ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:177/3191)

Ciasteczka truskawkowe kule 166

powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki.   Mleko zagotować z cukrem i dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia  masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie(...)placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć masę i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Mini tarty cytrynowe z bezą 199

Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta. Wyjąć z naczynia i włożyć do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki. Przygotowanie masy cytrynowej – do garnka wlać wodę, sok z cytryn, skórka(...)masy cytrynowej do żółtek i wymieszać. Teraz już można połączyć masą cytrynową i masą z żółtkami. Wykonanie – małe foremki do tarty wysmarować masłem i lekko obsypać drobną bułką tartą. Okrągłe foremki do tart o średnicy 10 cm. Można je zrobić w foremkach od muffinek. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na mniejsze kawałki i po kolei rozwałkować i wycinać okrągłe

Kuchnia Pokoleń
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 195

Serniki są ulubionymi ciastami w moim rodzinnym domu. Nie używamy tych gotowych mas sernikowych tylko sami mielimy ser - wtedy sernik jest ciężki i wilgotny. Każdy ma swój ulubiony jednak te w tradycyjnym wydaniu zawsze znikają jako pierwsze. Ten przepis na sernik z brzoskwiniami pochodzi z bloga Moje wypieki i jest genialny. Ciasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki(...)masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będą lśniące dodajemy po łyżce cukru. Na schłodzony spód ciasta wylewamy masę serową. Układamy na niej brzoskwinie. Całość przykrywamy pianą z białek. Druga część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na ser i pianę. Całość pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Murzynek (brownie) z orzeszkami solonymi i karmelem 155

gram cukru Polewa karmelowa: 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy(...)Wykonanie (masa karmelowa): Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków. Wstawiamy do lodówki.   Wykończenie: Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto. Nakładamy drugi blat. Smarujemy resztą masy karmelowej. Posypujemy pozostałymi orzeszkami. Polewamy przestudzoną polewą karmelową. Smacznego

Pyza i Surówka
Ciasto Aniołek 1103

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½  szklanki cukru(...)budyniu śmietankowego2 łyżeczki  amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i  podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. Masa:3 szkl mleka¾ margaryny¾  szkl cukruZagotować 2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto kokosowe 187

zaraz po upieczeniu troszkę się kruszy. CIASTO KOKOSOWE z pieczeniem ok 2 h Łatwe duża blacha 23/33 Składniki: Ciasto * mąka 3 szkl * margaryna 1 kostka * żółtka 5 szt * cukier 0,5 szkl * cukier wanilinowy 1 szt * proszek do pieczeni 1 łyżeczka Masa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml(...)drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę nie przerywając ubijania. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połowę ciasta startego na tarce lub urywać kawałki ciasta i kłaść na masę. Piec w 170* około 40 minut. Ja piekłam to ciasto ponad 90 minut

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto czekoladowo-bananowe 154

czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki  i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i  schłodzić

Monia miesza i gotuje
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 105

doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy z masą kajmakową i masłem orzechowym. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń i wciąż ucieramy na gładką masę.  Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do robienia ciasta. W garnku umieszczamy masło, miód, cukier i cynamon.  Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W szklance mieszamy sodę(...)jest wykonać tą czynność kilka godzin/ dzień po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.  Wcześniej będzie twarde i chrupiące, co bardzo utrudni nam równe przycinanie. Placki smarujemy obficie masą (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto) i układamy jeden na drugim. Wierzch i boki również smarujemy masą, a następnie posypujemy zmielonym ciastem. Możemy przyozdobić również czekoladą. Ja wykonałam kwiaty z lukru plastycznego, dół ozdobiłam

DominikaDolci
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 180

mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki(...)Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wsypać śmietan-fixy i ponownie krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na ostudzonej masie śliwkowej. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę.  Zapraszam Was również do obejrzenia filmu "Jak sprytnie pokroić ciasto" ;-) To metoda, która bez wątpienia jest szybka i prosta. #beko    #ciastojakzobrazka

Passions hobbies life
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 297

spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku) - na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać - pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć(...)kilku miejscach nożem - piec w 190-200 stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) - wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy mąką, może być nie do końca zwarta

Smakołyki Bereniki
Ciasto Rafaello z pysznym kremem 172

przerywając mieszania. Następnie dodać po żółtka, po jednym co jakiś czas, wymieszać dokładnie. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy. Mieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180c przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt, dopiero teraz można zacząć robić masę. Masa(...)pary. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno i powoli dodać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać, wsypać wiórki kokosowe, ubijać chwilkę. Zostawić trochę wiórek do posypania na górę ciasta. Rozłożyć masę na zimnym biszkopcie, obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Kokosowo – budyniowe ciasto z brzoskwiniami 114

Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć. Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy(...)budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na masę kokosową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut (do suchego patyczka

Nie tylko w kuchni
Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 152

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka. Świąteczne potrawy(...)ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich ciastach z masami. Może Wam w tym pomóc Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować

Kuchnia u Bietki
Fale dunaju 182

dodać kakao oraz 2 łyżki mleka - całość delikatnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. W ciasto wystarczy tylko wetknąć wiśnie i piec w 180 st przez 40 minut. Gdy ciasto ostygnie należy nawilżyć je wodą. Wszystkie mąki wsypać do dużego kubka wraz z jajkiem i cukrem. Zalać to taką ilością mleka aby swobodnie można było wszystko wymieszać dokładnie(...)Resztę mleka gotować i przygotować w taki oto sposób budyń. Po ugotowaniu ostudzić go. Gdy budyń będzie zimny zmiksować masło mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. Masę wyłożyć na ciasto.  Masło lub margarynę roztopić dodając do niego czekoladę. Polewę wylać na ciasto. Uwaga! polewa nie może być gorąca

Pychotkaaa
Wielkanocna babka drożdżowa z makiem 111

drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!       Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suchych drożdży 100ml ciepłego mleka 25g cukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka bułka tarta do posypania foremki lukier(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową *** *** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon *** *** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania