rozsmarowujemy na nim dżem porzeczkowy, na dżem dajemy pozostałą masę kajmakową i całość nakrywamy ostatnim blatem ciasta. 5. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem masła
kruche babeczkidokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. MASA BUDYNIOWA: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy(...)borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej. Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO
Swojskie jedzonko