nasączać, zawsze się udaje, tego ciasta nie da się sknocić! Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć na wierzchu i obłożyć ciasto owocami. Przepis na dwukolorowe ciasto z kremem i owocami, na tortownicę 25 cm: Składniki na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielić żółtka od białka szczypta soli(...)mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao, łączymy na jednolitą masę. Jasne ciasto przekładamy do tortownicy, na nie wykładamy kakaowe ciasto i wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodać śmietanę, wymieszać. Wylać karmel do formy. Natychmiast rozłożyć plastry ananasów. Do każdego krążka ananasa włożyć wiśnię. Odstawić do ostudzenia. karmel musi być zimny. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Wymieszać dokładnie. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą następnie dodać do masy maślanej. Dodać sok z ananasów, wymieszać. Wykonanie ciasta(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Za pomocą kołpystki zdjąć ciasto z boków naczynia. Wymieszać ciasto czas 1,5 minuty, obroty 6 reszta jak przy normalnym wykonaniu ciasta Wylać ciasto na masę z karmelem i owocami. Zrobić to delikatnie, i wyrównać powierzchnię. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić na pięć minut. Następnie za pomocą
Kuchnia Pokoleństopni C ustawienie góra dół, ok. 20-30 minut. Uwaga! Ciasto z sezamem piecze się dużo szybciej niż to z pianą. Trzeba sprawdzać sytuacje w piekarniku. Ciasto wyciągamy i studzimy. MASA: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej połowie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią tak żeby(...)kożuch. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Następnie dodajemy po kawałku pokruszoną chałwę i dobrze ucieramy. SKŁADANIE: Na ciasto z sezamem wykładamy masę, następnie przykładamy drugim ciastem. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Smacznego
Pani na deserpełnego połączenia. Następnie ubić pianę z białek, łopatka około 1/3 dodać do masy orzechowej . Po dokładnym połączeniu , dodać pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie połączyć z reszta ciasta. Wyłożyć masę do formy. Piec ciasto przez około 30 minu t lub do momentu, suchego patyczka(-u mnie po 24 minutach ,ale każdy ma inny piekarnik. ) Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszką
w mojej kuchnilodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć boli i dno tortownicy ( tortownica o średnicy 26 cm) Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż będzie miało brzegi lekko rumiane. Masa serowa 1 kg twarogu śmietankowego 3 jajka 180 g cukru 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki(...)zmiksować z żółtkami , cukrem i budyniem, a następnie dodać śmietanę. Miksować krótko tylko do połączenia się składników.Wsypać rodzynki, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Na ciasto wlać masę serową, wyrównać wierzch ciasta. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować delikatnie pędzelkiem wierzch sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik
O kuchni z uczuciemroztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiśle rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masę marchewkową studzimy, tężejącą wykładamy na wystudzone ciasto i wykładamy pierniczki. Wstawiamy do lodówki, żeby(...)masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na wystudzoną masę marchewkową. Tak przygotowane ciasto dekorujemy suszoną wcześniej startą marchewką. Ciasto schładzamy w lodówce
Podróż w kulinariakremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche . Piec 40 minut w temp(...)masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami. Smacznego! http://piatnica.net
Wanilia i Kardamonpierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Gdy ciasto chłodzi nam się w lodówce gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy(...)dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja dodatkowo do masy starłam na tarce mały kawałek sera żółtego. Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i brokułów i przykrywamy masą serową. Na wierzchu tarty dajemy resztę kurczaka i brokułów. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie. Smacznego
Kuchenne WariacjePrzygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Część ciasta rozłożyć na blaszce. Nakłuć tu i ówdzie nożem. 2. Składniki na masę(...)serową zmiksować, aż do połączenia i powstania gładkiej masy. 3. Brzoskwinie wyjąć z puszki. Odcedzić. Pokroić w cząstki. 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 5. Na ciasto wykładamy masę serową, rozkładamy brzoskwinie, wykładamy ubitą bezę i kruszymy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku: 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówmuszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję(...)robimy tak.... białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca. ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.nie mam jeszcze palinika ,wiec wstawilam do piekarnika na 10 minut na 180 stopni
w mojej kuchniSzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko(...)ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez
pink envelopekiedy znalazłam przepis tutaj , zainspirowałam się nim i wzięłam się do pracy. No cóż, trochę czasu mi to zajęło, ponieważ chciałam Wam pokazać więcej szczegółów podczas wyrabiania masy i ciasta. Zrobienie tych rogali wcale nie jest trudne. Trzeba się tylko trzymać przepisu a potem zajadać pysznymi rogalami świętomarcińskimi Składniki na masę: 500 g białego maku(...)kształt prostokąta na grubość około 5 mm i wycinałam z niego naprzemiennie trójkąty. Można to zrobić za pomocą noża, ja wycinałam radełkiem. Masę makową rozłożyłam na każdym trójkącie na całej długości. Ciasto od podstawy zawinęłam do środka na około 3 cm, następnie zrobiłam na środku nacięcie, końcówki lekko odchyliłam i skręcałam na boki tworząc
Kuchnia u Krysipianę , powoli dodawać cukier i miksować do momentu, aż będzie bardzo sztywna. Na samym końcu dodać mąkę i jeszcze chwile ubijać. Na wysmarowane dżemem ciasto wyłożyć po połowie masy bezowej i rozprowadzić po całości i posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp. 175 stopni. Jeśli pieczemy dwie blachy razem to włączamy termoobieg. Po upieczeniu placki ostudzić(...)budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce
Kuchnia w opałachciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto:) Na te moje wyciśnięte wzorki wylałam jasną masę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej(...)wsypujemy mrożone owoce, bez wcześniejszego rozmrażania, mieszamy łyżką i całą masę wylewany na biszkopt w keksówce, na koniec przykrywamy zwisającym z formy biszkoptem i wstawiamy do lodówki. Jak masa stężeje, wyciągamy ciasto z formy na talerz i co? I częstujemy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeblasze. Ciasto tu i ówdzie pociachać nożem. Posypać delikatnie bułką tartą. Nadzienie krówkowe 1 opakowanie serka krówki 1 żółtko cukier waniliowy Wszystko zmiksować. Masę krówkową wyłożyć na ciasto. Na masę krówkową rozkładamy wydrążone i przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka
Kuchnia smaków