ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:178/3191)

Szybkie drożdżówki z makiem 132

rozczynu.       Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 900g masy makowej z puszki Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta lukier do polania drożdżówek       *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy(...)godzinę do wyrośnięcia *** *** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na pierwszym cieście rozsmarowujemy równomiernie połowę masy makowej. Z drugim ciastem postępujemy tak samo *** *** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony *** *** Rulony kroimy na około 4 cm kawałki *** *** Kawałki ciasta układamy w odstępach na wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Ciasto kajmakowe 455

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru(...)taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy  polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana  ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały. Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy

Słodkości i nie tylko
Sezamowiec 173

Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto(...)placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, aż warstwa sezamowa będzie szklista. Przygotować masę karmelowo-chałwową : margarynę, chałwę i cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 184

Makowiec to zdecydowanie ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Moją dzisiejszą propozycją jest Makowiec sułtański na kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek(...)kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min.  Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić

kulinarne odsłony pati
Migdałowiec bez pieczenia 301

Łatwe, słodkie ciasto z 3 warstwami - budyniem, krówka i bitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika. 'Migdałowiec bez pieczenia' Składniki ( na formę 22x13cm* ): - 1 duże opakowanie krakersów - 1 puszki masy kajmakowej/krówki - 100g płatków migdałowych * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki UHT - 2 łyżki cukru pudru * masa budyniowa(...)budyń i kolejną warstwę krakersów. Ciasto schłodzić.  W między czasie puszkę z masą włożyć do gorącej wody i odczekać 10 minut aż się podgrzeje. Na schłodzone ciasto rozsmarować masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę krakersów. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto. Wsadzić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać uprażonymi

CookYourself
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 264

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie(...)ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych

My Culinary Art
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 459

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli(...)masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową.  Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Miodownik 414

cukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy. W rondlu rozpuszczamy(...)margarynę z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto 225

natomiast to, że bardzo ułatwia i przyspiesza zagniecenie ciasta. W każdym przypadku robimy to w miarę energicznie, zwykle na stolnicy lub dużej desce, łącząc wszystkie składniki, aby ciasto stało się względnie jednolitą masą, którą będzie można w szczególności rozwałkować. Kruche ciasto najczęściej cienko wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Jeśli ma trafić do formy na tartę, powinniśmy dopasować do niej rozmiar(...)średnich oczkach. Na dużą deskę lub stolnicę wysypujemy przesianą przez gęste sito mąkę, cukier i rozdrobnione masło oraz wbijamy jajko. Zagniatamy wszystko dość energicznie na w miarę jednolitą masę. Jeśli ciasto podczas zagniatania zrobiło się bardzo ciepłe, wkładamy je na chwilę do lodówki. Formujemy z niego kulę, pod i nad którą układamy 2 arkusze papieru do pieczenia. Ciasto wałkujemy przez

Kulinarna Pokusa
Tort ambasador 303

białka od żółtek i ubić białka na puszystą pianę. Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę. Do ciasta dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 220 stopniach (Forma: tortownica(...)część masy wymieszać z łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć wodą i kolejno posmarować ciemna masę budyniową, jasną masą i posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby masy stwardniały. Udekorować tort startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Ubić białka

KuchniaWeDwoje.pl
Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia 235

nią wykładamy jedną z części masy. Czynność powtarzamy tak, aby mieć 4 warstwy krakersów i trzy warstwy masy. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy ostatnią, najmniejszą cześć masy i posypujemy ją resztą orzechów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nam ładnie(...)zastygło.   [caption id="attachment_8171" align="aligncenter" width="685"] Krakersiak z orzechami - ciasto bez pieczenia[/caption] Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia: Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową Ciasto Lodowiec Bez Pieczenia Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia Napoleonka Bez Pieczenia Na Herbatnikach Ciasto Bez Pieczenia „Niebiańska Chmurka” Trójkolorowa Stefanka Bez Pieczenia Budyniowiec Na Herbatnikach Z Cytrynową Pianką

e-PrzepisyKulinarne
Sambusak z serami, pierożki 144

tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać ciepłą wodę, oliwę,płynny miód, sól. Wyrobić ciasto rękoma na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 minut, ciasto musi odpocząć. Znowu wyjąć ciasto na stolnicę i zagniatać 5 minut. Włożyć ciasto do miseczki(...)sól, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto na 10 minut – wyrabiać ciasto, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał – zostawić na godzinę, żeby ciasto odpoczęło Masa serowa – fetę ugnieść widelcem, mozzarellę porwać na drobne kawałki,ser cheddar potrzeć na tarce o dużych oczkach, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Makowiec mojej Mamy 203

mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka oraz całe jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, aromat migdałowy oraz mleko i wymieszać(...)już maku wraz z pozostałymi składnikami.  Do zmielonego maku dodać miód, bakalie, cynamon oraz aromat i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić je na 4 równe części. Masę makową również podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o o długości około

Opowieści z piekarnika
Sernik z konfiturą wiśniową 144

Sernik wykonany metodą tradycyjną w makutrze kręcony ręcznie długo i żmudnie. ciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3/4 kostki margaryny palma lub 200 g masła 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka 0,5 szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier(...)dodajemy do masy serowej, dokładne mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy o wym ok 33x23  dno należy wyłożyć papierem.  Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu robimy kleksy z dżemu wiśniowego i przykrywamy drugą warstwą tartego na tarce ciasta. Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st.  Po wyjęciu studzimy w blaszce

Gotowanie jest łatwe
Puszysty sernik w kakaowym cieście. 190

Jeśli kiedyś stworzę listę 10 najlepszych ciast jakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście(...)dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy.      Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone w lodówce, rozwałkowane ciasto (tylko spód, bez brzegów). Na ciasto przekładamy masę serową, na nią równomiernie rozkładamy owoce, a na nich starte na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (góra-dół

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania